Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kineskop W76QFV891X302 - adaptacja innej płyty głównej.

milosz47 08 Cze 2010 16:44 4038 29
  • #1 08 Cze 2010 16:44
    milosz47
    Poziom 14  

    Witam. Posiadam odbiornik TV Samsung WS-32Z308P z uszkodzonym modułem cyfrowym. Jest on nieosiągalny w sprzedaży. Mam możliwość zakupu płyty tv Grundig Denver SE8227/8 PIP CUC1929. W service manual do tej płyty napisano w tabeli danych technicznych - screen diagonale: 82 cm (32"), format 16:9. Proszę o informacje, czy jest to praktycznie możliwe, czy ta płyta zasili "prądowo" taki kineskop oraz jak rozwiązać problem zasilania podwójnego focusa.

    0 29
  • #2 08 Cze 2010 18:12
    radsat
    Moderator

    milosz47 napisał:
    czy ta płyta zasili "prądowo" taki kineskop


    No właśnie, podaj jaki masz kineskop.

    0
  • #3 08 Cze 2010 19:28
    milosz47
    Poziom 14  

    Kineskop: Samsung W76QFV891X302. Producent Węgry.

    0
  • #4 08 Cze 2010 20:16
    radsat
    Moderator

    Jak czujesz się na siłach możesz spróbować.

    0
  • #5 08 Cze 2010 20:37
    milosz47
    Poziom 14  

    radsat dziękuję za zainteresowanie tematem. Taki mocny to ja nie jestem. Dlatego chciałbym skorzystać z pomocy kolegów. Domyślam się że będą kłopoty. Jak zasilić dwa focusy z jednego źródła? Na kineskopie oprócz głównych cewek są jeszcze dwie pomocnicze, gdzie je wpiąć? Czy uda się prawidłowo wyregulować geometrię? To podstawowe pytania. Myślałem że znajdzie się osoba, która to już praktycznie przerabiała.

    0
  • #6 08 Cze 2010 21:42
    radsat
    Moderator

    To znaczy że płytki kineskopu z płytą główną (Denver SE8227/8 PIP CUC1929) nie było?

    0
  • #7 09 Cze 2010 00:29
    lamer.
    Poziom 33  

    Cytat:
    (Denver SE8227/8 PIP CUC1929) nie było?


    radsat... bo bezpowrotnie stracisz swoja pozycję na "elektrodzie". nie przeginaj pały....,.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Cytat:
    Jak zasilić dwa focusy z jednego źródła? Na kineskopie oprócz głównych cewek są jeszcze dwie pomocnicze, gdzie je wpiąć? Czy uda się prawidłowo wyregulować geometrię? To podstawowe pytania. Myślałem że znajdzie się osoba, która to już praktycznie przerabiała.


    ZAPOMNIJ.......

    Cytat:
    Jak zasilić dwa focusy z jednego źródła?

    A jak myślisz, po co są dwie ostrości???


    Cytat:
    Czy uda się prawidłowo wyregulować geometrię?

    Nie... nie uda się :D

    0
  • #8 09 Cze 2010 09:36
    milosz47
    Poziom 14  

    radsat Płyty jeszcze nie mam. Jest zamówiona. Będzie z odzysku więc nie wiem od jakiej wersji tv pochodzi.
    lamer czy się twoje katastroficzne przepowiednie potwierdzą napiszę.

