Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Fibaro Fibaro
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka CANDY A 9010 Smart błąd E1 ale czasem zadziała

kris_sz2 10 Cze 2010 11:23 10660 16
  • #1 10 Cze 2010 11:23
    kris_sz2
    Poziom 9  

    Zmywarka ma 8 lat z różnymi awariami działała do zeszłego tygodnia.

    W połowie cyklu zmywania pojawił się błąd E1 - brak dopływu wody. Woda była cały czas dostępna. Po ręcznym uzupełnieniu wody podjęła program na nowo do wypompowania wody i nie nabrała jej ponownie (E1). Sprawdziłem dowpływ wody
    i filtr na wejściu oczyściłem. Nic to nie dało.

    W akcie desperacji wyciagnąłem ją i o dziwo zaczęła pracować ... pobiera wodę i spuszcza. Wydawało się OK ale tylko przez tydzień bo wczoraj znowu strzeliła focha z E1. Raz jej się uda nabrać wody a raz nie.

    Co może być przyczyną?
    Elekrozawór wydaje się sprawny, może jakiś czujnik poziomu wody ?

    0 16
  • Fibaro
  • #2 11 Cze 2010 22:41
    kris_sz2
    Poziom 9  

    rozebrałem szrota z obydwu boków i nie widzę czujników poziomu wody.
    gdzie one sa? od spodu? ciekawostka bo zmywarka znowu zadziałała.
    jak się nią poruszy to nabiera wodę ... jakies rady?

    Dodano po 2 [godziny] 54 [minuty]:

    dobra ... w misce była woda i kapie z elementu aweco 3881975 wydaje mi się że
    to przepływomierz bo jest na wejsciu wody + ma kable

    wymienić czy uszczelniać?

    Dodano po 44 [minuty]:

    aweco flowmeter 3881795 to 80 euro !! gdzieś znalazłem ... da się to naprawić?
    cieknie z wierzchu z pod uszczelki. czemu to padło ...

    0
  • #3 07 Wrz 2010 18:35
    pklawit
    Poziom 13  

    Witam,

    Miałem to samo.
    Ja ten przepływomierz rozebrałem i uszczelniłem. Było tam sporo kamienia
    przy uszczelce. Wyczyściłem i zasilikonowałem.
    Cena nowego w serwisie to ponad 100zł, więc do rozważenia.

    Moja chodziła po naprawie ponad rok, a teraz zaczęły się błędy E3 (temperatura
    wody nie została osiągnięta w zadanym czasie) oraz E4 - tego jeszcze nie znam.

    A wcześniej jeszcze miałem problem z przełamanym kablem na zawiasie drzwi.

    Pozdrawiam,

    P.

    0
  • Fibaro
  • #4 08 Wrz 2010 08:26
    kris_sz2
    Poziom 9  

    ja ten flowmeter zalałem klejem bez rozbierania. Ciężko było zdjąć
    te zatrzaski. Wymieniłem również cewkę z klapki od drzwi no i tyrystor w
    module sterujacym bo padł razem z cewką.

    grzałka w tej candy jest przepływowa, zintegrowana i pewnie dosyć droga. Może
    to wina czujnika temperatury nie grzałki.

    0
  • #5 08 Wrz 2010 22:30
    pklawit
    Poziom 13  

    Zaraz otworzymy kącik samopomocy ;-)

    Jeśli chodzi o E3 to u mnie raczej termostat nie domaga, bo po otwarciu zmywarki
    (jak pika że błąd) woda jest gorąca. Ale to zdarza się raz na jakiś czas, więc jeszcze nie problem.

    Teraz non stop wywala mi E4 - błąd odprowadzenia wody.
    Wg instukcji należy sprawdzić odpływ itp.

