Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaką zakupić kamerę i jaki system?

mirini 15 Jun 2010 00:59 7928 30
Optex
    mirini
    Level 11  
    Jestem nowy na forum i prosił bym Administrację o pozwolenie kontynuowania rozmowy mojej i innych forumowiczów, nawet jeśli przez nieuwagę popełniam jakieś błędy regulaminu, za co przepraszam.

Aby nie powtarzać się, bardzo prosił bym o przeczytanie mojego pierwszego postu jaki znajduje się tutaj:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8187760#8187760

Ponawiam moją prośbę w doborze sprzętu.

Dziękuję Olexy71, Kolejorz1981, Dobii, za wspaniałe opinie.
    Dochodzę do wniosku że będe musiał zakupić więcej kamer, aby każda z nich spełniła me oczekiwania.

W pierwszej kamerce najważniejszy dla mnie jest jak największy zasięg ( moc przekazu obrazu na dużą odległość) Nie wiem czy możliw jest większy przekaz wyłącznie przez WIFI ?
    Bardzo ważne dla mnie jest też aby ta kamera była jak najmniejsza. Jeśli nie istnieją taka na baterie, zatem będę musiał coś wymyślić, lecz jedną kamerę i tak muszę mieć na baterię ( i z możliwością podłączenia też do prądu )
    Gotowy jestem też zrezygnować z przekazu internetowego obrazu, lecz tylko dla osiągnięcia moich główniejszych potrzeb, gdyż dodatek z internetem to ciekawa i kusząca rzecz.
    Dlatego w następnej kamerce, będę chciał posiąść te internetową możliwość.

Bardzo zmartwiła mnie wiadomość że kamery, a dokładnie: anteny muszą się widzieć. Jedno z miejsc niestety nie pozwala mi tego dokonać. Domy mam ustawione bokiem i odległość około 20 m – 30 m. Czy można zakupić coś co poradzi sobie z tymi problemami ? Cena oczywiście może być większa.
    Ważne też w tej pierwszej kamerce jest by wszystko mogło nagrywać się w rejestratorze, który wyłącznie mogę posiadać w pierwszym domu ( czyli nie w tym co będzie umieszczona kamerka ).

Bardzo zaniepokoiłem się również wiadomością iż będe potrzebował firmy instalacyjnej, gdyż wolał bym sam wszystko kupić i założyć. Co prawda słaby jestem w komputerach, ale myślałem że raczej sobie poradzę z tymi problemami.
    Jak pisałem wcześniej mieszkam w Wlk, Brytanii i tutaj jedyny sklep jaki znam to maplin. Oto do niego link:

http://www.maplin.co.uk/

Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś z Państwa znalazł coś co uważa za warte zakupu. Proszę nie zwracać na cenę, gdyż nie chcę tracić solidności wyrobu, kosztem ceny. Oczywiście nie jestem gotów płacić kilkadziesiąt tysięcy złotych ani funtów, lecz zapewne zainteresował bym się czymś takim. Teraz jednak w tych dniach koniecznie chcę zakupić pierwszy sprzęt.

Co do dwóch następnych kamer już nie mam do nich tak wielkich wymogów, chociaż w jednej z nich np. chciałbym aby był przekaz internetowy.
    Bardzo zależy mi jednak na tej pierwszej kamerce jaką opisałem powyżej, dlatego teraz proszę o pomoc w zakupie jej i podanie też całego sprzętu jak rejestrator , który równie muszę zakupić. Dobrze było by kompletować wszystko tak aby juz działało z kolejnymi kamerkami, lecz nie jest to najważniejsze.

Bardzo dziękuje i pozdrawiam.
  • Optex
  • Helpful post
    Pawel2420
    Level 31  
    mirini wrote:
    W pierwszej kamerce najważniejszy dla mnie jest jak największy zasięg ( moc przekazu obrazu na dużą odległość) Nie wiem czy możliw jest większy przekaz wyłącznie przez WIFI ?
    Bardzo ważne dla mnie jest też aby ta kamera była jak najmniejsza. Jeśli nie istnieją taka na baterie, zatem będę musiał coś wymyślić, lecz jedną kamerę i tak muszę mieć na baterię ( i z możliwością podłączenia też do prądu )
    Gotowy jestem też zrezygnować z przekazu internetowego obrazu, lecz tylko dla osiągnięcia moich główniejszych potrzeb, gdyż dodatek z internetem to ciekawa i kusząca rzecz.
    Dlatego w następnej kamerce, będę chciał posiąść te internetową możliwość.

