Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Whirpool ADP 4510WH nie rozpoczyna mycia

ner83 10 Jun 2010 10:11 9343 18
Relpol
    ner83
    Level 10  
    Witam,
    mam następujący problem. Po uruchomieniu zmywarki na dowolnym programie zmywarka pobiera wodę po czym nic się nie dzieje (nie działa pompa myjąca?). Jeśli zrobię reset to woda jest wypompowywana. Które ze złączy na programatorze odpowiada za zasilanie pompy myjącej?

pozdrawiam
  • Relpol
    Trull
    Level 28  
    Czy zmywarka pobiera wodę około 30 sekund? Wyłączenie z sieci i ponowne włączenie wywołuje tą samą reakcję - pobór wody 30s i stop? Jeśli tak to masz walnięty układ turbiny licznika wody a dokładniej skleja się kontraktron na tym liczniku lub zakamieniony jest przelot przez tą turbinkę.
    ner83
    Level 10  
    Hmm, mniej więcej 30 sekund to trwa, po ponownym włączeniu oczywiście dzieje się to samo. Podczas testu zmywarki nie zaobserwowałem żadnego mrugania związanego z diagnostyką. Powiedz mi, gdzie znajdę tę turbinkę?

Jeszcze jedna rzecz. Napełnianie kończy się przestawieniem przekaźnika (przynajmniej taki jest odgłos-nie sprawdzałem przy rozebranym programatorze), więc może to jednak pompa?
    Trull
    Level 28  
    Znajduje się na początku węża doprowadzającego wodę (lub na końcu zależy jak się patrzy) w zabudowie zmywarki , jest wlot wylot i dwa kabelki (niebieskie) wychodzące z wtyczki osadzonej w tym liczniku.
  • Helpful post
    Jasxx
    Level 21  
    Nie ma opcji, by przy sprawnym programatorze zmywarka nie pokazała w Twoim przypadku błędu. Z opisu wynika, że możesz mieć:
    F2 - wyciek wody - pobiera wodę, wylewa do miski ściekowej, kończy pracę wypompowaniem wody
    F4 - wada wypompowania wody - z poprzedniego mycia pozostała woda w zmywarce, w nowym cyklu pobiera przez 30s i membranowy sygnalizuje za wcześnie obecnośc wody, kończy pracę wypompowaniem wody
    F5 - wada pompy myjącej - podczas pobierania wody nie startuje pompa, albo jest uszkodzona albo membranowy nie sygnalizuje obecności wody, kończy pracę wypompowaniem wody.
    Dlatego warunkiem jest to ile razy mruga dioda START. Jak nie mruga, a zmywarka nie działa poprawnie trzeba sprawdzić programator lub połączenia.
  • Relpol
    Trull
    Level 28  
    Otóż niestety przy uszkodzonym kontaktronie nie sygnalizuje błędu.
    Jasxx
    Level 21  
    F7 - wada przepływomierza - jeżeli w określonym czasie licznik poda za mału impulsów jest błąd; jeśli po otwarciu elektrozaworu licznik nie podaje impulsów jest błąd.
    ner83
    Level 10  
    Witam ponownie,
    mam parę nowych informacji nt. działania/nie działania zmywarki. Otóż okazuje się, że wodę pobiera zgodnie z procedurą (tzn. dłużej niż 30 sekund), natomiast pompa myjąca załącza się jak chce i potrafi przerwać działanie podczas zmywania. Co ciekawe kontynuuje pracę jeśli wciśnie się przycisk start(od momentu kiedy przerwała pracę). Dodam jeszcze, że zapuściłem tryb testowy na programie 1(czyli tym gdzie jest płukanie) i przeszło ten tryb od początku do końca z migającą przez cały czas diodą-dioda migała cały czas ze stała częstotliwością (tzn. że ok?). Oczywiście to, że program testowy poszedł uważam za przypadek, gdyż zdarzają się również (sporadycznie) zmywania bez zatrzymywania pompy.
    Jasxx
    Level 21  
    Czy jak przerwie pracę dioda START świeci?
    ner83
    Level 10  
    Tak, dioda świeci kiedy następuje ta przerwa. Poprzednio miałem problem z zasilaniem ale wymieniłem kondensator i 3 diody Zenera na programatorze i chodziło ok.
    Jasxx
    Level 21  
    Pozostaje Ci jeszcze tylko włączyć pompę "na krótko" i sprawdzić czy będzie działać.
    Stawiał bym na pompę ale skoro twierdzisz, że wciśnięcie przycisku START ją uruchamia...
    Inną opcją jest programator. Coś przy nim robiłeś, może poszedł soft.
    ner83
    Level 10  
    Czy ktoś wie może w jaki sposób pompa jest podłączona do programatora (nie znalazłem złącza na płytce, które by wprost było opisane jako te od pompy myjącej)?
  • Helpful post
    Jasxx
    Level 21  
    Bezpośrednio. Dwa białe, grube przewody.
    ner83
    Level 10  
    Czy ktoś mógłby mi pomóć zlokalizować triak na płytce programatora, który odpowiada za zasilanie pompy?
    Zmywarka Whirpool ADP 4510WH nie rozpoczyna mycia
    movzx
    Level 39  
    Złącze oznaczone jest SPM. Jeśli nic się nie zmieniło to silnik jest załączany przekaźnikiem. W pierwszej kolejności sprawdziłbym pompę na krótko, grzebanie w płytce na koniec, szczególnie że klika przekaźnik.
    ner83
    Level 10  
    movzx wrote:
    Złącze oznaczone jest SPM. Jeśli nic się nie zmieniło to silnik jest załączany przekaźnikiem. W pierwszej kolejności sprawdziłbym pompę na krótko, grzebanie w płytce na koniec, szczególnie że klika przekaźnik.

Pompa została wymieniona z innych powodów (straciła szczelność wewnątrz rdzenia), ale przed wymianą były takie same objawy. Na tą chwilę nie mam dostępu do zmywarki, mam tylko zdjęcie programatora. Mógłbyś mi napisać co należałoby sprawdzić na programatorze w kwestii jej zasilania i gdzie te elementy są rozmieszczone?
    movzx
    Level 39  
    To stary sterownik, więc na dokładniejszą odpowiedź z mojej strony musisz poczekać do jutra.
    Na teraz mogę zgadywać że jest to okolica pomarańczowego przekaźnika - ale bez obejrzenia na miejscu i tak nic nie sprawdzisz.
    ner83
    Level 10  
    movzx wrote:
    To stary sterownik, więc na dokładniejszą odpowiedź z mojej strony musisz poczekać do jutra.
    Na teraz mogę zgadywać że jest to okolica pomarańczowego przekaźnika - ale bez obejrzenia na miejscu i tak nic nie sprawdzisz.

Poczekam. Jak będzie trzeba to ją przetransportuje:)
    movzx
    Level 39  
    Przepraszam że tak długo to trwało, mam nadzieję że jeszcze aktualne.

Na początek do sprawdzenia jest pomarańczowy przekaźnik K001, tranzystor Q001 i dioda D006.