Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Internet Netia, modem Thomson 536v6

dlugopis1333 11 Cze 2010 14:45 3935 13
  • #1 11 Cze 2010 14:45
    dlugopis1333
    Poziom 8  

    Witam.
    Mam problem z modemem thomson 536v6. Posiadam internet Tele2 (netia) 2Mb, na początku (przez jakiś rok) było całkiem w porządku. Niedawno siostra zjechała z Holandii i mamy problem.
    Na modemie jest 5 lampek.
    a) power
    b) Ethernet
    c) USB
    d) DSL
    e) Internet
    Diody b) i c) świecą się, gdy jest podłączony komputer, przez kabel Ethernet (b) lub USB (c). Z reguły podłączony był tylko Ethernet i w tym przypadku świeciły jeszcze lampki d i e. Czasami podłączany był notebook pod USB i wszystko działało. Od jakiegoś czasu, wogóle nie świeci się lampka Internet. Aby połączyć się z Internetem, muszę łączyć się przez nazwę użytkownika i hasło. Nie byłoby problemu, gdyby nie to, że mogę podłączyć w tym wypadku tylko jeden komputer. Chciałem wejść w ustawienia modemu (speedtouch.lan i http://192.168.1.217) ale nie mogę "przekroczono limit czasu oczekiwania". Próbowałem resetować ustawienia modemu fizycznie i nic.

    Ucieszę się, jeżeli ktoś pomoże mi rozwiązać mój problem.

    0 13
  • #2 11 Cze 2010 15:08
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    > muszę łączyć się przez nazwę użytkownika i hasło. Nie byłoby problemu, gdyby nie to, że mogę podłączyć w tym wypadku tylko jeden komputer

    tak ma być

    jeżeli chcesz dwa lub więcej komputerów korzystac z internetu to potrzebujesz rozdzielić łącze internetowe routerem WAN (taki co ma port WAN, nie ADSL)

    0
  • #3 11 Cze 2010 16:21
    dlugopis1333
    Poziom 8  

    Chyba nie zrozumiałeś. Jeżeli były podłączane dwa komputery pod modem, to zawsze wszystko działało. I na przyszłość sprawdź modem, zanim napiszesz

    0
  • #4 11 Cze 2010 16:49
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    > Chciałem wejść w ustawienia modemu (speedtouch.lan i http://192.168.1.217)

    skąd wytrzasnąłeś ten IP adres ?
    bo fabryczny IP modemu to 192.168.1.254

    Dodano po 5 [minuty]:

    skonfiguruj w modemie PPPoE i wpisz login i hasło to które teraz wpisujesz na komputerze

    0
  • #5 11 Cze 2010 17:42
    dlugopis1333
    Poziom 8  

    Internet Netia, modem Thomson 536v6

    0
  • #6 11 Cze 2010 18:23
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    uruchom CMD.exe, wpisz
    cd /d "%temp%"
    ipconfig /all >>log1.txt
    notepad log1.txt
    załącz log1.txt (załącz tzn dodaj załącznik, nie wklejaj zawartości tego pliku do posta)

    Dodano po 16 [minuty]:

    jeśli nie znasz adresu thomsona to spróbuj zenmap
    ustaw adres karty sieciowej ręcznie, ip=192.168.30.1 mask=255.255.0.0
    uruchom zenmap

    target=nmap -sP 192.168.0.0/16
    klik [scan]

    jak IP thomsona zaczyna się na 192.168. to nmap go znajdzie

    0
  • #8 11 Cze 2010 18:53
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    przepraszam, mea culpa

    > target=nmap -sP 192.168.0.0/16

    winno byc
    w pole command wpisz
    nmap -sP 192.168.0.0/16

    Dodano po 11 [minuty]:

    jak nie znajdziemy IP tego thomosona to chyba zostaje tylko reset urządzenia do ustawień fabrycznych, możesz to zrobić ? to jest twoje urządzenie czy providera ?

    0
  • #10 11 Cze 2010 22:58
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    > I nic. Wpisuje oba adresy IP

    - Ustaw statyczny IP twojej karty siecowej na 192.168.1.10 mask=255.255.255.0
    - Wejdz na http://192.168.1.254/ teraz winno działać, po prostu karta musi być w tej samej sieci co modem (192.168.1.x)

    jeśli nie działa to przeskanuj za pomocą zenmap-a, ustaw Profile pole na Intense Scan a w Target polu wpisz 192.168.1.254. To skanowanie rób przy karcie komputera na 192.168.1.10.

    0
  • #12 12 Cze 2010 09:18
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Scan nie wykazał żadnych aktywnych portów na 192.168.1.254 :(, kicha.

    ipconfig wskazuje ze twoja karta sieciowa ma adres

    Code:

    Karta Ethernet Połączenie lokalne:
           Sufiks DNS konkretnego połączenia :
            Opis . . . . . . . . . . . . . . :  Marvell Yukon 88E8056 PCI-E Gigabit Ethernet Controller
            Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-16-E6-D6-19-8A
            DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
            Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 5.72.111.246
            Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0


    Czy pamiętasz skąd wziął się ten adres 5.72.11.246 ustawiony na tej karcie ?

    Przy poprzednim skanowaniu 192.168.0.0/16 wyszedł oprócz 192.168.1.254 jeszcze inny ip 192.168.30.1 - nie wiesz co to jest ?

    Chyba tylko zostaje nam reset do ustawień fabrycznych. Patrz Hardware Reset w podręczniku, przy pomocy spinacza biurowego i przycisku z tyłu.

    0
  • #13 12 Cze 2010 10:27
    dlugopis1333
    Poziom 8  

    Już próbowałem resetu ustawień. I nic to nie dało. Mam przeczucie, że to jednak netia szwankuje

    0
  • #14 12 Cze 2010 10:36
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    > Mam przeczucie, że to jednak netia szwankuje

    Myśle że jednak nie, to że nie możemy wejść na konfigurację routera to nie netia na pewno.

    0