Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak zestroic system audio w samochodzie

MLQDY 11 Jun 2010 01:46 14147 29
    MLQDY
    Level 15  
    witam
    Wiem,ze zakładam temat jak setki innych, no ale każdy ma inny sprzęt i cięzko coś interesującego mnie znaleźć.

Otóż jestem elektromechanikiem samochodowym i na codzień zajmuje się elektryka,elektronika, diagnoza komputerowa itp.

W nagłośnieniu nie siedzę głęboko, wiec potrzebuje trochę rady:)

Postanowiłem nagłosnic sobie nieco lepiej moje auto czyli megane coupe

Z tyłu jest subik magnat xpress obecnie 12'' napędzany CP 602,ale to chwilowo,bo juz zakupiłem RF p1s410'' , który to ma śmigać pod obecnym wzmacniaczem, starałem się wybrać głośnik,który ten wzmak będzie w miarę kontrolował, dlatego zdecydowałem sie też na zmniejszenie z 12'' na 10''
    Buduje mu obecnie obudowę BR wg danych litrażowych producenta, ale on docelowo trafi do auta za około tydzień, wiec na razie nie o nim, a o przodzie.

Na przód zamiast trójdrożnych pioneer'ow poszedł zestawik odseparowany PB s-6c, bo już go parę razy słyszałem i w swojej klasie cenowej myślę,ze wypada dobrze.
    Drzwi oczywiście wywalone rolką SOUDALA.

Do napędzania systemiku kupiłem wzmacniacz SOLING s-210 moc 2x85rms przy 4 ohm - taki stary poczciwy, ale o dobrej ogółem opinii.

Teraz po spięciu wszystkiego dźwięk nie jest tak "dobry" jak być powinien (chyba,ze spodziewałem się zbyt wiele)

Pierwsza sprawa to nie mogę zestroić glosności radia z systemem, tzn skale glosności mam do 66 a na skręconym na maxa gain'ie na wzmacniaczu moge na radiu zrobic max na 30, bo potem juz charczy( tez nie wiem czy to przesterowanie z braku mocy czy po prostu głośniki juz chcą wyzionąc ducha, bo głośniej nie zagrają)

Następna sprawa to jak dopasować moc ze wzmacniacza do glosników? Czy może on być skręcony na maxa, a sterować radiem czy lepiej gdyby był podkręcony bardziej(może wtedy nie byłoby przesterowań), ale wtedy na radiu to już chyba tylko do 10 bym mógł zrobić

:D

Radyjko które mam do BLAUPUNKT MODENA MP54

Co do wątpliwosci to wszystko mam na pewno dobrze podpięte, spięte itd, grube przewody bezpośrednio z akumulatora przez bezpieczniki, przekroje przewodów głośnikowych 2,5mm kwadrat na żyłe, dobrze poprowadzone, poprawione punkty masowe z aku, karoserią, silnikiem, poprawiony przekrój przewodu alternatora, zaekranowana, zmasowana maska itp. ---> choroba zawodowa:D

Kwestia jest tylko teraz w spasowaniu tego zestawiku ze wzmakiem i radiem żeby to ładnie grało, a najlepiej to chciałbym mieć tak ustawione bym mógł zrobić na radiu glosność na full i miałem taka nadzieje,ze tak będzie sieę dało, a tu klops:D

Chce to ładnie zgrać dopóki nie mam suba nowego, bo wtedy bym tylko z tym suba zestawił, a tak wszystko naraz to już w ogóle się zagubię.

Dzięki z góry za wszelkie rady.
  • Helpful post
    all4you_9
    Level 19  
    MLQDY wrote:

Pierwsza sprawa to nie mogę zestroić glosności radia z systemem, tzn skale glosności mam do 66 a na skręconym na maxa gain'ie na wzmacniaczu moge na radiu zrobic max na 30, bo potem juz charczy(...)

