Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Instalacja pakietu oświetlenia wnętrza - Ford Mondeo MK I

jedrzej03 12 Jun 2010 16:40 2495 3
    jedrzej03
    Level 1  
    Witam, to mój pierwszy post na tym forum, mam nadzieje, że swoją wypowiedzią nie naruszę żadnych zwyczajów tutaj obowiązujących.
    Chciałbym w swoim mondziaku zainstalować dodatkowe oświetlenie wnętrza tj. podświetlenie na stopy pasażerów tylnej kanapy (diody pod fotelami), podświetlenie klamek itp. Chciałbym aby wszystko opierało się na diodach. I tutaj moja prośba do was: ponieważ jestem totalnym laikiem w sprawach elektryki chciałbym zapytać czy do takiej instalacji wystarczą jedynie diody oraz kable? Jeśli nie to co więcej? Czy diody muszą być jakieś specjalne? Gdzie najlepiej podpiąć kable aby wszystko to świeciło razem z całą resztą (czyli kiedy włączę światła) - myślałem o tym aby wpiąć się w podświetlenie przycisków do sterowania szybami.
    Proszę o wyczerpujące odpowiedzi :-)
    PS. jeśli temat już był to gorąco proszę o podanie mi linku - ja szukałem i nie udało mi się znaleźć.
    Pozdrawiam.
    mac10555
    Level 10  
    Robiłem podobne rzeczy w eskorcie i najpewniejsza jest osobna wiązka z własnym zabezpieczeniem i mało widoczny ale solidny włącznik diody +rezystory najlepiej D10 w raziw pytań 663579623
    milejow
    Level 43  
    mac10555 wrote:
    Robiłem podobne rzeczy w eskorcie i najpewniejsza jest osobna wiązka z własnym zabezpieczeniem i mało widoczny ale solidny włącznik diody +rezystory najlepiej D10 w raziw pytań 663579623

To jeszcze oświeć mnie i napisz, co to takiego rezystor D10,co???