Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

WL-5470AP problem z rozdzieleniem łącza

Araska 11 Cze 2010 15:33 3114 29
  • #1 11 Cze 2010 15:33
    Araska
    Poziom 9  

    Witam
    Mam problem z rozdzieleniem łącza. Zaczęło się od wymiany modemu przez montera z vectry (w ramach zmiany pakietu usług) na Arris TM602. Po zamontowaniu nowego urządzenia prędkość zmalała z 8 do 1 mb/s. Zadzwoniłam więc do obsługi technicznej vectry, konsultant poprosił mnie o mac modemu, coś poklikał i kazał przełączyć kabel bezpośrednio do komputera. Prędkość wróciła do 8mb/s. Problemy zaczęły się po ponownym podłączeniu routera. Na początku w ogóle nie było połączenia. Zresetowałam ustawienia routera, ustawiłam z powrotem na tryb Gateway, sklonowałam mac karty sieciowej (ten sam, który był wcześniej).
    Obecnie internet działa dobrze w momencie gdy tylko jeden komputer jest włączony. W chwili włączenia drugiego komputera na pierwszym przestają się ładować strony, czasem net całkiem pada i po uruchomieniu diagnostyki sieci wyskakuje komunikat "serwer DNS nie odpowiada". Na drugim komputerze w ogóle nie ma internetu (połączenie lokalne działa, przypisany jest adres IP, maski, bramy).
    Router: Air Live WL-5470AP
    modem: Arris TM602
    Systemy operacyjne: komp. 1 - Windows 7, komp. 2 - Windows XP

    0 29
  • #2 11 Cze 2010 17:02
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    > W chwili włączenia drugiego komputera na pierwszym przestają się ładować strony, czasem net całkiem pada

    może masz IP konflikt ?

    uruchom CMD.exe, wpisz
    ipconfig

    na obu komputerach, jaki jest IP adres ?

    Dodano po 2 [minuty]:

    jeśli nie masz tego samego IP to, wygeneruj log z każdego komputera, jak oba komputery podłączone do routera, tzn jak jest problem z siecią, i załącz te logi.

    uruchom CMD.exe, wpisz (nie wklepuj tego ręcznie, użyj kopiuj/wklej)
    cd /d "%temp%"
    ipconfig /all >>log1.txt
    tracert -d 74.125.43.105 >>log1.txt
    ping 74.125.43.105 >>log1.txt
    ping www.google.com >>log1.txt
    arp -a >>log1.txt
    notepad log1.txt
    załącz log1.txt (załącz tzn dodaj załącznik, nie wklejaj zawartości tego pliku do posta)

    0
  • #4 11 Cze 2010 18:14
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    wyłącz IP6 protokół w win7, test

    Dodano po 3 [minuty]:

    jak net siada to czy można ping-ąć 192.168.100.252 z obu komputerów
    uruchom CMD.exe
    ping 192.168.100.252

    0
  • #5 11 Cze 2010 18:32
    Araska
    Poziom 9  

    Odhaczyłam we właściwościach połączenia lokalnego opcję protokół internetowy w wersji 6 ale niewiele to dało.
    Wyniki pingowania:
    XP:
    WL-5470AP problem z rozdzieleniem łącza
    Win 7:
    WL-5470AP problem z rozdzieleniem łącza

    0
  • #6 11 Cze 2010 18:40
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    skoro nie można ping-ąć bramy (192.168.100.252) to w/g nie pada router

    jeszcze spróbuj pingąc drugi komputer, tzn,
    zobacz jaki IP ma każdy komp i ping-nij ten IP z drugiego kompa,

    próbowaliśmy już reset routera ?

    0
  • #7 11 Cze 2010 18:53
    Araska
    Poziom 9  

    Pingi:
    Wind 7:
    WL-5470AP problem z rozdzieleniem łącza

    Wind XP:
    WL-5470AP problem z rozdzieleniem łącza

    Reset routera robiłam dziś rano, od nowa klonowałam maca itd,ale nie pomogło.