    U mnie odpływ jest ok. Włączyłem nawet zmywanie ze zdjętym wężem włożonym wprost do miski, więc opór na wylocie żaden.
    Efekt był taki, że po włączeniu programu zmywarka zaczyna odpompowywać wodę
    (tak zawsze robiła), która stoi w pod sidkiem.
    Jak już cała woda znalazła się w misce, to zmywarka dalej mieli na sucho około
    2 minut, po czym wywala właśnie E4 i koniec zabawy.

    Czyli zmywarka z jakiegoś powodu nie wie, że wypompowała już całą wodę.
    Niestety za to chyba odpowiada hydrostat - plastikowy zbiornik w lewej strony
    z kilkoma kanałami.
    Powalczę jeszcze z tydzień ale chyba się pożegnamy z tym sprzętem AGD.

    Pozdrawiam,
    Piotr

    0
  • #6 09 Wrz 2010 10:58
    kris_sz2
    Poziom 9  

    to musi być hydrostat przy czym wydaje mi się, że od jest dostępny od spodu
    z boku z jednej strony są grzałki a z drugiej rurki ale do zmiękczania wody i systemu do regeneracji złoża solą. Nie widziałem tam hydrostatu.

    0
  • #7 13 Wrz 2010 14:28
    pklawit
    Poziom 13  

    Ok, dzięki za podpowiedź.
    Czyli to co do tej pory uważałem za hydrostat (taki plastikowy płaski zbiornik
    z labiryntem połączeń) to jest układ regeneracji złoża.
    Poszukam zatem czegoś co jest połączone z miską i ma dużo przewodów.
    Czy to będzie wyglądało raczej jak hydrostat w Siemensach:

    http://allegro.pl/hydrostat-do-zmywarki-bosch-i-siemens-i1200509076.html

    czy może coś bardziej kompaktowego:

    http://allegro.pl/hydrostat-elbi-typ-792-228-02-793885-92-i1190156314.html

    Dziś się zabieram za złoma.

    Pozdrawiam,
    Piotr

    0
  • Fibaro
  • #9 14 Wrz 2010 09:53
    pklawit
    Poziom 13  

    Wyciągnąłem gada z zabudowy.
    Zauważyłem, że wąż odpływowy był załamany tuż za wyjściem ze zmywarki,
    więc już sobie myślę - oto moja przyczyna błędu E4.
    No niestety - próbne mycie i znowu E4.

    No to rozebrałem obudowę.
    Znalazłem hydrostat - znajdował się na lewej ściance na samym dole,
    widoczny z przodu.
    Po tym co się naoglądałem wcześniej w internecie to to jest chyba jeden
    z prostszych modeli - ma podłączone tylko 2 przewody, które są zwierane
    po uzyskaniu ciśnienia.
    Napisane na nim jest TYPE 760. Wygląda tak:

    Zmywarka CANDY A 9010 Smart błąd E1 ale czasem zadziała

    Moim zdaniem on tylko sprawdza, czy jest woda w misce,
    a nie odpowiada (tak jak inne wieloprzewodowe) za napełnianie do odpowiedniego poziomu (tym się chyba zajmuje liczydło-impulsator na wejściu).

    Zdjąłem wężyk z hydrostatu (taki cieniutki przezroczysty).
    Próby dmuchania w hydrostat wypadły pozytywnie - membrana pracuje,
    przełącznik klika w obie strony bez problemu i rezystancja styków też jest jak trzeba.
    No to teraz dmuchnąłem w zdjętą rurkę, podłączoną cały czas do tej głównej miski. A tu niespodzianka - spory opór. Dopiero po mocniejszym dmuchnięciu
    coś jakby wleciało do miski i od tego momentu da się już dmuchać bez oporu.

    Myślę więc, że błąd E4 mam już z głowy. Dziś się zabiorę za składanie i testy.