Wszystkie życzenia trudno spełnić.
    Zajrzyj na http://pub.telekamera.net/
    Tam są małe kamery (niewiele większe o pudełka zapałek) przesyłające obraz przez GSM, więc o bardzo dużym zasięgu. Mogą być zasilane z akumulatora lub baterii cynkowo-powietrznej. Zapewniają dostęp przez Internet. Jednak jakość obrazu i szybkość działania jest taka jak widać na wyżej wymienionej stronie.
  • Optex
  • Helpful post
    Olexy71
    Level 20  
    Wydaje mi się, że gryziesz temat nie z tej strony. Zbawienne będzie dla Ciebie skonsultować się z kimś, kto Ci doradzi najlepszą formę transmisji i sprzęt po oględzinach obiektu.
    Nie ma sensu inwestować w zasilanie bateryjne, jak można 100 m kabla zwyczajnie wkopać pod ziemię i mieć spokój.
    Gdyby to było 1000 m i plac byłby zaminowany ... to rozumiem ... .
    Nikt Ci nie pomoże wybrać sprzętu po omacku. Chyba, że jakiś handlarzyk forumowy. Takich nie brakuje. Tylko z tych zakupów nie będziesz zadowolony.
    Nie wiem jakie stawki mają firmy z GB ... ale zawsze opłaca się zasięgnąć języka fachowca. Zleć projekt albo wstępne założenia.
    Z tym co Ci zaproponuje dopiero uderz do nas. W imię patriotyzmu, nieodpłatnie powiem czy gość wciska chińszczyznę czy proponuje coś co będzie działało. Inaczej tematu nie popchniemy.
    Pozdrawiam.
    mirini
    Level 11  
    Bardzo dziękuję Pawle i Olexy za opinie.

Olexy, pośpiech zakupu kamery sprawia iż nie jestem wstanie wszystko dobrze wcześniej rozmyślić. Może gdy będę zakupował następne kamery będę bardziej wtajemniczał się w temat. Jedynie jestem teraz zdatny na opinie sklepowego do którego udaję się jutro, a link do sklepu w UK, podałem wcześniej. Miło było by tak po prostu wejść na link, zobaczyć sprzęt polecany przez was, i zamówić go w UK.

Dzięki wam już wiem coś więcej. Gdy spoglądałem na test kamery jaką podałeś mi Pawle, te przerwy w przekazie obrazu troszkę mnie rozczarowały, i zastanawiam się czy pozbywając się przekazu internetowego, obraz ten byłby bardziej płynny. ( tzn, bez sekundowych przerw w przekazie obrazu ). Zapewne kamerkę z możliwością internetową zakupię, ale wpierw chcę mieć to co najważniejsze. Co do internetu mam jeszcze pytanie czy prócz obrazu, głos również można usłyszeć.

Wspomniałeś Paweł też o GSM, który ma bardzo duży zasięg. Ciekawi mnie zatem kolejność mocy zasięgów, bo wcześniej myślałem że WIFI, jest najmocniejszy . Ciekaw jestem też czy w przypadku takich kamer trzeba jeszcze mieć jakieś dodatkowe urządzenia w pobliżu kamerki, jak np, anteny, routery itp. Jeśli jest to wraz z kamerką lub zaraz obok, to nie ma problemu, lecz w przypadku np.
    Konieczności ustawienia jakieś dodatkowej anteny tak by widziała się ona z anteną w pierwszym domu ( gdzie zainstalowana jest nagrywarka, rejestrator ) to tutaj już pojawia się problem, gdyż zależy mi na tym aby kamera ta była jak najmniej widoczna. ( mógłbym nazwać to dla zrozumienia, szpiegowską, detektywistyczna itp ) .

Bardzo dziękuję za opinię i proszę wybaczyć mi moją niewiedzę na powyższy temat.
  • Helpful post
    Pawel2420
    Level 31  
    Podałeś wymagania, które mogą spełnić tylko dość egzotyczne rozwiązania.
    Moim zdaniem popełniasz błąd zaczynając od szukania sprzętu. Zastanów się do czego potrzebny jest ten monitoring i co chcesz dzięki niemu osiągnąć. Następnie udaj się do jakieś profesjonalnej firmy. Oni określą jakie rozwiązanie będzie optymalne i co do tego będzie potrzebne.

mirini wrote:
    Gdy spoglądałem na test kamery jaką podałeś mi Pawle, te przerwy w przekazie obrazu troszkę mnie rozczarowały, i zastanawiam się czy pozbywając się przekazu internetowego, obraz ten byłby bardziej płynny. ( tzn, bez sekundowych przerw w przekazie obrazu ).

To jest przesyłanie danych przez GSM. Niestety jest to dość wolne łącze i takie przerwy mogą występować. Nie ma również gwarancji, że nie będą dłuższe.
    No ale masz to co chciałeś: małe rozmiary, bardzo duży zasięg i zasilanie bateryjne.

mirini wrote:
    Wspomniałeś Paweł też o GSM, który ma bardzo duży zasięg. Ciekawi mnie zatem kolejność mocy zasięgów, bo wcześniej myślałem że WIFI, jest najmocniejszy . Ciekaw jestem też czy w przypadku takich kamer trzeba jeszcze mieć jakieś dodatkowe urządzenia w pobliżu kamerki, jak np, anteny, routery itp.

To działa tak jak telefon komórkowy. Stawiasz kamerę w dowolnym miejscu (oczywiście tam gdzie jest zasięg GSM), włączasz i tyle.
    Należy pamiętać jednak o dość ważnej rzeczy. Za przesyłanie danych przez GSM trzeba zapłacić. Nie są to teraz jakieś porażające koszty ale zawsze.
    mirini
    Level 11  
    Pawel2420 wrote:

To działa tak jak telefon komórkowy. Stawiasz kamerę w dowolnym miejscu (oczywiście tam gdzie jest zasięg GSM), włączasz i tyle.
    Należy pamiętać jednak o dość ważnej rzeczy. Za przesyłanie danych przez GSM trzeba zapłacić. Nie są to teraz jakieś porażające koszty ale zawsze.

