Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mio Zanik sygnału GPS po uruchomieniu samochodu

leonsb 14 Jun 2010 21:40 5065 9
  • #1
    leonsb
    Level 2  
    Witam wszystkich. Mam problem z nawigacją MIo model N177. PO włączeniu w samochodzie nawigacja zaczyna działać bez zarzutu. Łapie sygnał GPS. Po włączeniu stacyjki sygnał GPS zanika i do momentu kiedy samochód jest włączony nie działa tzn. nie łapie sygnału |GPS. Co może być przyczyną?. Z góry dziękuję za pomoc
  • #3
    leonsb
    Level 2  
    Ford Focus 1,8D. Wcześniej nic takiego się nie działo
  • #4
    Pontikos
    Level 38  
    1. Wczesniej w tym samym Aucie, w innym samochodzie czy z innym urzadzeniem?
    2. Czy nie masz w tym aucie czasem jakiejs ogrzewanej czy z wtopiona siatka szyby przedniej?
    3. Sprawdzales w tych samych warunkach w innym modelu auta?
    4. czy nawigacja jest podlaczona pod ladowarke z zapalniczki czy dziala z wlasnej baterii? SPRAWDZ OBA warianty.
  • #6
    Pontikos
    Level 38  
    Nie w kazdym, wiec przyczyna moze byc rozna - bez wiekszej ilosci informacji "gdybanie" niema sensu :)
  • #7
    Mychot
    Level 9  
    Witam
    Mam ten sam problem co kolega leonsb , z tą różnicą że posiadam nawigację Mio P360.
    Odpowiadając na pytania Pontikos-a:
    1. Wcześniej w tym aucie nawigacja działała
    2. Tak przednia szyba jest podgrzewana
    3. W VW Passacie działa bez problemu.
    4. nie działa ani z zapalniczki ani baterii.
  • #8
    Pontikos
    Level 38  
    1. wczesniej, to znaczy jakie okolicznosci sie zmienily (co zmieniales w aucie?), gdy zaobserwowales, ze od dzis wlasnie juz nie dziala?

    2. skoro dzialalo w tym aucie, to szyba niema wplywu. Chyba ze ja zmieniales. lub nalepiales cos dodatkowego, dodawales inny uklad sterujacy podgrzewaniem lub zmieniales jakakolwiek elektronike?

    3. wiec urzadzenie jest sprawne - problem lezy w aucie - powrot do pkt.1

    4. jesli na tej samej ladowarce dziala w innym aucie, wykluczamy zasilanie samego urzadzenia (a moze robiles zmiany w ukladzie elektrycznym auta? - powrot do pkt.1)
  • #9
    bolo_y
    Level 1  
    Witam mam identyczny problem navi mam w motoroli milestone wszystko dzialalo do momentu kiedy zalozyli mi alarm exus 3100 z radiopowiadomieniem gps w samochodzie dziala gdy silnik jest wylaczony gdy uruchamiam silnik i sygnal gps znika i nie dziala wylaczam silnik sygnal gps zaczyna dzialac

    samochod fiat ducato 2004

    czy moze to byc spowodowane wlasnie tym radiopowiadomieniem>?
  • #10
    Pontikos
    Level 38  
    Mysle ze tak. Gdy uruchamiasz silnik, kontrole nad modulem GPS przejuje aplikacja kontrolujaca - exus

    Jesli masz mozliwosc wylaczenia exusa, zadziala GPS nawigacja. Jesli nie, zwroc sie do sprzedawcy oprogramowania by je usunal lub umozliwil wylaczenie.