    0
  • #9 02 Lip 2010 00:04
    milosz47
    Poziom 14  

    Witam. Otrzymałem płytę Grundiga w wersji dla tv 32", ale po podłączeniu kineskopu grzał się dość znacznie radiator tranzystora linii i wielkością płyta nie mieściła się w obudowie TV. Otrzymałem drugą płytę od tv Medion MD 41332 A (chassis Nokia MC2B). Po podłączeniu kineskopu do płyty odbiornik startował do momentu pojawienia się w.n. i przechodził do st-by. Zmierzyłem w innym Medionie z identyczną płytą opór i indukcyjność cewek odchylania H kineskopu i okazało się, że opór jest podobny, ale Medion miał ok. 311 uH a mój kineskop ma 244 uH. Dołączyłem dodatkową cewkę ok. 66 uH i tv ruszył. Przy wysokim napięciu 27KV i grzaniu się dodatkowej cewki obraz był zmniejszony w poziomie po 11 cm. z każdej strony i w pionie po 5 cm. w stosunku do całego ekranu. Nie znalazłem instrukcji serwisowej do tego chassis w których znajdują się tabelki do wymiany elementów oznaczonych gwiazdką w stosunku do rodzaju kineskopu. Na dołączonym do postu obrazku, na płycie w obwodzie cewek H brak elementów Ck31, Dk22, Ck33. W miejsce Ck33 wstawiłem 470nF, podłączyłem cewki H bez cewki dodatkowej ale nie wystartował. Po zwiększeniu tej wartości do 680nF odbiornik wystartował, obraz zwiększył się po 5 cm z każdej strony w poziomie, ale wysokie wzrosło do 32KV przy czarnym ekranie i 30.5KV z obrazem. Może brakujące 6 cm szerokości udałoby się ustawić w serwisie, ale myślę że w.n. jest już za wysokie. Proszę uczestników forum o pomoc i sugestie w rozwiązaniu tego problemu.
    Kineskop W76QFV891X302 - adaptacja innej płyty głównej.

    0
  • #10 02 Lip 2010 00:14
    radsat
    Moderator

    Dodatkowa cewka to nie rozwiązanie, to zespół odchylający ma w całości pasować do kineskopu i płyty. Weź też pod uwagę napięcie systemowe w poprzedniej i w obecnej płycie.

    0
  • #11 02 Lip 2010 08:32
    milosz47
    Poziom 14  

    Mam pełną świadomość że ta dodatkowa cewka to nie rozwiązanie. Zrobiłem to tylko w celu sprawdzenia możliwości uruchomienia i startu odbiornika. Napisałem też, że już podłączyłem tylko cewki główne H a zwiększyłem pojemność szeregową Ck33. Chodzi mi teraz o to aby nie przekroczyć wielkości w.n. a równocześnie zwiększyć szerokość obrazu. W szeregu z cewkami odchylania poziomego jest kilka elementów oznaczonych gwiazdkami, które można dobierać w różnych wartościach. Gdybym miał servisówkę chassis MC2B może bym poznał proporcje zmiany tych elementów. Jeśli ktoś jest w jej posiadaniu proszę o kontakt. Napięcie systemowe - rozumiem że chodzi o zasilanie linii, w samsungu było 135V, teraz mam 134v przy wysokim 31KV.

    0
  • #12 02 Lip 2010 08:43
    lamer.
    Poziom 33  

    Cytat:
    teraz mam 134v przy wysokim 31KV.

    Ty nie kombinuj za wiele bo zrobisz z kineskopu lampę rentgenowską, i reszta włosów z głowy Ci wyjdzie. :D
    Skoro wzrosło wysokie to reszta napięć też, łącznie z żarzeniem. Mam nadzieję że wiesz po co to napisałem.

    0
  • #14 02 Lip 2010 12:28
    milosz47
    Poziom 14  

    lamer Ty musisz być za każdym razem taki cyniczny? Jak Cię stać na takie porady to lepiej się nie odzywaj. Nie jestem aż tak niedouczony aby nie sprawdzać żarzenia. Jeszcze nie przekroczyłem 6.3V (pomiar TRUE-RMS).
    radsat mam ten plik już dawno, ale to jest tylko schemat. Ja proszę o instrukcję serwisową.

    0
  • #15 02 Lip 2010 13:00
    mirex
    Poziom 43  

    O ile mi wiadomo nigdzie nie ma nic poza schematem. Możesz ewentualnie zerknać jak robili to w starszych płytach - MX, FX.
    Albo kliknij w Google trafopowielacz jaki masz na płycie i może wyskoczy jakiś inny TV z takim samym. Można wtedy zerknąć jak tam to jest zrobione.
    Wydaje mi się jednak, nie sprawdzałem, że ta płyta jest do typowego kineskopu 4:3, a ty masz kineskop panoramę. Zatem i serwisówka do płyty niewiele da, gdyby była.
    Niezła zabawa aby wszystko spasować z jakimś ludzkim kompromisem.

    0
  • #16 02 Lip 2010 14:02
    milosz47
    Poziom 14  

    mirex dzięki za zainteresowanie. Płyta jest 100 Hz panorama 32". Pracowała z kineskopem W76ESF031X44. Trafopowielacz 13728016A (VDE). Google nie znalazły nic. Mogłem z uszkodzonego kineskopu zdjąć cewki ale już go nie ma. Może po wymianie cewek byłoby jeszcze gorzej.....