Dziękuję Pawle za mądre wskazówki.

No to sytuacja zaczyna się komplikować, gdyż tam gdzie chcę postawić kamerę nawet telefon komórkowy mi nie odpowiada ( z winy małego zasięgu ). Właściwie na suficie jeszcze nie sprawdzałem :)
    Informacja o opłacie równie nie jest miła, gdyż cały dzień przekazu,w końcu w miesiącach uzbiera się sam nie wiem jaka kwota, ale propozycja na pewno warta przemyślenia.

Co do tego, do czego potrzebuję kamerki nr. 1 , to potrzebuje jej do tego iż gdy wyjeżdżam na wakacje, ktoś podkrada mi kilka rzeczy ( pieniądze również ). W obiekcie nr, 2 jest zbyt wielu pracowników, bym śmiał kogokolwiek przyłapać. Jeśli chodzi o dom nr, 1, w którym mieszkam, równie sytuacja jest podobna, tyle że tutaj będzie cały sprzęt, zatem odległość przekazu nie jest aż tak istotna.

Zatem w domu nr 2, potrzebuję czegoś czegoś nie widać, i w najgorszej sytuacji mógłbym kable ze światła przerobić tak by zasilały mi również kamerkę ( zamiast baterii ) lecz czasem potrzebuję załączyć ją na kilka godzin, i w nieco dokładnie wyprecyzowanym miejscu, dlatego bateria była by przydatna.
    Dziękuje.
  • Helpful post
    Pawel2420
    Level 31  
    mirini wrote:
    Zatem w domu nr 2, potrzebuję czegoś czegoś nie widać, i w najgorszej sytuacji mógłbym kable ze światła przerobić tak by zasilały mi również kamerkę ( zamiast baterii ) lecz czasem potrzebuję załączyć ją na kilka godzin, i w nieco dokładnie wyprecyzowanym miejscu, dlatego bateria była by przydatna.

Może wystarczy coś takiego http://elsat.com.pl/k317_1_pl.html
    Jakości HD to nie zapewnia ale łatwo kamerę ukryć i nic nie trzeba podłączać.
  • Helpful post
    Olexy71
    Level 20  
    Na Twoim miejscu poszukał bym jakiegoś sprawdzonego lokalnego dystrybutora w UK od sprzętu cctv. Dobrą dystrybucję ma na pewno GE electronics. W Polsce ceny ich produktów są wysokie, jednak jest to sprawdzona marka i nie będziesz miał w UK większych problemów z serwisem. Nie wiem jak się ma dystrybucja amerykańskiej marki GANZ, lecz na pewno jest osiągalna podobnie jak samsung czy aper lub sanyo.
    Proponuję Ci, idąc do sklepu, mieć na uwadze te marki, a najlepiej poszukać jakiegoś bezpośredniego dystrybutora tego sprzętu.

http://uk.sanyo.com/Products/CCTV/CCTV-Camera/
    http://www.samsungtechwin.com/
    http://computarganz.com/p.cfm?s=24&p=283

Poszperaj trochę z wujkiem google, na pewno ktoś u ciebie tym handluje.
    mirini
    Level 11  
    Dziękuję Pawle, i Olexy. Byłem w sklepie, jednak wszystko co mi przedstawiano było zbyt mało profesjonalne, lub zbyt bardzo odbiegało od mych oczekiwań. Przedstawiłem też dokładne dane moich zabudowań w których chciałem umieścić kamery i sytuacja którą przedstawiłem na tym forum ( kamera nr 1 ),okazała się nie możliwa do wykonania. Jedynym pomysłem jest propozycja Pawła, związana z kamerą jaką ukazał tutaj:

http://elsat.com.pl/k317_1_pl.html

Nawet było w sklepie UK, coś podobnego, ale wyglądało na zbyt proste, nie profesjonalne urządzenie. oto one:

http://www.maplin.co.uk/Module.aspx?ModuleNo=226720

Chciałem zapytać czy istnieje coś podobnego ale o wiele, wiele, lepszego pod każdym względem.
    Pozwolę sobie też ukazać kilka kaprysów mych jakie chciałbym aby dodatkowo posiadało to urządzenie. ( oczywiście zdaje sobie sprawę że coś takiego może na świecie nie istnieć ).
    Chciałbym aby była możliwość nie tylko zasilania bateryjnego ale i prądu. Sama bateria również wolałbym aby trzymała zasilanie jak najdłużej.
    Wolałbym też aby tylko sama główka kamerki wystawała widoczna, a dalsza cześć była schowana ( niewidoczna ). Chodzi tylko o jeden lub kilka centymetrów, by można było lepiej ukryć wielkość całego urządzenia.
    Karta pamięci by miała jak najwięcej pojemności, i by była opcja włączania nagrywania nie tylko na ruch ( który działałby bardzo sprawnie ) ale i na możliwość stałego nagrywania, najlepiej z możliwością programowania czasu kiedy ma się włączyć nagrywanie i wyłączyć.
    Możliwość nagrywania głosu, równie była by przydatna.

