Witam.
Przymierzam się do napisania pracy o systemach monitorowania zużycia energii elektrycznej, ale jak wpisuję podobne hasło w google to nic konkretnego nie wyskakuje mi. Stąd moje pytanie: czy zna ktoś jakieś systemy do monitorowania zużycia energii, które mógłbym opisać?? Zaznaczam, że mają to być systemy dostępne na rynku.
Właśnie o coś na kształt Lumela mi chodziło, ale przydałoby się jeszcze coś bo potrzebuję około 3 systemów. Mam już SAIA, LUNA Szukam czegoś na kształt
www.sabur.com.pl/cgi-bin/downloadfile.cgi?id=1345
Jeżeli już mowa o =S=, to polecam zainteresować się najnowszym ich 'dzieckiem', czyli systemem ION Enterprise. Powoli raczkuje w Polsce, ale możliwości ma ogroooomne.
Schneider'a - ale PM500 (starszy brat) używam sam.. jest dość przyjazny. Ot, taki sobie analizator sieci analogicznie zbudowany i funkcjonalny jak produkt firmy Moeller i jescze jakiejś której nie pamiętem. Różnią się tylko kolorem, nazwą firmy i ..ceną . Możliwości pomiaru są spore - można o tym poczytać w DTR-kach.
Dziwię się jednak że nikt nie wspomniał o produktach firmy Landis-link Możliwości pomiaru są podobne do analizatorów sieci, isnieje mozliwość funkcji strażnika mocy, komunikacji GSM, synchronizacji zegara przez nadajnik frankfurcki, komunikacji RS232/485 co pozwala na wszelakie analizy w systemach SCADA, czy SAP... Używa się ich w większości ZE jako liczników energii elektrycznej. Osobiście instalowałem je tylko w układach pośrednich i półpośrednich.
Zapomnij o wyjściu impulsowym - wspomnij, że coś takiego było a w Polsce niestety jest to nadal popularne Skup się na "normalnym" monitoringu i zdalnym odczycie po sieciach (Ethernet, M-Bus, Lon, KNX, Profibus, Modbus, i wiele innych; bezprzewodowym np. ZigBee). Oczywiście nie zapomnij o szeroko wałkowanym "smart meteringu" (wałkowanym bez żadnych konkretów - to taka moja dygresja..). W sieci masz materiałów pełno, np. na cire.pl w dziale materiały problemowe; ciekawa witryna po angielsku to metering.com, ale trzeba umiejętnie oddzielać plewy od konkretów .
Firm jest pełno, teraz każda chce ukroić jakiś fragment tortu: ABB, Actaris, Landis, Schlumberger, Kamstrup, Circutor, Finder, Carlo Gavazzi, Saia, Moeller/Eaton, Shrack (EMH), Socomec, IME, Enerdis, DZG, ..... długo by tu wymieniać... Polskie: Apator/Pafal, JMTronik, Pozyton, Lumel, inne...
To sprzęt. System to sprzęt i oprogramowanie. I przy sofcie również jest dużo firm: od takich gigantów jak Oracle, Nokia, dużych polskich: Winuel, Numeron, po mniejsze firmy.
Temat IONów wałkowałem dawno temu, gdy Schneider miał dopiero chrapkę na kanadyjski PML/Power Measurement. Super urządzenia, ale wtedy nawet PSE nie było na nie stać. I nie jest to żadna nowość To koncepcja rozwijana od wielu lat - najbardziej zaawansowane na świecie połączenie: licznika energii elektrycznej, PLC i analizatora. Oczywiście nie zapomnij o nich w pracy.
Powodzenia.
A propos monitorowania, to jest taka firma Tech-Agro z Będzina chyba. Oglądałem ten ich system - przyjemny, przyjazny. Proponuję się z nimi ewentualnie skontaktować w prawie jakichś informacji...
Podłączam się do tematu z pytaniem. Jaki licznik energii do odnawialnej energii?
Licznik dla wytwórcy, np ZMD lub ZMG (półpośredni) Landisa. Generalnie, żeby był 4-kwadrantowy jeśli Twój ZE rozlicza bierną w kwadrantach w przypadku wytwórców.