Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mazda 323C BA 95' Brak światła cofania.

IoNcs 12 Cze 2010 15:00 3358 7
  • #1 12 Cze 2010 15:00
    IoNcs
    Poziom 15  

    Witam
    Mam problem w swojej Madzi....brakuje jej światła cofania:
    -bez włożonej żarówki normalnie na kostce pojawia się ~11,5V ale gdy włożę żarówkę nagle następuje całkowity brak napięcia :|
    -oczywiście czujnik na skrzyni biegów działa prawidłowo.

    Gdzie może tkwić przyczyna ?

    0 7
  • #2 12 Cze 2010 15:02
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Zwierałeś czujnik? Sprawdzałeś masę? Podłączyłeś się bezpośrednio w zasilanie wyłącznika?

    0
  • #3 12 Cze 2010 15:11
    IoNcs
    Poziom 15  

    Tak czujnik zwierałem przy kostce (tzn wypiąłem od skrzyni i zwarłem) i właśnie na mierniku bez włożonej żarówki pojawia się napięcie na kostce a jak włożę żarówkę to lipa....

    Mase...czy kolega może podpowiedzieć w którym pkt ja sprawdzić ? Tych pkt jest dużo...

    0
  • #4 13 Cze 2010 11:13
    IoNcs
    Poziom 15  

    Panowie doszedlem do przewodu przy centralce bezpiecznikow ktory idzie do klapy. To na nim pojawia sie napiecie...zapodalem mase z pewnego miejsca i to samo sie dzieje. Napiecie zanika po podlaczeniu zarowki... :-/ czy ktokolwiek posiada schemat tego swiatla. Ten czujnik na skrzyni zalacza mase czy napiecie?

    Posiada ktoś może schemat tego światła ? Czy cpu bierze udział przy załączaniu tego światła ?

    0
  • #5 13 Cze 2010 11:32
    viper555
    spec od auto-elektro

    Kolego instalacja w japońskich ma dużo kostek łączeniowych i tak jest między innymi w tylnych lampach. Wyciągnij przez przelotkę gumową instalację od lamp tylnych i tam jest uszkodzenie /zgnite styki kostek/P

    0
  • #6 13 Cze 2010 13:19
    IoNcs
    Poziom 15  

    Zrobiłem tak:
    przeciąłem ten przewód na którym to napięcie się pojawia przy centralce bezpieczników. Masę pobrałem z gniazda zapalniczki i:
    -bez zarowki napicie jest
    -z żarówką napięcie znika jak ręką odjął :/

    0
  • #7 13 Cze 2010 15:40
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Przecież masę się sprawdza na cokole żarówki! Myślisz, że japończycy są aż tak rozrzutni, by ciągnąć masę przez pół auta? Masę sprawdzasz przy żarówce, a dodatkowo sprawdzasz cały tor zasilania idący przez ten wyłącznik na skrzyni.

    0
  • #8 14 Cze 2010 05:24
    IoNcs
    Poziom 15  

    Tak wiem gdzie się masę sprawdza....ale to nie wina masy bo pobrałem ją już z innego miejsca a żarówkę wpiąłem przy bezpiecznikach zaraz...

    Teraz tak jak mówisz pozostało sprawdzić ten tor włącznika na skrzyni.

    Może ktoś posiada schemat tego światła ? Inaczej to będę musiał rozebrać 1/4 auta :/

    0