Wiem że wypisałem sporo pragnień, lecz dodam że za takie urządzenie gotów jestem zapłacić tysiąc lub kilka tysięcy złotych.
    Gdyby ktoś z forumowiczów podał mi informację gdzie mogę zakpić coś podobnego i czy naprawdę spełnia to chociaż cześć mych pragnień, byłbym, bardzo wdzięczny. Dziękuje też za każdą opinię, gdyż są one bardzo mi pomocne.
  • Helpful post
    48h-sklep.pl
    Level 14  
    Witam,
    kolego wszystko jest możliwe, ale oczywiście nie jest tak proste na jakie sie wydaje. Z tematu który przeczytałem, jestes bardzo wymagający i ceniący jakość sprzetu i nie uznajesz byle chłamstwa zalanego naszym rynkim.

Dodano po 9 [minuty]:

co do kamery nr 1 to musi to byc cos małego
    wkleiłem ci taki krótki opis, nie wiadomo ile masz miejsca na zamontowanie kamery w jaki sposób cięzki jest ci pomóc na odleglośc
    Jaką zakupić kamerę i jaki system?
    tak to wygląda co to zasilania to mozliwe jest na bateru 9V ale nie wiem ile wytrzyma nie testowałem osobiscie na tej kamerce
    Pawel2420
    Level 31  
    mirini wrote:
    Wiem że wypisałem sporo pragnień, lecz dodam że za takie urządzenie gotów jestem zapłacić tysiąc lub kilka tysięcy złotych.

To raczej nie jest kwesta ceny. Istnieją pewne fizyczne ograniczenia. Zwykle polepszenie jednego parametru wpływa na pogorszenie innych.
    Zastanów się czy celem jest zakup jakiejś cudownej kamery czy też cel jest inny a kamera ma być jedynie narzędziem do jego osiągnięcia.
    mirini
    Level 11  
    Dziękuję 48h-sklep.pl, z twych słów wydawało mi się że będzie to naprawdę profesjonalna kamerka, ale gdy poszukałem na jej temat zmianki w necie, już sama bardzo niska jej cena troszkę odebrała jej profesjonalizmu. Ale bardzo dziękuję, gdyż nie wykluczam że gdy nic lepszego nie znajdę nad kilkoma z nich się zastanowię.

Pawel2420 wrote:

Zastanów się czy celem jest zakup jakiejś cudownej kamery czy też cel jest inny a kamera ma być jedynie narzędziem do jego osiągnięcia.

Drogi Pawle, w mych wcześniejszych postach, dokładnie opisałem do czego potrzebuje kamery nr 1, i precyzyjnie opisałem jakie chciałbym w niej funkcje i każda z tych funkcji bardzo by mi się przydała.

Np:

-Chciałbym aby była możliwość nie tylko zasilania bateryjnego ale i prądu, bo gdy wyjadę na 2 tygodnie to bateria siądzie .

-Chciałbym aby bateria długo działała, bo gdy po kilku gdz stanie i nie nagra ważnej rzeczy, będzie to smutne.

-Karta pamięci by miała jak najwięcej pojemności, bo gdy pamięć się jej wypełni i nie nagra ciekawej rzeczy będę żałował

-opcja włączania nagrywania na ruch równie jest potrzebna bym nie musiał przeglądać pustych godzin i zaoszczędził pamięci.

Inne rzeczy są mniej ważne a i z wielu funkcji mogę zrezygnować jak np,

-możliwość nagrywania głosu,
    - przekaz wifi, gsm itd...
    -końcówka kamery mniejsza, by nie było widać dużej całości urządzenia
    -możliwość programowania czasu kiedy ma się włączyć nagrywanie i wyłączyć.
    -możliwość umieszczenia jej na dworze ( na deszczu )

Mogę też pogodzić się by była to kamera większa, ( bardziej widoczna w ukryciu ) ale by spełniała moje ważniejsze wymagania i godzę się również na wysoką cenę.

Proszę o każdą opinię, gdyż bardzo ich potrzebuję.
    mirini
    Level 11  
    Moi drodzy. Sam wziąłem się za szukanie czegoś dobrego i znalazłem wiele interesujących egzemplarzy. Bardzo mi zależy na Waszych opiniach jako ekspertów, ( ja bardzo jestem słaby w tym temacie ).
    Na początek chciałem wybrać jedno z urządzeń ( lub 2 ), i przypominam że z winy tego iż tam gdzie kamerę umieszczę zasięg jest nie możliwy z jednego domu do drugiego, dlatego zależy mi na czymś co nagrywać będzie w jednym pomieszczeniu.
    Nawet myślałem sobie że szkoda iż nie ma małej kamerki ( jaką łatwo można ukryć ) i drugiego urządzenia które nagrywało by kilka metrów obok przekaz z tej kamerki, i sam nie wiem ale kilka egzemplarzy jakie wyślę chyba maja tę funkcję.
    Wyślę teraz linki kamer ( urządzeń ) i bardzo prosiłbym o doradzenie mi którą kamerę zakupić. Przypominam że mieszkam w Wlk, Brytanii dlatego ceny są w funtach i nie chciałbym też czekać ani chwili dłużej z zakupem. Proszę też nie zwracać uwagę na ceny, a tylko na jak najlepszą funkcjonalność gdyż za profesjonalizm sprzętu gotów jestem zapłacić więcej.