    0
  • #17 04 Lip 2010 18:03
    aruna dyndane
    Poziom 25  

    przecież ten samsung co do niego chcesz dopasować jakąs płytę to ma kinol slim więc jak chcesz wstawic płytę od jakiegoś 110 stopni??? karkołomne zadanie nie będę rozwijał tematu dlaczego niektórzy jak widzę wiedzieli wcześniej a modyratory nic
    nawet jak się jako tako uda to ciekawe ile taki twór pochodzi

    0
  • #18 04 Lip 2010 20:05
    mirex
    Poziom 43  

    aruna dyndane napisał:
    a modyratory nic

    A modyratory nic ... do tego nie mają. Chce kombinować - jego wola.
    Ktoś robi odchylania dla innych kineskopów i cewek, więc generalnie da się tak przeprojektować jakąś płytę aby to chodziło. Na pewno nie jedynie poprzez wymianę kondensatorów, ale jeśli się uparł .... jego TV, jego pieniądze, jego czas.

    0
  • #19 04 Lip 2010 21:34
    aruna dyndane
    Poziom 25  

    Cytat:
    więc generalnie da się tak przeprojektować jakąś płytę aby to chodziło.

    wszystko się da nawet ewentualna przeróbka przetwornicy tak aby mogła sprostać większemu zapotrzebowaniu na moc co związane jest z większą mocą potrzebną na odchylanie
    a potem się dziwi że wszystko się przegrzewa ale jak się uprzeć to przerobić można podokręcać radiatory może jakiś wentylatorek? przy okazji jak wspomniał lamer. prześwietlenie można sobie zrobić, najlepiej głowy :D

    0
  • #20 04 Lip 2010 21:57
    mirex
    Poziom 43  

    OK, podaj maksymalną dopuszczalną wartość WN dla kineskopów W76QFV891X302 i podobnych.

    0
  • #21 04 Lip 2010 22:30
    aruna dyndane
    Poziom 25  

    przepraszam ale nie rozumiem do czego zmierzasz? nie ustawia się max dopuszczalnej wartości WN ponadto jest to akurat najmniejszy problem w tej sytuacji
    z prześwietleniem to oczywiście żart
    po prostu chcę uzmysłowić koledze że akurat w tym przypadku taka zamiana jest skomplikowana a ewentualne nieprzewidziane błędy mogą jeszcze długo wychodzić po czasie
    ma jakąs tam orientację ale to za mało

    0
  • #22 05 Lip 2010 00:05
    mirex
    Poziom 43  

    Ano do tego, że głupie żarty są zbędne. Zwłaszcza, że autor jest zorientowany i ma możliwość zmierzenia wszystkiego.
    Gdybyś mu podał maksymalne dopuszczalne napięcie dla tego kineskopu, przy którym nie przekracza jeszcze krytycznej wartości X-RAY, to i udział w temacie byłby pozytywny, i zdrowie autora mniej narażone.
    Pewien jestem zresztą, że autor doskonale zdaje sobie sprawę z zagrożeń skoro kontroluje WN.
    Ponownie przypominam o zasadach pisowni.

    0
  • #23 05 Lip 2010 00:21
    aruna dyndane
    Poziom 25  

    Cytat:
    Zwłaszcza, że autor jest zorientowany


    i tak i nie czyli nie do końca bo gdyby sobie zdawał sprawę z różnic takiego wynalazku jak slim i pewnych ograniczeń z tego wynikających nie pisałby tego

    Cytat:
    Mogłem z uszkodzonego kineskopu zdjąć cewki ale już go nie ma. Może po wymianie cewek byłoby jeszcze gorzej.....

    O ile udałoby mu się je założyć z pewnością byłoby gorzej i tu znów ma rację......

    0
  • #24 05 Lip 2010 00:53
    mirex
    Poziom 43  

    OK, +5 punktów.
    Osobiście nie użyłbym tego kineskopu do niczego, poza ewentualnie zamianą 1:1 lub dawcą cewek w ostateczności.
    Ale jak ktoś ma zamiłowanie do kombinacji, czas, a przy okazji się czegoś nauczy, to już "nie moja broszka".
    Przy okazji zmieniłem tytuł tematu na bardziej odpowiedni.

    0
  • #25 05 Lip 2010 01:41
    aruna dyndane
    Poziom 25  

    Cytat:
    OK, +5 punktów.


    to oczywiście mądry żart bo moderatora w przeciwieństwie do głupich zwykłego usera

    To nie żaden żart, tylko uznanie dla Twojej dociekliwości. [@m]

    0
  • #26 09 Lip 2010 19:52
    milosz47
    Poziom 14  

    Witam po małej przerwie związanej z wyjazdem. Dzięki za troskę o moje "zdrowie". Że jest to kineskop slim wiedziałem od początku. Atrakcyjny design odbiornika tv skusił mnie do tego eksperymentu. Obecny wygląd obrazu po regulacjach opisanych w temacie jak również serwisowych dołączam na zdjęciach. Czystość kolorów jest dobra, problem został z geometrią na bokach Jeżeli nie uda mi się poprawić tego za pomocą doboru cewek indukcyjnych na płycie w obwodzie głównych cewek H zakończę prace wzbogacony o kolejne doświadczenie. Pisano też w sieci: "W tym tv geometria jest zła. Co z tego, że telewizor ma ładne kolory, bardzo dobrą ostrość, skoro wyświetlana linia prosta jest jakimś łukiem, telewizor dysponuje kiepską geometrią - linie proste nie są proste, idealna geometria w slimie to mit". Na pocieszenie zostanie mi rozwiązanie o którym wspomniał kol. mirex, czeka już Samsung z uszkodzonym kineskopem W76QFV891X302.
    Kineskop W76QFV891X302 - adaptacja innej płyty głównej. Kineskop W76QFV891X302 - adaptacja innej płyty głównej.

    0
  • #27 09 Lip 2010 20:29
    mirex
    Poziom 43  

    Przemyśl spokojnie co odpowiada za liniowość poziomą w układach odchylania.

    Fakt, że geometria nie jest idealna w nich. Ale bez przesady.

    0
  • #28 09 Lip 2010 22:29
    krajrad
    Troll forumowy

    W sumie i tak wyszło lepiej niż się spodziewałem. Radiatory można dotknąć? Stabilność geometrii w funkcji prądu kineskopu?

    0
  • #29 09 Lip 2010 22:55
    krzych.b
    Poziom 12  

    milosz47 napisał:
    W tym tv geometria jest zła. Co z tego, że telewizor ma ładne kolory, bardzo dobrą ostrość, skoro wyświetlana linia prosta jest jakimś łukiem, telewizor dysponuje kiepską geometrią - linie proste nie są proste, idealna geometria w slimie to mit


    Radziłbym po pierwsze sprawdzić tryby, w których ustawiana jest geometria.
    To co widze na drugiej fotce jest charakterystyczne dla trybu "Cinerama" (jak zwał tak zwał, bo różni producenci różnie nazywają), w którym brzegi obrazu są rozciągnięte w stosunku do środka obrazu z założenia, bo ten tryb służy do oglądania obrazu 4:3 w formacie 16:9.
    Radzę ustawiać geometrię po przełączeniu w format 16:9.
    Takie telewizory przeważnie mają bardzo rozbudowany system korekcji, koryguje się trapez, łuk, EW grube i EW narożników. Jak to robić systematycznie, to z tego obrazu można coś jeszcze lepszego wyciągnąć, a moim zdaniem już jest prawie dobrze.

    0
  • #30 07 Sie 2010 11:42
    milosz47
    Poziom 14  

    krajrad testowałem tv przez okres trzech tygodni w czasie upałów i temperatura podzespołów i radiatorów nie przekraczała norm (nie parzyła).
    krzych.b oczywiście ustawiałem wszystkie regulacje w trybie 16:9. Niestety nie udało mi się poprawić liniowości poziomej ponad to co pokazałem na zdjęciach. Testowałem jeszcze jedną płytę, ale efekt był identyczny. Wychodzi na to, że zmiany kąta odchylania wiązki nie da się przeskoczyć. Próby korekcji elementów indukcyjnych w obwodach odchylania H kończyły się zadziałaniem układów zabezpieczających i powrót do st-by. Widocznie slimy mają bardziej rozbudowane układy korekcji H. Dodam jeszcze że wartość wysokiego napięcia w oryginalnym Samsungu z kineskopem slim wynosi 33.2 KV, ciemne tło 34.8 KV. Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji i zainteresowanie. Temat zamykam.

    0