    0
  • #8 11 Cze 2010 18:58
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    czy możesz zmienić port LAN gdzie wpinasz win 7 ?

    Dodano po 2 [minuty]:

    czy każdy _z osobna_ komputer działa poprawnie ?
    tzn
    jak tylko XP to czy działa ?
    jak tylko win7 to czy działa ?

    0
  • #9 11 Cze 2010 18:59
    Araska
    Poziom 9  

    tak, w routerze są 4 porty do wyboru.

    0
  • #10 11 Cze 2010 19:01
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    > tak, w routerze są 4 porty do wyboru
    spróbuj inne porty LAN

    0
  • #11 11 Cze 2010 19:20
    Araska
    Poziom 9  

    osobno działa tylko na 7. Jak wyłączam 7 to na XP nic nie rusza. Jak wyłączam xp to po kilku minutach rusza net na 7 (po wyjęciu i włożeniu z powrotem wtyczki routera do kontaktu).
    Zmiana portu lan nie dała efektu.

    0
  • #12 11 Cze 2010 19:32
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    a inaczej spróbuj
    odłącz oba komputery od routera
    reboot router
    podłącz XP, działa ?

    Dodano po 3 [minuty]:

    sprawdż w XP Dziennik Zdarzeń
    Uruchom | eventvwr

    Menu => WIdok | Filtruj : Typy zdarzen, zaznacz tylko Ostrzeżenie i Błąd
    [ok]

    po prawej wybierz "System"
    czy masz jakieś błędy/Ostrzeżenia ? daj screena

    to samo po prawej wybierz "Applikacja"
    czy masz jakieś błedy/Ostrzeżenia ? daj screena

    0
  • #13 11 Cze 2010 19:44
    Araska
    Poziom 9  

    w przypadku systemu ograniczyć się do ostatnich 2 dni czy do dnia instalacji modemu nowego? Trochę tych błedów jest, nie wiem czy nie lepiej wyeksportować do pliku txt.

    z aplikacji:
    WL-5470AP problem z rozdzieleniem łącza

    0
  • #14 11 Cze 2010 19:48
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    > w przypadku systemu ograniczyć się do ostatnich 2 dni
    ostatnie godziny od uruchomienia komputera

    czy karta sieciowa w kompie XP to jest wbudowana w płytę ?
    nie masz jakiejś "zapasowej" karty aby spróbować innej karty sieciowej ?
    może masz kartę PCI win7 i czy można by spróbować ją w XP ?

    Dodano po 1 [minuty]:

    uruchom XP w systemie awaryjnym z obsługą sieci, test

    0
  • #15 11 Cze 2010 19:54
    Araska
    Poziom 9  

    z systemu:
    WL-5470AP problem z rozdzieleniem łącza WL-5470AP problem z rozdzieleniem łącza WL-5470AP problem z rozdzieleniem łącza

    w xp karta jest wbudowana, nie mam zapasowej karty sieciowej, karty z win7 również nie mam jak przełożyć.

    0
  • #16 11 Cze 2010 20:00
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    > uruchom XP w systemie awaryjnym z obsługą sieci, test
    spróboj to

    bogiebog napisał:
    a inaczej spróbuj
    odłącz oba komputery od routera
    reboot router
    podłącz XP, działa ?

    a wynik tego jaki jest ?

    Dodano po 3 [minuty]:

    zapisz zdarzenie dziennika System jako system.txt
    zapisz zdarzenia dzienniak Applikacja jak app.txt
    zamieść pliki

    0
  • #18 11 Cze 2010 20:25
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    *.txt zawieraja niepełną informację, użyj innej metody zapisu dzienników
    R-klik na System => zapisz plik dziennika jako => (typ jako TXT)
    to samo dla Applikacja

    > Bez problemu łączy się bezpośrednio z modemem.
    tzn ? wchodzisz przez przeglądarkę na modem ?

    można by spróbowć odinstalować sterownik do karty i zainstalować ponownie

    Dodano po 1 [minuty]:

    a w routerze nie masz jakis MAC filter włączonego ?