Często w linkach jakie podam pokazywać będą się prócz kamerki i urządzenie z ekranem , dlatego chciałem zaznaczyć tutaj, że przede wszystkim zależy mi by był to mechanizm nagrywający obraz i głos, i najlepiej uruchamiający nagrywanie dzięki czujniku ruchu, natomiast absolutnie nie zależy mi na tym aby był ta jakiś profesjonalny telewizorek w którym przeglądał będę nagrania w na ekranie. Wolę włączyć sobie to na spokojnie w domu w laptopie, dvd, lub w tv itd.

Oto ( poniżej ) najciekawsza propozycja i cena najwyższa. Nie wiem czy kabel z kamerki połączony jest z mechanizmem nagrywania, czy kamerka działa zarówno na baterię jak i na prąd i w ogóle czy warto to coś zakupić.

http://www.buythis.co.uk/open_product.asp?pid=4520&catId=42&source=Froogle

oto przetłumaczona na j, Polski te same dane o sprzęcie:
    http://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=en&u=http://buythis.co.uk/viewproducts.asp%3Fcatid%3D42%26mid%3D%26mname%3D%26offset%3D0%26Orderby%3Dalphabetical%26search%3D&ei=y90fTNLDAtm5jAej0OGoCg&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=4&ved=0CCwQ7gEwAw&prev=/search%3Fq%3DMotion%2BActivated%2B-%2BTime%2B%2526%2BDate%2B-%2B80HR%2BRecorder%2B%2526%2BMini%2BCam%26hl%3Dpl%26lr%3D%26client%3Dfirefox-a%26hs%3DfTp%26sa%3DG%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26channel%3Ds

Tutaj ( poniżej ) też mam te same pytania: ( właściwie wszędzie moje pytania się powtarzają )

http://www.buythis.co.uk/open_product.asp?pid=4518&catId=42&source=Froogle

http://www.sure24.co.uk/catalog/ajoka-covert-body-worn-surveillance-solution-bdwndvr-p-283.html

http://www.trackershack.co.uk/covert-body-worn-camera--recorder-427-p.asp

http://www.spyequipmentuk.co.uk/wireless-spy-cameras/wireless-accessories/4-channel-wireless-receiver-recorder.html

Poniżej, urządzenie może dokładnie byc tym czego szukam, jednak nie wiem dlaczego aż tak wiele ma dodatkowych skrzynek i czy kamerka może byc też zasilana na prąd z sieci sieci i czy mechanizm posiada czujnik ruchu i czy nagrywa.
    http://www.dinodirect.com/2-4GHz-Wireless-CCD-Camera-CVB-916/AFFID-51.html?cur=GBP

Tutaj ( poniżej ) zastanawiam się czy ten routerek ma być w tym samym pokoju i czy nagrywa również, jeśli tak to bardzo mnie interesuje. :

http://www.active-spy-shop.co.uk/motion-detect-dvr-recorder--color-pinhole-spy-camera-52-p.asp

http://www.active-spy-shop.co.uk/button-pinhole-video-camera--digital-video-recorder-150-p.asp

RECORDER_W0QQitemZ300373190900QQcmdZViewItem?rvr_id=&rvr_id=&cguid=468fdee51280a0aad3c68006fffa4c27

http://www.spyequipmentuk.co.uk/wireless-spy-cameras/wireless-stand-alone-/wireless-camera-with-4-channel-receiver-recorder.html

http://www.active-spy-shop.co.uk/bluetooth-spy-dvr-clip-on-spy-camera--2-gb-media-player-208-p.asp

Bardzo ( na dole ) ciekawa opcja ukrycia kamery:

http://www.iviewcameras.co.uk/Air_Freshener,_CCD_Camera,_Including_WF_Controller_ZC-AF-01/version.asp?refsource=IVfroogle

a tu ukrycie w zegarze:

http://www.trackershack.co.uk/clockwatcher-covert-digital-video--audio-recorder-464-p.asp

Tutaj jest zupełnie inne rozwiązanie, i nie wiem czy kamerki te są małe i czy te dodatki z antenkami, nie polepszyły by przekazu by dotarł aż do drugiego mojego budynku.
    http://www.spycameracctv.com/spycamera/long-range-wireless-cctv-security-system-dvr/?source=gbase

Czekam z niecierpliwością na opinie, i będę bardzo wdzięczny za każde słowo które doradzi mi co mam zakupić. Dziękuję i pozdrawiam.

Proszę usunąć link do Ebay'a - Regulamin p. 10.11
    Proszę także nie pisać posta pod postem, tylko edytować wiadomości używając przycisku "zmień".
    Post do poprawki. [s]

Przepraszam Administrację za umieszczenia ( przez przypadek ) jednego linku z Ebaya ( juz go wymazałem ) , i oczywiście następnym razem będę edytował swoje posty.
  • Helpful post
    Olexy71
    Level 20  
    Błądzisz bardzo kolego. Nie wiem jak wygląda sieć dystrybucyjna w Twoim kraju, ale to czym nas zarzuciłeś to raczej zabawki dla szpiega psotnika niż profesjonalne CCTV.
    Z takich półprofesjonalnych analogowych systemów znalazłem w Twoich linkach tylko dwa zestawy:

http://www.spycameracctv.com/spycamera/long-range-wireless-cctv-security-system-dvr/?source=gbase

http://www.dinodirect.com/2-4GHz-Wireless-CCD-Camera-CVB-916/AFFID-51.html?cur=GBP

Jednak są to sprzęty z dolnej półki.

