Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nagrywanie dzwieku (audiocity)

mojn 09 Jun 2010 18:57 2264 8
    mojn
    Level 10  
    Chcialbym nagrac np set puszczajac muzyke z cd playerow, mixujac na mixerze. I chcialbym sie dowiedziec jak podlaczyc konsole do komputera by sie nagrywalo np w programie audio city gdy podlaczam do wejscia TAPE w mixerze to jest dzwiek w audiocity lecz slychac szum tak jak by w starym radiu. Jak radzicie mi podlaczyc lub cos ustawic ? Czy moze innym programem nagrywac ?
    wolek14
    Level 31  
    Ja bym puścił z miksera OUT na wejście liniowe do karty dźwiękowej (niebieskie), i głośniki do wyjścia z karty... Napisz dokładnie co za mikser itd oraz możesz dać próbkę tego szumu.
    dambonet
    Level 15  
    Połączenie pomiędzy konsoletą, a komputerem najprościej wykonać kablem mały jack- chinch. W konsolecie powinno się znaleźć wyjście liniowe np. REC, ampituda tego sygnału jest odpowiednia właśnie do podłączania z kartą muzyczną komputera do której to podłączasz się w gniazdo line in. Kolejną rzecz którą musisz zrobić to regulacja i sprawdzenie właściwości nagrywania w systemie windows . Tam naturalnie zaznaczasz Line In i korygujesz siłę sygnału tak aby pozostawić odrobinę zapasu na krótkie uderzenia głośności. W Audacity jeszcze tez sprawdź czy jest zaznaczone wejście liniowe i możesz próbować zabawę.
    DJTrueBeliever
    Level 17  
    mojn wrote:
    gdy podlaczam do wejscia TAPE w mixerze to jest dzwiek w audiocity lecz slychac szum tak jak by w starym radiu.

I wszystko jasne. Chcesz wyprowadzić sygnał z wejścia, zamiast z wyjścia. Cud, że w ogóle działa (najprawdopodobniej coś ze wzmacniaczem operacyjnym).

Co do szumu - przyczyną może być też przesterowanie wejścia karty (dość często się zdarza, dlatego też na wcześniej znajdujących się potencjometrach nie należy ustawiać za dużych wartości - przykład z doświadczenia: najmniej powinno być ustawione w zakładce "Poziomy" właściwości wejścia, na regulatorze "Line In" w programie rejestrującym co najwyżej 50 %, a główną regulację prowadzisz na "Record Vol", tuż obok wskaźnika poziomu). Możesz przed rozpoczęciem rejestracji kliknąć jeszcze "Monitor" i popatrzyć na wskaźnik, czy nie ląduje na czerwonym....
    mojn
    Level 10  
    Quote:
    Ja bym puścił z miksera OUT na wejście liniowe do karty dźwiękowej (niebieskie), i głośniki do wyjścia z karty... Napisz dokładnie co za mikser itd oraz możesz dać próbkę tego szumu.

Mixer to Behringer djx 750 a jutro dorzuce probke tego dzwieku
    mojn
    Level 10  
    A czemu jak podlaczam mixer pod wejscie liniowe niebieskie) do kompa to gra mi tylko 1 strona lewa(L) i w ustawieniach glosnosci mam wyciszone wejscie liniowe i wejscie mikrofonu da sie to jakos odblokowac ? Pomozcie mi podlaczyc mixer do kompa zebym mogl z niego cos nagrac prosze
    wolek14
    Level 31  
    Quote:
    podlaczam mixer pod wejscie liniowe niebieskie) do kompa to gra mi tylko 1 strona lewa(L) i w ustawieniach glosnosci mam wyciszone wejscie liniowe i wejscie mikrofonu

To w końcu Ci gra czy masz wyciszone?
    mojn
    Level 10  
    no gra mi tylko ze slychac szum w tle jak w starym radiu a to mam wyciszone a niewiem jak zrobic zeby nie bylo wyciszone. Daje screena

Nagrywanie dzwieku (audiocity)
    DJTrueBeliever
    Level 17  
    Śpieszę z wyjaśnieniami:

1) Komputer zbiera tylko jeden kanał z prostego powodu - sygnał przekazywany do niego na jack nie jest symetryczny lub sygnał wychodzi z miksera tylko jednym kanałem.

Jeśli masz przejście minijack <-> 2 X RCA, podłącz kanały zgodnie z kolorami wtyków (do wyjścia RECORD OUT lub podobnie). W przypadku wyjść typu jack 6.3 użyj tzw. kabla insertowego (jack TRS <-> 2X jack TS) wpinanego do wyjść pomocniczych (monitor out). Z kolei mając do dyspozycji wyjście XLR - pin 1 do masy, pin 2 na TIP, a 3 na RING.

2) Nie spotkałem się z tak utrudnioną konfiguracją karty. Odpowiednich opcji musisz poszukać w jej sterowniku, miast przez panel systemowy.