    0
  • #20 11 Cze 2010 20:45
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    usuń punkty za transfer

    0
  • #22 11 Cze 2010 20:59
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    co pokazuje na obu komputerach z okna CMD.exe

    set | find "COMPUTER"

    0
  • #23 11 Cze 2010 21:05
    Araska
    Poziom 9  

    w obu przypadkach pokazuje COMPUTERNAME=
    win xp:
    = Momus
    win7:
    =Mankowy

    0
  • #24 11 Cze 2010 21:28
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    System dziennik pokazuje jakieś błędy w karcie Ethernet

    spróbuj przeinstaloać sterownik do karty sieciowej na XP

    Dodano po 21 [minuty]:

    XP to ma jakie Serwis Pack ? SP1 ? SP2 ? SP3 ?

    0
  • #25 11 Cze 2010 21:30
    Araska
    Poziom 9  

    SP2
    Pobrałam i zainstalowałam nowe sterowniki do karty, niestety znów to samo: na xp internetu nie ma, na 7 "serwer DNS nie odpowiada"

    0
  • #26 11 Cze 2010 21:37
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    konczą mi się pomysły.

    ale dziennik System błędy dotyczące sieci, myśle ze problem jest w systemie.

    - przeskanuj system w poszukiwaniu wirus/trojan-ów
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1044160.html

    - zainstaluj SP3

    - jak masz partycję drugą to zainstaluj _równoległą_ (nie usuwa istniejącej partycji) instalacje XP SP3, i przetestuj na tej instalacji. Np, jeśli XP zainstalowane na C: i masz D: i wystarczająco dużo miejsca to zainstaluj drugie XP na D:

    0
  • #27 11 Cze 2010 21:39
    Araska
    Poziom 9  

    Zastosuję się do rad i zobaczymy jaki wynik. Dziękuję za dzisiejszą pomoc:)

    0
  • Pomocny post
    #28 11 Cze 2010 21:41
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    > na 7 "serwer DNS nie odpowiada"

    ale 7ka chodzi jak jest wpięta sama do routera,
    a XP nie chodzi jak jest sama wpięta do routera ?

    to że XP wywała 7ke i nie można ping-ąc routera to może coś na twoim systemie (jak virus) uwala router. Widzę jeden błąd w Dzienniku SYstem co na to wskazuje

    Code:

    Tcpip 4226
    Protokół TCP/IP osiągnął limit zabezpieczeń ustalony dla liczby równoczesnych prób połączeń TCP.

    0
  • #29 11 Cze 2010 23:30
    Araska
    Poziom 9  

    Jeden z kolegów zaproponował, abym zmieniła adres MAC karty z komputera z XP. To zadziałało, przynajmniej na chwile obecną. Obydwa komputery mają połączenie z internetem.

    0
  • #30 12 Cze 2010 00:15
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Jak klonowałaś MAC do routera to z XP czy Win7 ?

    Dodano po 7 [minuty]:

    Sprawdzałem MAC adresy czy win7 i XP nie ma tego samego, ale o MAC adresie routera zapomniałem.

    Rzeczywiście, adres MAC XP i adres MAC routera są takie same

    Cytat:

    192.168.100.252 00-24-21-55-c2-a7 dynamiczne

    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis . . . . . . . . . . . . . . : NVIDIA nForce 10/100 Mbps Ethernet
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-24-21-55-C2-A7


    Z tym się nie spotkałem jeszcze aby po MAC clone w routerze, MAC adres zmienił sie w routerze na interfejsie LAN, powinien zostać zmieniony tylko na intefejsie WAN, tak aby nie było duplikatów MAC na tej samej sieci.

    0