Jeśli planujesz monitoring i nie grają roli koszta a chcesz mieć wszystko na kompie, zastanów się nad profesjonalnym sprzętem do monitoringu IP. Poczytaj o tym. Jest w sieci całe mnóstwo ofert i materiałów.
    Powtórzę jeszcze raz. Nie ogarniesz tego tematu samodzielnie. Nie mam w intencji Cię zniechęcić czy urazić, ale mam wrażenie że historyk próbuje zrozumieć fizykę kwantową.
    Efekt Twoich działań, jeśli zrobisz to sam przy pomocy e-baya, niezależnie od tego ile wydasz pieniędzy, będzie nie zadawalający.
    Ja osobiście odradzam wszystkie te sprzęty.

Znalazłem coś takiego, abyś mógł mniej więcej zobaczyć na czym to ma polegać i jakiego rzędu kwoty musisz wydać:

http://www.ukcctv.co.uk/4-Camera--Wired-Outdoor-Recording-cctv-security-systems-digital-home-commercial-uk-407.htm

Rejestrator to jakiś chiński wynalazek. Zresztą jak cała reszta. Piszę więc, dla jasności, że ja nie rekomenduję tego systemu. Jest to tylko przykład elementów potrzebnych do stworzenia systemu analogowego.

To, jeśli chodzi o produkty IP:
    Też dla przykładu!!

http://www.iviewcameras.co.uk/Outdoor_IP_CCTV_Cameras/prod.asp

A do tego potrzebujesz jakiegoś komputera - serwera, który będzie przetwarzał dane z tych kamer oraz toru transmisji - albo kablem: skrętką komputerową, albo za pomocą routerów bezprzewodowych, co jednak wprowadza ograniczenia w ilości wysłanych klatek w zależności od odległości między nadajnikiem a odbiornikiem (dla kamer megapixelowych).

To tak w bardzo dużym uproszczeniu.,

Ponadto:
    Tu masz link do dystrybutorów poważnego sprzętu do monitoringu.

http://cbceurope.co.uk/CCTV/ganz/

http://www.sovereigncctv.co.uk/cat--Sanyo-Security-IP-Video-Systems--17.20.html

http://www.sovereigncctv.co.uk/cat--Samsung-Techwin-CCTV-Surveillance-Security-home--7.8.html

http://www.sovereigncctv.co.uk/cat--Bosch-CCTV-Security-Home--7.18.html

Jeśli zwrócisz się do nich z konkretnymi potrzebami, dobiorą dla Ciebie sprzęt.
    Nie zdziw się jak wydasz górę złota.
    mirini
    Level 11  
    Olexy, bardzo, dziękuję Ci za wspaniałe rady.
    Czekałem tak wiele dni na pomoc, aż w końcu ktoś się zlitował i podał mi tak wiele informacji.
    Dopiero wstępnie przeczytałem Twoje wskazówki, lecz teraz powoli i dokładnie będę przestudiował każdy detal jaki podałeś mi Olexy.
    Jeszcze raz bardzo dziękuję za upragnioną pomoc, i dodam że pierwszą kamerkę którą już teraz potrzebuję zakupić, jest potrzebna do schwytania złodzieja, dlatego na początek szukam czegoś małego czego bez kabli mogę nagrać w tym samym pomieszczeniu i chce aby było to coś z najwyższej półki. Myślałem że pomysł małej kamerki i w tym samym pomieszczeniu systemu nagrywającego obraz, był nie złym pomysłem. Teraz tylko chcę aby było to coś najlepsze, z najlepszych.
    Potem będę zakupywał dalszy sprzęt do następnych celów.
    A teraz dziękuję i zabieram się do studiowania lekcji Olexego :)
  • Helpful post
    Pawel2420
    Level 31  
    mirini wrote:
    Teraz tylko chcę aby było to coś najlepsze, z najlepszych.

