Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV Sharp 21LS90C brak wysokiego napięcia.

zhuln 10 Jun 2010 14:20 3348 11
    zhuln
    Level 17  
    TV Sharp 21LS90C brak WN, chwilę świeci zielona dioda i gaśnie. Brak W.N. Wszystkie posty na temat chassis 11AK44 przeczytałem i wypróbowałem. Bez efektu. Może ktoś pomoże i napisze jak można sprawdzić procesor ST92195? Za pomógł lub za cash.
    Pozdr.
    radsat
    Moderator
    zhuln wrote:
    Wszystkie posty na temat chassis 11AK44 przeczytałem i wypróbowałem.

W takim razie napisz dokładnie co sprawdziłeś wymieniłeś. Potem zobaczymy.
    zhuln
    Level 17  
    OK
    Bez MCR22, żarówka (włączona zamiasta tranzystora linii) świeci i dioda LED świeci na zielono, tv reaguje na klawiaturę i na pilota. Wymiana: Q802 (BC848), MC44608, TL431, EL817, MCR22-8 (na MCR100-8), oraz kondensatory elektrol., nic nie zmienia. Tv dalej nie włącza sie, ani na zarówce ani na trafie W.N.
    lisek
    Service technician RTV
    Co masz na stv2248 > pin. 48 /(HOUT)
    Jakie nap.+B na kol.Hota
    Hot BU808) !pewny + wymiana C613
    zhuln
    Level 17  
    Pomiar na żarówce włączonej między KE Hota, bez MCR22: żarówka się świeci - 125V, dioda LED świeci się na zielono, brak reakcji na klawiaturę i pilota, n. 48 - 2,6v, STV jest gorący, BU808 na mierniku wygląda na uszkodzony (wczesniej jak mierzyłem wyglądał na dobry!) czy można coś wstawić za niego, czy tylko oryginał?, ale bez tranzystora, tv - żarówka powinnna świecić, a tu przy podłączonym MCR dioda LED żarzy na czerwono, przetwornica piska, brak napięć, na n.48 - 0v
    lisek
    Service technician RTV
    Nap. +8/+5V masz na scalaku

*skoro gorący scalak to na tych ch. 11AK40/...11AK44 zazwyczaj on był do wymiany
    -kwestia z literką (np. H ) czy bez

p.s
    np. w 11AAK30 był odwieczny problem z R817 + Q804...
    nominał 817= 2,2k > zmiana na 1,8k i chodził
    -dolutuj na próbę równolegle r=1,8k do R817 jesli jest na Twoim ch.
    (nie chce mi się szukać schematu 11AK44 więc pisze z dswiadczeń po 11ak30)
    czyli był stale Reset patrz pin.33 procka

czasem na tym 11ak30 był problem z diodami D808(UF5007) i D802(НЕР307,) >>(ta miała upływność) i nap. w st-by zamiast +В=12,4v (było 14,8V),
    *przez "układ" elementów przekładało się na niepewna prace procka

Jak z nap. na wtórnym w tr. st-by
    +В=127,5V. (12,4) *w nawiasie tr. S-by
    d803=7,2V (9,5V)
    d805=13V
    d806=7V
    IC803=8V
    IC804=5v
    zhuln
    Level 17  
    Na żarówce: przetwornica próbkuje, brak napięć 5V i 8V na STV, po wyjęciu MCR22 lub diody D802 żarówka świeci i są napięcia 5V (n.53) i 8V (n.45). Nie wiem co mozna zrobić żeby żarówka (bez tranzyst.. HOT) świeciła (diody zasilacza podnosiłem). Wymienie jeszcze STV (IC403) i tranzystor HOT - BU808DFI (moze jest jakiś zamienny?). Może po zamontowaniu BU808 sytuacja się zmieni. Na razie d*a. Czy ta przetwornica będzie działać na żarówce?
    Montaż 1.8k do R818 - 2.2k (na schemacie R817 to 99k), nie zmieniło sytuacji. Przetwornica jest obciążona i nie startuje (na żarówce). Zobaczymy czy wymiana STV oraz wstawienie HOT-a coś zmieni. Czekam na dalsze cenne wskazówki.
    radsat
    Moderator
    zhuln wrote:
    BU808 na mierniku wygląda na uszkodzony (wczesniej jak mierzyłem wyglądał na dobry!)

Wyglądał na dobry czy był uszkodzony, bo przecież to różnica. Musisz być pewien swoich pomiarów, inaczej naprawa nie ma sensu.
    zhuln
    Level 17  
    Tranzystor BU808 jest uszkodzony, wcześniej, kiedy go mierzyłem, po otwarciu tv, był dobry. Czy możesz powiedzieć czy zasilacz w tym tv bedzie działał na żarówce, bez BU808, oraz czy możesz podpowiedzieć (jak chcesz być pomocny) jakiś zamiennik HOT-a (może taki mam)?
    radsat
    Moderator
    BU808DFI to Darlington odpowiednikiem może być 2SC5388, jednak nie jestem zwolennikiem zamiany czegoś co jest dostępne. Zasilacz będzie działał na żarówce, tylko pomyśl jak go uruchomić żeby cały czas był w stanie pracy.
    Macosmail
    Level 34  
    Witam. Wlutuj tyrystor z powrotem bo usterka najprawdopodobniej jest poza zasilaczem. Żeby na stałe uruchomić zasilacz trzeba zewrzeć do masy odpowiedni pin procesora. Pomierz wtedy napięcia na STV (5V, 8V) i B+ (obciążone żarówką). Sprawdź R422 i R424. Pozdrawiam.
    zhuln
    Level 17  
    Pin nr.8 do masy procesora ST92195, jest zwierany przez klawiaturę lokalną. Zwarcie do masy klawiszem zmiany kanałów powoduję na moment wejście WN (trzask WN na kineskopie) który ginie. Powtórne zwarcie klawiszem zmiany kanałów nie powoduje już trzasku WN. Tv ponad moje możliwości serwisowe. Jeżeli ktoś dysponuje częsciami do tego chassis to podeslę płytę do naprawy. Wiadomość na priv.