    Pozostanie mi jeszcze E3, który też się znowu pojawia od czasu do czasu - nie osiągnięto odpowiedniej temp. wody w zadanym czasie.
    Sprawdzałem termistor na zimnej zmywarce (ok. 20kOhm) i jak walnęło błędem E3
    pod koniec zmywania (otworzyłem zmywarkę i woda była gorąca - jakieś 50 stopni miała) - ok. 9,6kOhm, więc na moje oko termistor jest ok.
    Czyli dukt biegnący w górę przez grzałkę też musi być ok, bo inaczej by się woda nie nagrzała.

    Pozdrawiam,
    P.

    0
  • #10 15 Wrz 2010 10:24
    pklawit
    Poziom 13  

    Zamontowałem hydrostat.
    Wyczyściłem kretem w żelu tego plastikowego ślimaka (płaszcz).
    Zdjąłem i przedmuchałem wąż z pompy, który prowadzi do grzałki i dalej na górę.
    Po złożeniu wykonałem 3 próbne mycia - na P1 (najdłuższy, z suszeniem), P3 i P5.
    Wszystkie przeszły bez błędów :-)

    Mam nadzieję że przynajmniej na rok znowu będzie spokój.

    Pozdrawiam,
    Piotr

    0
  • #11 15 Wrz 2010 10:53
    kris_sz2
    Poziom 9  

    no to fajnie ... ja kretem się bałem ale odkamieniaczem potraktowałem całość
    w pełnym cyklu.

    0
  • #12 15 Wrz 2010 15:23
    pklawit
    Poziom 13  

    Kończąc temat dodam jeszcze tylko dla potomności kody błędów
    tej zmywarki i co sprawdzić w danym przypadku:


    E1 - brak zasilania wody - albo sitko na kranie albo aqua-stop w misce odciął
    dopływ wody i nie kręci się impulsator
    E2 - uszkodzenie układu regulacji temperatury (z instrukcji)
    E3 - temperatura wody nie doszła do zadanej wartości w limicie czasu.
    Albo grzałka - jeśli woda jest zimna, albo termostat - jeśli ciepła,
    albo brudny jest dukt do góry, przez grzałkę
    E4 - zmywarka nie odprowadza wody ze zbiornika - sprawdzić odpływ,
    potem hydrostat i czy rurka biegnąca do hydrostatu nie jest przytkana
    E5 - błąd układu napełniania wodą - sprawdzić jak dla E1

    Pozdrawiam,
    Piotr

    0
  • #13 28 Wrz 2010 20:15
    bartsko666
    Poziom 1  

    Witam.Mnie również nęka błąd E1.Jest jak loteria albo zmywarka ruszy albo nie, a jak ruszy to wywala sie podczas zmywania.Problem się zaczą gdy wyciągnąłem ją aby sprawdzić co jest powodem gdyż zmywarka od jakiegoś czasu pozostawiała po zmywaniu zanieczyszczenia na naczyniach, na dnach szklanek widoczny był jakby zamoczony popiół.

    Nie udało mi się zlokalizować żadnej przyczyny co może pozostawiać zabrudzenia tylko pojawił sie błąd E1.Wtedy po kilku razach włożeniach i wyciagnięciach błąd znikną.

    Teraz po kilku tygodniach powrócił.Nie widać żadnych przecieków, które by odcinały dopływ wody.

    Teraz mam dwa problemy błąd E1 oraz zmywarka niedomywa naczyń.Czy są jakieś filtry oprócz tego w środku na dole.

    Ma ktoś jakieś pomysły na te dwa problemy?

    0
  • #14 19 Paź 2010 09:07
    pklawit
    Poziom 13  

    Witam,

    Jeśli chodzi o E1 to:
    - na 95% gdzieś kapie z wężyków woda i zbiera się na tacce pod zmywarką,
    a tam styropianowy pływak odcina zawór zasilający na kranie.
    Niestety bez wyciągnięcia zmywarki i odwrócenia na bok się nie obejdzie.
    Trzeba odkręcić tacę od spodu - jak tam będą chociaż zacieki po wodzie,
    to jest tak jak mówię - kapie z któregoś węża.
    - na 4% ułamały się przewody pomiędzy drzwiami a maszynownią, i zawór
    na kranie nie dostaje zasilania i nie otwiera dopływu.
    - na 1% uszkodził się sam zawór na kranie.