To tak jak byś szukał np. farby o najlepszym kolorze. Nie ma czegoś takiego. Dana kamera może tylko się nadawać lepiej lub gorzej do określonego zastosowania.
    Jeśli szukasz złodzieja to określ najpierw co musi zaleźć się na nagraniu abyś wykrył fakt kradzieży i rozpoznał sprawcę. Zastanów się ile czasu powinien być nagrywany obraz, jaką powinien mieć rozdzielczość i jakość. Pomyśl gdzie należy umieścić kamerę, czy musi być ukryta, czy ma być zasilana z akumulatora, jaką powinna mieć czułość itd. Mając te i inne wymagania możesz zacząć szukać konkretnego sprzętu.
    Pamiętaj że, każde urządzenie jest wynikiem jakiegoś kompromisu pomiędzy różnymi parametrami. Jeśli więc przesadzisz z jakimś wymaganiem to zapewne nic nie znajdziesz.
    Zadałeś pytanie typu "która z wymienionych kamer jest najlepsza ?" Moim zdaniem nie znając dokładnie wymagań nie można na to pytanie rozsądnie odpowiedzieć.
    Być może najbardziej odpowiednia będzie ta najmniejsza ale równie dobrze może to być ta z największą rozdzielczością lub ta pobierająca najmniej prądu albo ta o największej czułości.
  • Helpful post
    Olexy71
    Level 20  
    zgadzam się w 100%. Powiedz kogo i w jakich warunkach chcesz złapać. Wtedy postaramy się dobrać Ci jakiś sprzęt. Sam nic nie uciułasz. Swoją drogą to trochę się nieetycznie tu zachowujemy. Takie porady i konsultacje, to jest w cenie wiedza. Możemy to zrobić w ten sposób, jako że jesteś gościem zza granicy: Napiszesz na priv kogo chcesz złapać i dasz nam obraz Twojego obiektu. Prześlesz zdjęcia i naświetlisz problem, my postaramy się dobrać sprzęt i określić jak ma być zainstalowany.
    mirini
    Level 11  
    Dziękuję Pawle i Olexy za cenne informacje.
    Pośpiech w zakupie kamery nr. 1 sprawia iż nie mogę dłużej czekać. Zanim firma do mnie przyjedzie lub ja do nich, tę kamerkę już muszę posiadać wcześniej.
    Chciałbym wyjaśnić moje myśli pisane iż gdy pisze że chciałbym zakupić coś najlepszego, to mam na myśli dołączanie do mych parametrów jakie już podałem jak najlepsze wyniki bez względu na cenę zakupu.
    Przykładowo jeśli chcę kamerkę na zasilanie z baterii, której żywotność jest 2 godziny, oznacza to iż jesli istnieje kamerka z możliwością 5 gdz, nagrywania, to wolę dopłacić i mieć lepszą. Z każdymi innymi funkcjami jakie podaję jest identycznie. Np. Chce małą kamerkę aby nie była widoczna, zatem może być wielkości piłeczki ping ponga, lecz jeśli jest wielkości pieniążka 5 zł, to jeszcze lepiej.
    Znalazłem kamerki jakie podam poniżej i chciałem zapytać się czy ma jakaś z nich:
    - możliwość nagrywania na kartę pamięci ( lub inny disk ) obrazu z kamerki?
    czy posiada już w zestawie rejestrator ( nagrywarke, skrzynke ), która umożliwi mi nagrywanie obrazu. Może zestaw ten być w tym samym pomieszczeniu, bo są to elementy małe zatem możliwe do ukrycia.
    -czy jest możliwość zasilania kamerki jak i nagrywarki na baterię jak i zarówno na prąd, ( we dle mojego wyboru ).
    czy jest detektor na ruch ( opcja włączania nagrywania obrazu gdy kamerka zarejestruje ruch ).
    ( nie pytam już rzeczy oczywistych jakie wiem że posiada ten sprzęt, np. czy obraz będę mógł odtworzyć na jakimś sprzęcie , lub czy nie będe musiał łączyć kamerki kilkumetrowymi kablami z dalszymi urządzeniami )
    Jeśli któraś z tych kamerek posiada te funkcje , jutro ją zakupię w internecie.
    Jestem gotów zrezygnować z nagrywania głosu, z jakości obrazu, nagrywania nocą.

W następnych kamerach jakie będę zakupywał zapewne jakość obrazu będzie najważniejsza. W innej kamerce ważne będzie abym mógł widzieć obraz w internecie, itd, lecz teraz potrzebuję załapać złodzieja, który kradnie pieniądze jakie zostawiam w jednym i tym samym miejscu.

http://www.spyequipmentuk.co.uk/wireless-spy-cameras/wireless-stand-alone-/wireless-camera-with-4-channel-receiver-recorder.html

http://www.active-spy-shop.co.uk/motion-detect-dvr-recorder--color-pinhole-spy-camera-52-p.asp

Oczywiście jeśli wiedział bym że istnieje coś lepszego zakupił bym, ale bardzo trudno szuka mi sie cos w necie, a po angielsku te techniczne sprawy trudno mi omawiać przez telefon z firmami.
    Wcześniej też ukazałem wiele pozycji.
    Jeśli ktoś może mi pomóc, to będę bardzo wdzięczny.
    Pawel2420
    Level 31  
    1. Zainwestuj w ekierkę taką co ma kąty 30,60 i 90 st. lub wytnij coś podobnego z papieru
    2. Zastanów się gdzie najlepiej jest zamontować kamerę
    3. Typowo małe kamery mają kąt widzenia w poziomie 60 lub 90 st. Stań tam gdzie ma być zamontowana kamera i przyłóż do oka ekierkę. Dwie krawędzie ekierki wyznaczą obszar, który będzie widziała kamera. W pionie będzie to około 25% mniej niż w poziomie. Jeśli strefa jest za mała to zweryfikuj p.2.
    4. Zrób zdjęcie aparatem cyfrowym. Przekształć je tak aby widoczny obszar zajmował 640x480 pikseli. Taką rozdzielczość mają typowe kamery. Zastanów się czy to co chcesz zobaczyć będzie widoczne na tym zdjęciu. Jeśli nie, to można zastosować kamerę wymiennym obiektywem (zwykle ma większe rozmiary) i obiektyw np. kącie widzenia 30 st. (inny obiektyw wymaga przejścia do p.3). Nie jest wykluczone, że konieczna będzie kamera z większą rozdzielczością.
    5. Małe kamery mają czułość zbliżoną do czułości aparatów wbudowanych do tel. GSM. Sprawdź czy w typowych warunkach oświetlenia obraz na telefonie będzie wystarczająco jasny. Może trzeba zastosować oświetlacz IR co wymaga już innych rozwiązań.
    6. Typowy obiektyw w małych kamerach ma średnicę 6-8 mm. Jeśli kamera ma być ukryta to te kilka milimetrów musi być widoczne. Zmniejszenie tej średnicy jest możliwe ale zwykle wiąże się z pogorszeniem jakości obrazu i zmniejszeniem czułości.
    7. Kamery mogą zapisywać obraz na kartę SD z różną prędkością.
    - 25fps szybko zapełnia się karta SD, duży pobór prądu, zwykle duża kompresja więc gorsza jakość obrazu
    - np. 5fps dużo się mieści na karcie SD, mały pobór prądu więc długo może być zasilana z akumulatora
    Zastanów się jaka prędkość zapisu jest konieczna.