Gain to w drugą stronę, ustaw na połowę.
    SynDmx
    Level 25  
    Nie możesz dać gaina na maxa bo wzmacniacz ma 85 wattt a głośniki 70, do tego dochądzą wszelkie podbicia na radiu typu Loudness, SLA itd. Głośniki pewnie jeszcze nie są wygrzane więc proponuje dać gaina na połowę, i wyłączyć na radiu te wzmocneiania. Wtedy na pewno będziesz mógł dać więcej vol na ale do końca skali nie dawaj bo będą przestery. Jak się głośniczki wygrzeją to możesz dać gain kawałek za połowę. Uważaj z tymi podbiciami, łatwiej spalić głośniki przesterami niż zbyt dużą mocą.
  • Helpful post
    sanders156
    Level 35  
    Wiec takl co do gaina to tutaj powinienes go chociaz na ucho dostroic do poziomy wyjscia w radiu nie wiem ilu voltowe wyjscie ma blaupunkt ale strzelam ze 2V wiec gain ustawiasz mniej wiecej na 2V , sposob na ustawienia wzmaka jest taki ustawiasz gain na najwyzsza wartosc jaka oferuje zapewne skala jest od kilku mV do 5-6V ustawiasz na te przykladowe 5-6 V ( maksymalnie przekrecasz do nich galke ) robisz na radiu na jakies 80-90% glosnosci i powoli krecisz gainem w kierunku mV gdy uslyszysz znieksztalcenia cofasz go troche i juz masz , tak samo w teori robisz z subem ale.... strojenie suba z przednim systemem jest kwestia troche bardziuej skomplikowana , niektorzy robia to na pale i pozniej przod gra a sub z tylu dudni i mozna go bez problemu zlokalizowac ze jest w bagazniku ale mam odczucie ze wolisz sluchac muzyki a nie samego basu z bagaznika ;) a pisze ze procedura jest skomplikowana bo np. u mnie sub sie zgral fajnie z przodem bo zmianie fazy mianowicie sub gra w przeciw fazie do glosnikow z przodu ( zamienione plus z minusem ) rozwniez gain jest troche bardziej podkrecony niz przod , podbicia na wzmaku wszystkie wylanczone i w radiu tez ( ja slucham na flat reguluje ze wzmaka a male korekty dopiero robie z poziomu radia ) Przy strojeniu suba tez znaczenie ma na jakiej czestotliwosci go tniesz za pomoca LPF jak mialem na 50Hz to sie slabo zgrywal ale po podniesieniu ciecia do 70Hz poprawilo sie

Pamietaj ze masz inny samochod i inne ucho ale chcialem ci uswiadomic ze wiele czynnikow ma wplyw na to jak sie wszystko zgrywa i trzeba probowac ale zacznij od poprawnie ustawionego gaina

p.s przodu nie puszczal calymk pasmem , wlancz filtr HPF i tnij go na 70-80Hz bo woofery nie dadza rady przeniesc poprawnie najnizszych rejestrow i beda sie meczyc na przesterze ;)

POWODZENIA :)
    MLQDY
    Level 15  
    Otóż nie zrozumielismy sie do końca. Piszac "skreconym na maxa" miałem na myśli,ze jest maksymalnie skrecony a nie rozkrecony, czyli inaczej mowiac gain na wzmacniaczu jest ustawiony na minimum,ze juz mniej sie nie da. Wszystkie filtry mam wylaczone, czyli puszczone mam pełne pasmo, ktore potem dziela mi zwrotnice.
    Przy takim ustawieniu moge dac na radiu ze skali 66 tylko 30,bo powyzej pojawiaja sie znieklształcenia w glosnikach(nie wiem czy z braku mocy to przesterowanie czy juz glosniki graja na full, ale wydaje mi sie,ze ogolem graja troche nie czysto nawet na tej 30 volume)

jak gaina dam na wiecej to automatycznie na radiu bede mogl zrobic maksymalnie jestzcze mniej niz vol30 , co mnie kompletnie nie satysfakconuje, bo to zle rozwiazanie, chcialbym miec pełna skale glosnosci na radiu lub chociaz prawie pełna, myslałem,ze uda mi sie zestroic to tak,ze radio bede mógł dac na max i dostroje wzmacniaczem się do glosników,ze bede mógł wykorzystywac cała skale w radyjku, jednak tak nie jest, wiec tu pisze:)

na wzmaku mam funkcje :
    -mostek - on,off - to wiadomo, nie wazne w tej kwestii
    -gain - min/max regulacje prkiem
    -L.P.F i tu moge to wlaczyc lub wylaczyc, jak wlaczone to moge ustawic od 40 do 150hz (rozumiem,ze to filtr,ale nie wiem czy go wykorzystac na scenie mojej)
    -jest jeszcze suwaczek trzystopniowy 0db/6db/12db (jakies wzmocnienie)

W radiu nie mam zadnych ustawien co do wzmocnienia, voltarzu itd wyjść RCA

Narazie chce zestroic przód, tył to tam na spokojnie za jakis czas, teraz chce sie zajac by ten przód grał OK.

Cóż wiec we wspomnianej sytuacji?
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    Witam,
    Po tym jak przeczytałem, że masz ustawić gain na połowę miałem nie pisać gdyż .... .
    Jesteś elektronikiem (tak napisałeś) więc :
    1) Sprawdź maksymalne napięcie na wyjściu na wzmacniacz radia -> proste :D ;
    2) Dopasuj zakres pracy wzmacniacza (ustawienie czułości) na odczytany w pkt. 1 zakres lub trochę skoryguj ze względu na moc. Jest to regulacja analogiczna do ustawiania miernika uniwersalnego -> tu pokrętłem ustawiasz zakres pomiaru wiedząc jakie możesz mieć np napięcie. Jeśli nie wiesz to zapewne wiesz jak to sprawdzić -> urządzenia przeważnie mają instrukcję.
    MLQDY
    Level 15  
    sanders156 wrote:
    robisz na radiu na jakies 80-90% glosnosci i powoli krecisz gainem w kierunku mV gdy uslyszysz znieksztalcenia cofasz go troche i juz masz ,

Otóz nie moge wlasnie zrobic głosnosci w radiu na 80-90%,bo glosniki wyskocza z drzwi.

Raz jeszcze napisze:
    Gain mam na najnizsza wartosc to radio moge krecic tylko do 30volume z 66 skali
    Jesli choc troszke podciagne gainem w góre to analogicznie na radiu moge dac tylko do 20(wtedy gain jest na połowie zakresu)

Co do pomiarów napiecia na RCA to dobija ono do 4v na maksymalnej głośności radyjka.

Cóz wiec mam zrobic by dobrze zgrac wzmacniacz gainem z radiem i zachowac skale głosnosci w radiu?
    sanders156
    Level 35  
    No widzisz mas zcalkiem wysokie napiecie na RCA wiec powiedz jaka skale masz gaina we wzmacniaczu
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    Obawiam się, że kupiłeś nieodpowiedni wzmacniacz do radia.
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Każdy Xm ma skalę do 2V , a podpinałem nawet 5V Jvc i nigdy nie było problemów. No ale to były "markowe" klocki , bo tu nawet nie będzie wiadomo ile ma ten Soling ;) Może problemem jest też sam pytający , bo co za różnica czy pełną moc wzmacniacz oddaje mi jak na wyświetlaczu mam 25 , czy 66 ? Przecież chyba nikt nie jeździ z rozkręconym na maxa sprzętem ? Trzeba przypilnować tylko współpasażerów aby nie kręcili gałą na maxa i po bólu. No ale jeśli to będzie aż taki problem, to wymienić wzmacniacz na "9V" i po sprawie .
    MLQDY
    Level 15  
    No nie jestem problemem:)
    Rozumiem,ze skala moze byc tylko do 20 i tez bedzie dobre,ale wolalbym wiekszy zakres, jak dam gaina na 2/3 czyli tak jak wydaje mi sie,ze najlepiej współgra ze sprzetem to glosnosc moge maksymalnie ustawic na 12-15, wiec nie ukrywajmy,ze to troche mało, wiekszy zakres jest takze dokładniejszy i precyzyjniejszy nie ukrywając.
    Cóż więc radzicie w powyższej sytuacji? Zmienic wzmak? jakies propozycje, pomysły?
    Daje zdjecie tego wzmaka co mam:
    Jak zestroic system audio w samochodzie
  • Helpful post
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    powalla wrote:
    Każdy Xm ma skalę do 2V , a podpinałem nawet 5V Jvc i nigdy nie było problemów. No ale to były "markowe" klocki , bo tu nawet nie będzie wiadomo ile ma ten Soling ;)

Dlatego napisałem obawiam się a nie jestem pewien. Jeśli autor postu jest elektronikiem to podepnie oscyloskop i sprawdzi. Na podstawie pomiarów może zredukować napięcie na RCA i będzie po kłopocie :D .
  • Helpful post
    sanders156
    Level 35  
    Zakladajac czysto teoretycznie sytuacje ze ma wyjscie radia 4V a wejscie na wzmaku tylko 2V to taka sytuacja jest bardzo prawdopodobna wiec przypuszczam ze albo zmienic wzmak albo radio chyba ze jest jakis sposob na zmniejszenie Voltarzu wyjscia ale w tej kwesti nie mam zadnej wiedzy wiec tylko gdybam
    MLQDY
    Level 15  
    Grzegorz Siemienowicz wrote:
    powalla wrote:
    Każdy Xm ma skalę do 2V , a podpinałem nawet 5V Jvc i nigdy nie było problemów. No ale to były "markowe" klocki , bo tu nawet nie będzie wiadomo ile ma ten Soling ;)

Dlatego napisałem obawiam się a nie jestem pewien. Jeśli autor postu jest elektronikiem to podepnie oscyloskop i sprawdzi. Na podstawie pomiarów może zredukować napięcie na RCA i będzie po kłopocie :D .

Jestem elektrykiem samochodowym nie elektronikiem dla formalności:)

No teoretyzujac moge pokombinowac ze zmniejszeniem napiec na rca, ale czy takie rozwiązanie sie w ogóle stosuje? I czy ma to rece i nogi, lub chociażby sens?

Może poprostu zmienić wzmak na inny, jesli to jedyny problem zaistniałej sytuacji.
    sanders156
    Level 35  
    Jezeli zmniejszenie napiecia na RCA niejest duzym problemem to od tego bym zaczal
    MLQDY
    Level 15  
    sanders156 wrote:
    Jezeli zmniejszenie napiecia na RCA niejest duzym problemem to od tego bym zaczal

Może spróbowac podpiac CP602 który mam obecnie do suba zamiast tego i sprawdzic co sie dzieje. On ma wejscie chyba do 4v o ile dobrze kojarze.

Dla mnie mniejszym problemem i mniej czasochłonnym jest kupno innego wzmaka, jakas seria gta czy xm stary moze, tylko, który będzie odpowiedni czyli bedzie dobry na 4v RCA?
    Jakies propozycje?
    Jesli chodzi o przedział finansowy to szukałbym uzywki do 200zł.
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    Rezystancje można zastosować stosując klasycznego a'la L-pad-a .
    Problem w tym że :
    1) Dystrybutor przemilczał rezystancje wejścia RCA ;
    2) Pozostałe dane są tak "wiarygodne" że odesłał bym od razu wzmacniacz jako niezgodny z umową ;
    PS
    Jedyny produkt tej marki który miałem przetestowałem i spełnił pokładane w nim oczekiwania to .... skrzynia czarno-czerwona po ichnim subwooferze z maskownicą -> za niewielką kasę polecam :D .
    MLQDY
    Level 15  
    Rezystancje można zastosować stosując klasycznego a'la L-pad-a .
    Problem w tym że :
    1) Dystrybutor przemilczał rezystancje wejścia RCA ;
    2) Pozostałe dane są tak "wiarygodne" że odesłał bym od razu wzmacniacz jako niezgodny z umową ;
    PS
    Jedyny produkt tej marki który miałem przetestowałem i spełnił pokładane w nim oczekiwania to .... skrzynia czarno-czerwona po ichnim subwooferze z maskownicą -> za niewielką kasę polecam :D .

No wcale nie będę sie kłócił,ze to sprzęt pierwszej klasy:) I zdaję sobie z tego sprawę w pełni.
    Czyli co szukac poprostu wzmaków co maja w specyfikacji wejscie liniowe do 4v tak?

Zaraz jeszcze podepne system pod CP602, bo jestem w pracy i pisze i grzebie na bieżąco.
    Napisze jakie wrażenia.

No i pozytywne wrazenia:)
    na CP602 przy pokretle "level" ustawionym na min. moge dac na radiu do 50
    jak ustawie na połowe to jeszcze moge krecic do 35 zanim uslysze zniekształcenia.
    Myśle wiec,ze problem jest rozwiązany, musze poprostu zmienic wzmacniacz i będzie po sprawie.
    Co najlepiej wziasc z uzywek od 100-150 zł zeby było na 4v wejście i w miarę grało i współgrało z tym zestawikiem?
    Głosniki maja 70rms wiec chyba co najmniej tyle lub troche wiecej musiałby miec wzmak.
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    Poszukaj czy ktoś w Twoich okolicach nie ma do sprzedania XM4520 i sprawdź czy możesz go dobrze wysterować (powinno to być możliwe).
    PS
    Proszę nie pytaj dlaczego polecam wzmacniacz który :
    1) Na papierku nie ma 70 Wat ;
    2) Ma wejście do 2V.
    Jeśli koniecznie chcesz podłączać dane papierkowe to kup VK238 i podepnij nawet nie to coś tylko instrukcje z danymi.
  • Helpful post
    ukashec
    Level 22  
    Standardowo wzmacniacze nie mają raczej mniejszej rezystancji wejściowej jak 10kom. Na wyjściu RCA radia przeważnie są rezystory 100 om w szereg, aby zabezpieczyć się przed ewentualnym zwarciem. Więc zrobienie odpowiedniego dzielnika napięcia to niewielki problem.

P.S. Sprawdzałeś ustawienia radia? Może da się zmniejszyć poziom sygnału wyjściowego w menu.
  • Helpful post
    wasylwek
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Z całym szacunkiem :D
    Sterowałem wzmacniacz mający "znamionowe" napięcie wejściowe o wartości maxymalnej 1V źródłem o znamionowym napięciu wyjściowym 4V i tylko przy ustawieniach levela (gaina) na minimum (bodaj 200mV) dawało się odczuć pewien ...dyskomfort w postaci sporych przesterowań przy dużej głośności, w innych przypadkach było niemal bajecznie.

P.S. nie oczekiwałbym po tych ...sprzętach miarodajnych ustawień sugerujac się wartością "Voluma" wyrażoną cyferkami na wyświetlaczu :D.

Tak jak koledzy radzą i potwierdzę, strojenie zaczynamy od minimalnej czułości (prościej , wzmacniacz gra najciszej) po czym szukamy optimum. Jak, to Ci już Sanders książkowo wyłożył.
    MLQDY
    Level 15  
    ukashec wrote:
    Standardowo wzmacniacze nie mają raczej mniejszej rezystancji wejściowej jak 10kom. Na wyjściu RCA radia przeważnie są rezystory 100 om w szereg, aby zabezpieczyć się przed ewentualnym zwarciem. Więc zrobienie odpowiedniego dzielnika napięcia to niewielki problem.

P.S. Sprawdzałeś ustawienia radia? Może da się zmniejszyć poziom sygnału wyjściowego w menu.

Nie da rady z poziomu radyjka zmniejszyc sygnału na RCA niestety.

Co do VK to wiem,ze to sprzet żenada. Pytanie tylko, czy przy tym XM, który tez ma wejscie 2V sytuacja nie będzie podobna - czyli zbyt wysoki sygnał wejsciowy= niska regulacja głośności na radiu.

Dodano po 4 [minuty]:

wasylwek wrote:

P.S. nie oczekiwałbym po tych ...sprzętach miarodajnych ustawień sugerujac się wartością "Voluma" wyrażoną cyferkami na wyświetlaczu :D.

Ja to w pełni rozumiem, tyle,ze wolalbym poprostu miec wieksza skale regulacji tak jak pisałem, jest ona wtedy dokladniejsza i precyzyjniejsza, pozatym po prostu jakos tak sie przyzwyczailem ze tam do kilkudziesieciu volume slucham, a nie do 10, przy skali 66 to troche mało i nieprecyzyjnie:/
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    Uwierz mi (choć z zasady ja nie ufam i ... staram się wszystko zmierzyć aby zweryfikować), że stary dobry wzmacniacz z poprawnie zbudowanym dzielnikiem (jeśli będzie potrzebny) będzie grał kilka razy lepiej od nowych wynalazków.
    Co do "twojego" solinga to odstęp sygnału od szumu na poziomie 105 dB można w nim uzyskać wyłącznie :
    1) Na wejściu wzmacniacza (dostarczając taki sygnał) ale nie na wyjściu ;
    2) Wyłącznie wtedy gdy wzmacniacz nie jest podpięty do zasilania .
    MLQDY
    Level 15  
    Uwierz mi (choć z zasady ja nie ufam i ... staram się wszystko zmierzyć aby zweryfikować), że stary dobry wzmacniacz z poprawnie zbudowanym dzielnikiem (jeśli będzie potrzebny) będzie grał kilka razy lepiej od nowych wynalazków.
    Co do "twojego" solinga to odstęp sygnału od szumu na poziomie 105 dB można w nim uzyskać wyłącznie :
    1) Na wejściu wzmacniacza (dostarczając taki sygnał) ale nie na wyjściu ;
    2) Wyłącznie wtedy gdy wzmacniacz nie jest podpięty do zasilania .

Rozumiem to oczywiste, wiem,ze jakos sprzetu ma wielkie znaczenie, nie zamierzam sie sprzeciwiac, pozostaje mi tylko kwestia tej glośności w radiu, tak jak pisałem wolałbym by szo podkrecic volume ciut wyzej niz teraz.
    Na CP 602 szło podkręcic do 40-50(w zalezności od ustawienia czułości wzmaka), ale on ma wejscie do 4v, a przy wzmaku z wejsciem 2v obawiam sie tylko,ze ta głosnosc nie da mi spokoju.
    Moze jestem lekko "upierdliwy" no,ale perfekcjonizm nieraz mnie zabija, prosze wiec o wybaczenie:D
    Mając w planach przebudowę audio chcę by byo tak jak być powinno i tak jakbym chciał:D

Jak bedę w domu to poszperam na alledrogo i zobacze czy jest cos godnego wg mnie uwagi i ewentualnie wkleje linki w celu wspólnej weryfikacji :idea:

Chyba,ze komus sie chce rzucic jakims interesującym linkiem to sie równiez nie obrażę.

Tak jak pisałem przedział cenowy to 200pln z wysyłką.

Dziekuję wszystkim mimo wszystko za dotychczasowa pomoc.
    vwmaniak1
    Level 19  
    Witam.
    Ja moge potwierdzic to co koledzy wyzej pisali.
    Mam XM-a którego regulacja czułosci wejscia jak wszyscy wiedza konczy sie na 2 V.W połączeniu z CDA 7873R której preout ma 4 V nie ma zadnego problemu.
    W skali do 35 jaka posiada Alpina "dojechać" mozna "czysto" do ok 23-24.
    Jedyny minus jaki zauważyłem to przester pojawia sie dosc szybko z racji "węższej" mozliwosci krecenia volumem radia.
    24 czysto i głosno a przy 25 odrazu przester.
    Ale mając głowe i nie krecąc volumem na "chama" nie ma zadnego problemu z taką konfiguracja.
    Pozdrawiam
    MLQDY
    Level 15  
    vwmaniak1 wrote:
    Witam.
    Ja moge potwierdzic to co koledzy wyzej pisali.
    Mam XM-a którego regulacja czułosci wejscia jak wszyscy wiedza konczy sie na 2 V.W połączeniu z CDA 7873R której preout ma 4 V nie ma zadnego problemu.
    W skali do 35 jaka posiada Alpina "dojechać" mozna "czysto" do ok 23-24.
    Jedyny minus jaki zauważyłem to przester pojawia sie dosc szybko z racji "węższej" mozliwosci krecenia volumem radia.
    24 czysto i głosno a przy 25 odrazu przester.
    Ale mając głowe i nie krecąc volumem na "chama" nie ma zadnego problemu z taką konfiguracja.
    Pozdrawiam

No dokładnie o to mi własnie chodzi kolego,ze regulacja jest troche mało płynna, mało dokladna i mało precyzyjna.
    Tez zauwazyłem,ze leci leci i jest ok,ale nagle przekrocze próg i zaraz przesterowany dzwiek

Dodano po 1 [godziny] 25 [minuty]:

Witam ponownie.

Prosze o opinie na temat wzmacniacza MAC AUDIO MPX 2000
    Pytam o niego, gdyz gosc w okolicy sprzedaje nówki po 170zł, jest przystosowany do 4V

Ewentualnie jeśli to sprzet cos warty to gośc ma jeszcze MPX 2500, po danych wychodzi,ze ciut mocniejszy niz cp602, którego mam, jesli ten sprzet w miare wypada jakościowo to moze wziałbym tego 2500 na tył, a do przodu podpiął cp602.
    Prosze o info

Dodano po 17 [minuty]:

Ewentualnie moge tez kupic za 150 zl używke blaupunkt gta2100, ma podobno regulowany sygnał wejsciowy od 0,1 v do 8v

lub tez za 150zł BLAUPUNKT THA 280 takze jest do 8v

lub blaupunkt gta 260 rowniez plynnie regulowany do 8v na wejsciu

Prosze o opinie co byłoby lepsze, czy tez moze zaden z podanych:D
    ukashec
    Level 22  
    Sam sobie odpowiedziałeś w ostatnich słowach. Żaden jakością nie dorówna Soniakowi XM. Jeżeli już, to blaupunkt byłby lepszy.
    bolek44
    Level 17  
    Jaki blaupunkt byłby lepszy od XM ?????
    ukashec
    Level 22  
    Żaden nie będzie lepszy od XM. Chodziło mi o to, że blaupunkt będzie lepszy od MacAudio z tego co podałeś.
    Ciężko w tej kasie znaleźć starszy dobry wmacniacz z wejściem na 4V.
    Brałbym jakiegoś soniaka i ewentualnie zrobił dzielnik napięcia potem jakby było źle.
    A może lepiej zmień radio na jakieś lepsze?
    P.S.
    Możesz napisać w jaki sposób zmierzyłeś napięcie wyjściowe RCA, że wyszło Ci 4V?
    Bo to radio ma 3V w specyfikacji:
    http://www.audiophile.pl/p/2067_blaupunkt_modena_mp54
    Z takim poziomem sygnału powinien sobie spokojnie poradzić Soniak XM czy inny dobry wzmacniacz z wejściem 2V.
    sanders156
    Level 35  
    Moze zmien tego solinga na cos lepszego bo te mac audio i blaupunkty to troche szajs :(

Mam kilka obserwowanych przez siebie wzmakow , pozwole sobie powymieniac po tytulke aukcji zeby bylo latwo znalesc

KULTOWY SONY XM-4520 XM 4520 WROCŁAW (numer 1061431864) - od super sprawdzonej osoby Administratora strefy car audio

Wzmacniacz SONY XM-6020 2 kanałowy LICYTACJA! (numer 1074192801)

WZMACNIACZ AUDISON COMPACT LR3041 !!! Stan bdb !! (numer 1070840647)

AUDISON SRX2 OKAZJA STAN BARDZO DOBRY !! (numer 1066887938)

SUPER !!! WZMACNIACZ INFINITY RSA 250 REFERENCE (numer 1065045997)

JBL Power P-4040 USA, (numer 1067155946)

WZMACNIACZ ROCFORD 2300 (numer 1066203946)

wzmacniacz TONSIL 4x150W (numer 1064964789)

Wzmacniacz samochodowy ALTAI (numer 1071546540)

To sa zabawki gdzie zastanawiam sie czy ich nie kupic na testy , najwieksza niewiadoma jest wzmak na samym dole listy i tonsil reszte moge napewno polecic ;)

Moderatorow prosze o nie wyzucanie chwilowo listy