    Jeśli chodzi o nalot na naczyniach, to na 100% brak soli, lub sól nie taka.
    Miałem to samo, chciałem już kupować cały nowy moduł odwapniacza.
    A zaczęło się po kilku myciach bez soli. Problem wredny, bo nawet jak sól
    (ja stosuję wyłącznie calgonita, choć pani w serwisie polecała sól z kopalni w
    Inowrocławiu) już nasypałem, to chyba jeszcze z 5-6 zmywań było to samo.
    Wygląda na to, że było potrzeba sporo czasu, żeby odwapniacz się zregenerował.

    Pozdrawiam,
    Piotr

    0
  • #15 20 Paź 2010 22:02
    pklawit
    Poziom 13  

    A propos błędu E3 w tej zmywarce.
    Kupiłem w serwisie nowy termistor i pomierzyłem jego
    rezystancję dla kilku temperatur, żeby potem mieć z czym porównać
    jak wyjmę ten ze zmywarki.

    Oto wzorcowe pomiary dla nowego termistora:

    T=20 C -> R=23,6 kOhm
    T=45 C -> R=8,5 kOhm
    T=65 C -> R=4,4 kOhm

    P.

    0
  • #16 29 Paź 2010 08:27
    pklawit
    Poziom 13  

    Po wymianie termistora niestety błąd E3 nie zniknął.
    Sprawdziłem zasilanie grzałki w czasie pracy.
    Na programie P5 grzałka dostała zasilanie pod koniec pierwszego cyklu
    na ok. 10 minut.
    Potem była wymiana wody i drugi cykl. Niestety tym razem zasilanie na grzałce
    już się nie pojawiło i ok 30 minut od wymiany wody mycie zakończyło się z E3.

    Przewody zasilające sprawdzone. Wszystko wskazuje na moduł sterujący,
    a dokładniej triak w module.

    Sam moduł ma oznaczenia:
    BITRON CODE: 56262
    CANDY CODE: 91201755
    ver 6.05

    Znalazłem zamiennik na niemieckich stronach AGD. Cena modułu 200 Euro.

    W weekend zabieram się za sprawdzenie triaka/przekaźnika od zasilania grzałki.

    Pozdrawiam,
    Piotr.

    0
  • #17 05 Lis 2010 12:53
    pklawit
    Poziom 13  

    Zagadka rozwiązana.
    Przyczyną problemów z grzaniem wody była wtyczka od białego przewodu
    grzałki przy sterowniku zmywarki.
    Grzałka jest zasilana w sterowniku przez przekaźnik.
    Przylutowałem do uzwojenia sterującego przekaźnika diodę LED z rezystorem 6kOhm
    w szeregu. Włączyłem zmywarkę na program P5 i dzięki diodzie widziałem
    w którym momencie sterownik "próbuje" załączyć grzałkę.
    Szybko się okazało, że mimo że dioda świeci, grzałka jest zimna.
    Pomierzyłem napięcie na styku zasilania grzałki w programatorze i było podawane.
    Rozebrałem więc wtyczkę przy sterowniku i ją wyczyściłem.
    Od tego czasu zmywarka chodzi jak złoto.

    Swoją drogą to jak na przenoszone prądy (ponad 10A) to obie te wtyczki
    podłączane w okienku (przewody niebieski - główne zasilanie i biały - grzałka)
    powinny być typu "samochodowego", a nie jakieś "mini".

    Dla potomnych wykonałem i załączam rozrysowane podłączenia sterownika
    wraz z kolorami kabli oraz urządzeniami, do których biegną:
    Zmywarka CANDY A 9010 Smart błąd E1 ale czasem zadziała

    Miłego oglądania ;-)

    P.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo