Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Satel moduł ETHM-1 Firmware

LeWy11 08 Cze 2010 12:30 8769 7
  • #1 08 Cze 2010 12:30
    LeWy11
    Poziom 15  

    Witam.
    Dzis chciałem uakutalnić firmware w moim ethm-1 do 1.04 i wszystko bylo ok gdzie nagle mi program wyświetlił BŁĄD ZAPISU i tyle.. i teraz urządzenie leży i pytanie czy da sie je jakoś podnieść?

    Pozdr
    JL

    0 7
  • #2 08 Cze 2010 12:50
    SMDmaniak
    Poziom 23  

    Witam!

    Dokladnie wczoraj robilem nowy wsad 1.04 wszedl bezproblemowo, wejdz w TS i powylanczaj antywirusy,firewall i odlacz od sieci!

    pozdr

    0
  • #3 08 Cze 2010 13:26
    LeWy11
    Poziom 15  

    tyle ze u mnie mruga tylko dioda ACt a ta pwr/log wogole nie swieci...

    0
  • #4 08 Cze 2010 18:48
    Krzysiek_Gd
    Poziom 14  

    SMDmaniak napisał:
    Witam!

    Dokladnie wczoraj robilem nowy wsad 1.04 wszedl bezproblemowo, wejdz w TS i powylanczaj antywirusy,firewall i odlacz od sieci!

    pozdr

    U mnie też poszło jak z płatka, jedno co zaobserwowałem po wymianie to że moduł nie chciał się połączyć ze starszą wersją DLOADX.02 (poł. odrzucone).

    0
  • #5 08 Cze 2010 22:04
    Stan-Mar
    Poziom 25  

    Mam ponad 30 modułów przefleszowanych do 1.4 i co zobserwowałem, to warto odłączyć na czas flesza od centrali dt i clk oraz ustawić adres 0.

    0
  • #6 22 Wrz 2010 10:02
    kickchv
    Poziom 1  

    Stan-Mar napisał:
    Mam ponad 30 modułów przefleszowanych do 1.4 i co zobserwowałem, to warto odłączyć na czas flesza od centrali dt i clk oraz ustawić adres 0.


    Zabieram się za to pierwszy raz i mam sporo wątpliwości. Nie bijcie proszę.

    1. Wyłączam zasilanie.
    2. Odłączam DATA i CLOCK (czyli od magistrali manipulatorów).
    3. Odłączam kabel RS-232 (czyli od centrali).
    4. Podłączam do komputera przez RS-232, uruchamiam program do aktualizacji oprogramowania wbudowanego w moduł.
    5. Włączam zasilanie.
    6. Program wykonuje aktualizację.
    7. Wyłączam zasilanie, podłączam jak było.

    Czy po wykonaniu aktualizacji muszę ponownie dokonać identyfikacji manipulatorów i zaprogramować moduł (adres ip, maska, brama, itd.)? Czy może konfiguracja modułu siedzi w pamięci centrali i jest z niej pobierana?

    Jeśli wyłączę zasilanie centrali to stracę użytkowników, tak? Czy można jakoś tego uniknąć? Dopisane po chwili: przecież jest podtrzymanie bateryjne, o ja głupi.

    // Dopisane po chwili
    RS-232 w tym wypadku to nie TTL, prawda? Czyli kabel DB9F/RJ-KPL.

    0
  • #7 22 Wrz 2010 15:20
    Stan-Mar
    Poziom 25  

    kickchv napisał:
    Stan-Mar napisał:
    Mam ponad 30 modułów przefleszowanych do 1.4 i co zobserwowałem, to warto odłączyć na czas flesza od centrali dt i clk oraz ustawić adres 0.


    Zabieram się za to pierwszy raz i mam sporo wątpliwości. Nie bijcie proszę.

    1. Wyłączam zasilanie.
    2. Odłączam DATA i CLOCK (czyli od magistrali manipulatorów).
    3. Odłączam kabel RS-232 (czyli od centrali).
    4. Podłączam do komputera przez RS-232, uruchamiam program do aktualizacji oprogramowania wbudowanego w moduł.
    5. Włączam zasilanie.
    6. Program wykonuje aktualizację.
    7. Wyłączam zasilanie, podłączam jak było.

    Czy po wykonaniu aktualizacji muszę ponownie dokonać identyfikacji manipulatorów i zaprogramować moduł (adres ip, maska, brama, itd.)? Czy może konfiguracja modułu siedzi w pamięci centrali i jest z niej pobierana?

    Jeśli wyłączę zasilanie centrali to stracę użytkowników, tak? Czy można jakoś tego uniknąć? Dopisane po chwili: przecież jest podtrzymanie bateryjne, o ja głupi.

    // Dopisane po chwili
    RS-232 w tym wypadku to nie TTL, prawda? Czyli kabel DB9F/RJ-KPL.


    Kabel do połaczenia to DB9F.
    Danych nie traci.
    W tej chwili mam okoló 50 ETHM-1 przefleszowanych do 1.4 i tylko raz miałem problem w trakcie flashowania coś sie wysypało. Ponowne uruchomienie flasha załatwiło sprawę.

    0
  • #8 22 Wrz 2010 17:47
    rokycky
    Poziom 23  

    A ja nie odłączam ani od centrali ani od sieci LAN i śmiga flash'owanie normalnie.
    ETHM-1 musi byc ustawiony na adres 0 zawsze, tak zaleca Satel, i dobrze jest nawet klawiatury ustawiac od 1 w góre nawet jak nie ma ETHM'a.

    0