Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

WinARM + OpenOCD + AT91SAM7X256

Marianekk 08 Jun 2010 15:02 2058 6
Computer Controls
    Marianekk
    Level 13  
    Witam, Potrzebuję pomocy w skonfigurowaniu środowiska WinARM dla procka AT91SAM7X256, aby programował się przez OpenOCD. Może ktoś ma jakiś przykładowy projekcik?
    Głównie zależy mi na skonfigurowaniu tego OpenOCD, gdyż w tym miejscu stanąłem i nie moge ruszyć z programowaniem, nie wiem czy do projektu należy dołączyć jakieś pliki konfiguracyjne?.
    Programuje przez JTAG programatorem ARMcable I firmy Propox.
  • Computer Controls
  • Helpful post
    nenpa8lo
    Level 17  
    OpenOCD potrzebuje pliku konfiguracyjnego do twojego JTAGa i typu procesora. Sprawdź w katalogu instalacyjnym są przykłady plików *.conf interfejsów JTAG.

OpenOCD
  • Computer Controls
    Marianekk
    Level 13  
    Freddie twoje projekty są dla Eclipse, dla proców NXP i ST wiec ciężko coś z tego wywnioskować pod kątem WinARM.
    Rzeczywiście miałem namieszane z tymi plikami konfiguracyjnymi. Powoli jakoś to uruchamianie idzie do przodu, procek już się programuje
    arrevalk
    Level 25  
    Freddie Chopin Ci po prostu delikatnie sugeruje być przesiadł się z przestarzałego WinARM na kombo gcc(code sourcery) + eclipse + openocd.

A przykłady Freddiego (szczególnie ten dla LPC21xx) łatwo przerobić na AT91SAM7xxx (chodzi o makefile, i skrypty linkera) bo to ten sam rdzeń.
    Marianekk
    Level 13  
    Pomyśle nad tym :]
    Obecnie siedze nad szybkością działania tego procka, gdyż wydaje mi się, że działa wolniej niż powinien czyli 48MHz przy kwarcu 18,432MHz
    Marianekk
    Level 13  
    Trochę odgrzebuję temat, ale chciałbym uporządkować swoją wiedzę na temat programowania ARMów.
    Dotychczas programowałem w WinARMie, ale całe programowanie polegało na kompilacji i wgraniu programu do Flasha procka.
    Natomiast czy są dostępne środowiska, umożliwiające debagowanie (pracę krokową, podgląd rejestrów itp.) oraz symulację procka? Chodzi o to, aby nie było konieczności każdorazowo programować Flasha, aby sprawdzić poprawność kodu po wprowadzeniu najmniejszej zmiany.
    Wiem, że są takie środowiska jak Keil lub IAR, ale za te trzeba zabulić kosmiczne kwoty.
    Czy istnieją darmowe środowiska umożliwiające debagowanie?