Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Słuchawki Koss PP - Złe rozłożenie dźwięku

08 Cze 2010 19:36 1658 4
  • Poziom 9  
    Witam. Mam od jakiegoś roku słuchawki Koss Porta Pro ( http://www.kossportapro.cz/img/koss-porta-pro.jpg ), sporo przy nich lutowałem, wtyczek wymieniłem kilkanaście. Po pewnym czasie kabel porwałem już tak bardzo, że musiałem dolutować nowy przy słuchawkach, przy membranach, rozebrać je odrobinkę.

    Chyba od tego czasu nie potrafię poradzić sobie z dźwiękiem z tych słuchawek. Grają tak jakby "po środku" - dźwięk jest taki skupiony w centrum, jest stereo, ale mam wrażenie jakby dźwięk dochodził z centrum głowy, źle się słucha, jest źle zbalansowany. Bardzo irytujący przy niektórych (głównie basowych) utworach. Mimo to gra głęboko, szczegółowo, naprawdę ładnie, ale... coś jest nie tak.

    Nie wiem co - aktualnie kabel przylutowany do nich, to zestaw słuchawkowy nokii. Mam więc słuchawki a troszkę niżej wisi mikrofon. Wtyczka mikro jack ma cztery kanały. Gdy wysunę ją tak, że widzę kawałek drugiego kanału, gra znośnie, jeśli chodzi o balans (gra wtedy mono) ale dźwięk jest przytłumiony i dużo cichszy.

    Może przypaliłem te membrany lutując? Było tak samo na różnych kablach.

    Ktoś może coś poradzić, wytłumaczyć?
    Czy taki efekt może dać pomylenie sygnału i masy przy membranie?
  • Poziom 27  
    Może po prostu kup normalną wtyczkę, bo chyba wiem o co Ci chodzi.
    Jeżeli tak jest, to jakby masa miała duży opór.
    Przy moich pierwszych próbach elektronicznych, z regulacją głośności dźwięku, dałem potencjometr na masę... i coś podobnego się działo.
  • Poziom 9  
    wojtek0995 napisał:
    Może po prostu kup normalną wtyczkę, bo chyba wiem o co Ci chodzi.
    Jeżeli tak jest, to jakby masa miała duży opór.
    Przy moich pierwszych próbach elektronicznych, z regulacją głośności dźwięku, dałem potencjometr na masę... i coś podobnego się działo.


    Poprawiłem mój post - sprawdziłem kwestię stereo i mono.

    Co do wtyczki - na zwykłych wtyczkach jack 3,5mm oraz krótkich na 100% dobrych kabelkach, wszystko przylutowane poprawnie (o ile nie pomyliłem się przy membranach słuchawek, jeśli to ma znaczenie <jest zrobione jakieś czerwone maźnięcie przy jednym punkcie do lutowania, przylutowałem tam sygnał w obu słuchawkach>) był niestety ten sam efekt.
  • Pomocny post
    Poziom 27  
    ...lub też przylutowałeś to w przeciwfazie.
  • Poziom 9  
    http://www.wired.com/images_blogs/gadgetlab/2009/10/porta-pro-hack-2.jpg

    To jest wnętrze tych słuchawek. Widać czerwone maźnięcie po prawo na dole w rogu tego miejsca gdzie są luty. W obydwu membranach zlutowałem tak samo - sygnał przy maźnięciu, czyli po prawo masa po drugiej stronie (czerwony - sygnał, srebrny - masa), w drugiej słuchawce (zielony - sygnał, zielono-czerwony - masa).



    // DZIĘKUJĘ, jedna była w przeciwfazie. Bardzo dziękuję, teraz to to brzmi :)