Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Laguna II 1.9 DCI nie pali na wszystkich cylindrach

maxiza 09 Jun 2010 20:43 7468 9
    maxiza
    Level 10  
    Witam.
    Jestem posiadaczem laguny II z silnikiem 1.9 DCI 120KM. W tamtym tygodniu auto zaczęło lekko puszczać czarnego "dymka" na zimnym i na ciepłym silniku.
    Pojechałem na stację i zalałem diesla ON BP ULTIMATE i wlałem środka czyszczącego do zbiornika. Nie było żadnej poprawy.
    Wymieniłem wtryski,zawór EGR i się okazało, że jest gorzej.
    Wsadziłem z powrotem moje wtryski ale po wyczyszczeniu i sprawdzeniu ciśnieniowym w serwisie BOSCH-a.
    Auto zapala bardzo ciężko,na wolnych obrotach pracuje na 3 cylindry i strasznie kopci a po przekroczeniu 3000rpm motor zaczyna pracować na cztery cylindry i kopcenie ustaje.
    Bardzo proszę o pomoc!
    Elektron 125
    Level 18  
    Sprawdź błędy jakie rejestruje kalkulator silnika.
    maxiza
    Level 10  
    Ostatnio tzn przedwczoraj pojawił się błąd injection fuel fault ale po zgaszeniu i ponownym odpaleniu błąd zniknął i nawet go nie zapisało w pamięci(sprawdzone testerem CLIP)
    andrend
    Level 26  
    A kolega wtryski dopisał?
    maxiza
    Level 10  
    Wtryski były sprawdzone i na 100% są sprawne:(
    User removed account
    User removed account  
    maxiza
    Level 10  
    Tak numery są poprawne,sterownik przyjął je. Poza tym dawki wtrysków wg sterownika są prawidłowe
    User removed account
    User removed account  
    maxiza
    Level 10  
    Sprawdziłem i jest ok. I jest jeszcze jedna sprawa o której zapomniałem napisać. Auto jest po chipie. Czy jest możliwość,że rozprogramował się sterownik i coś takiego się dzieje?!
    maxiza
    Level 10  
    Witam ponownie.Już mam,znalazłem przyczynę mojego problemu z laguną:).Uszkodzona uszczelka pod głowicą na 2 i 3 cylindrze,a następstwem tego jest poważne uszkodzenie głowicy. Dziękuję Wszystkim,pozdrawiam:)Zamykam temat