Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen berlingo 2003 2.0 hdi brak świateł pozycyjnych

t0mmek 14 Jun 2010 08:34 17555 5
    t0mmek
    Level 2  
    Witam.

Mam problem brak świateł pozycyjnych z lewej strony, podświetlenie pokręteł nagrzewnicy i tablicy rejestracyjnej. Samochód z klapą i dwa razy drzwi przesuwne.
    Szukam schematu instalacji. Znalazłem uszkodzona izolacje przewodu w przelotce tylnej klapy, prawdopodobnie zwarcie. Wszystkie bezpieczniki dobre a dalej nie ma zasilania. Możliwe, że nie ma bezpiecznika odpowiedzialnego za światła pozycyjne?
    Może jakieś sugestie gdzie szukać? Uszkodzone BSI ?
    Poprawiłem temat. Robokop
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    t0mmek
    Level 2  
    Czy mógłby mi Pan przesłać schemat instalacji elektrycznej świateł postojowych?
    Berlingo 2003 2.0hdi VF7GJRHYK93026621 OPR (nie jestem pewny który to )09569fv lub 10844
    Niema zasilania z BSI na 15 pinie na czarnej kostce. Zastanawiałem się czy nie można zrobić mostka po przekaźniku z prawych lamp

z góry dziękuje i pozdrawiam
    bj86
    Level 14  
    u mnie (Berlingo 1.6 HDi z 2008r.) z kolei brak prawych świateł pozycyjnych i do tego prawej lampki oświetlającej tablicę rejestracyjną. mam jakiś schemat z Haynes'a, ale wg niego coś takiego fizycznie nie ma prawa się dziać. dodatkowo nie zgadzają się w nim oznaczenia bezpieczników, więc przypuszczam, że jest guzik warty.

pytanie: które bezpieczniki odpowiadają za powyższe światełka? jak sprawdzić, czy winny jest BSI, przełącznik zespolony czy może coś jeszcze innego?
    Oscar15
    Level 11  
    Udostępniam schemat elektryczny świateł pozycyjnych.
    Możesz mieć zablokowane również BSI. Często się BSI blokuje gdy dochodzi do zwarcia w obwodzie świateł pozycyjnych. Odblokowanie polega na:włączeniu zapłonu i jednoczesnym pociągnięciu przełączników (kierunkowskazów i wycieraczek) do siebie . Trzymamy tak ok 10-15 sekund .Jeżeli BSI było zablokowane przy odblokowywaniu pojazd powinien nam zatrąbić. Jeżeli zatrąbi oznacza to że BSI odblokowało się i powinny pojawić się światła pozycyjne.
    bj86
    Level 14  
    Dzięki za schemat, zaraz mu się przyjrzę. Na pewno tak wygląda procedura resetu BSI? Gdzieś znalazłem o włączeniu i wyłączeniu zapłonu, i dopiero pociągnięciu manetek. W przeciwnym razie odpali się spryskiwacz ;)

W każdym razie skończyło się na wizycie w ASO, gdzie stwierdzili, że BSI jest uszkodzone, prawdopodobnie na skutek zwarcia w gnieździe zapalniczki (?). Wcześniej sam wybadałem, że napięcie nie wychodzi z BSI na lampy. Z tyłu znalazłem oznaczenie przewodu idącego do pozycji (bodajże różowy z ozn. 2878), taki sam przewód (kolor+numer) znalazłem we wtyku 16-pinowym czarnym w BSI (pin bodajże 11?) i okazało się, że nic tam nie było, podczas gdy na przewodzie od lampy lewej (beżowy 2878, pin chyba 3?) napięcie się pokazywało.

EDIT:
    ze schematu wynikają trochę inne oznaczenia... może kwestia niedopasowania rocznika? albo ja tak na prawdę nic nie sprawdziłem :P