To co powyżej napisałem pozwoli określić podstawowe parametry sprzętu jaki jest potrzebny.
  • Helpful post
    48h-sklep.pl
    Level 14  
    mirini twoj ostatni post gdzie wkleiłeś linku do sprzętu, szczerze odradzam ci sprzetu z ostatniego linku, naprawde ta chińska zabawka do niczego sie nie nadaje, jej zasię przez ściane nawet nie spełnia 20m zasiegu. Także pierwszy link (sprzet) to także chinska zabawka.

Dodano po 5 [minuty]:

Z twoich oczekiwań, można wywnioskować że potrzeba ci kamery profesjonalnej a nie chinskiej zabaweczki, postaram sie cos konkretnie znaleźć i napisze kolejnego posta w tej sprawie.
    Mam jeszcze pytanie gdzie chcesz montować nadajnik od kamery aby przesyłał obraz, (ewentualnie i audio) na zewnątrz (pamiętaj ze odb, i nad) powinny sie widziec (sprzet optyczny)
    Czy nie masz możliwośc umieszczenia sprzetu (typu akumulator, kable itp. ) gdzieś na poddaszu lub w innym miejscu. To by rozwiązywało po czesci problem.
    mirini
    Level 11  
    Znow chcialem bardzo podIekowac za zainteresowanie Pawlowi i SKlepowi, PL.

Post ten pisze na iPadzie (apple ) dlatego prosze wybaczyc mi wszelkie bledy pisowni. Co do iPada to gdyby istniala opcja przekazania rowbiez obrazu do niego, a nawet nagrywania to dopiero byla by satysfakcja :)

Powracajac do konkretow.
    Kamerke nr 1' zamontuje na suficie, gdyz caly budynek jest takim dworkiem (zameczkeim ), bardzo starego zabudowania, i na suficie umieszczone sa takie szczeble z drzewa, bardzo grube i jest w nich wiele zakamarkow w ktorych latwo jest umiescic kamerke. nA tych belkach powieszone sa zerandole i leflektory swietlne, zatem gdybym sie uparl mogl bym pociagnac z nich prad by podlaczyc go do kamerki. Zaznaczam ze wolalbym tego nie robic bo jestem do kitu tak elektrykiem jak i elektronikiem i w ogole jestem slaby w tematach komputerowych mimo ze mam od lat wiele laptopow i korzystam z nich na   codzien.        
    Pawel, zapewne domyslasz sie ze zrobienie tych pomiarow przezemnie jest nie  mozliwe nie tylko ze wzgledu na slaba ma wiedze ale i jest to bardzo wysoki sufit    i wszelkie pomiary z tamtad sa trudne.                              
    Chcialem przytoczyc ze prosze was ekspertow o obiezna opinie bo wydanie np 300 funtow, nie bedzie zadnym problemem gdy sprzet sie nie sprawdzi, po prostu zakupie nowy a dokladniejszyw wyborze bede gdy inwestowal bede tysiace funtow. 
    Wszelkie kable, akumulatory, skrzynki, rejestratory, wszystko moge miec w  tym samym pomieszczeniu a kamera moze byc wielkosci pileczki pingpongowej. 
    Zaznacze jednak ze bylo by wielkim mym pragnieniem gdyby istanialo takie urzadzenie na swiecie ktore mialo by kamerke zasilana na baterie i na prad. Do tego bym mogl gdzies w tym samym pomieszczeniu umiescic urzadzenie nagrywajace obraz i uruchamiajace nagrywanie jak pojawia sie ruch. Ewentualnie moglo by byc jeszcze dodatkowe urzadzenie ktore lapalo by obraz z kamery i przekazywalo go do nagrywarki. Wczesniej wydawalo mi sie ze takie urzadzenia powinny byc na swiecie i nie jakies podrobki, a cos naprawde proesjonalnego. Chcialem tez opcje mozliwosci podlaczenia pradu do kazdego urzadzenia gdyz jak wyjezdzam w podroz, to kilka tygodni moge byc spokojny. Bateria jednak tez jest potrzebna bo czasem nagle potrzebuje wszystko zainstalowac w trudniejszych warunkach. Dodam jednak ze bateria w nagrywarce juz nie jest tak istotna, bo do umieszczenia jej mam wiekszy wybor w pomieszczeniu i nie musi byc ja nawet widac, bo chyba moze byc nawet w szufladzie czy pudle.....
    Co do jakosci obrazu, to z mych badan wynika ze sprzet jakiego szukam wcale nie jest tak beznadziejny, gdyz te dalekie przekazy wifi, gsm itd czasem maja obraz beznadziej y ze wzgledu na przerwy zaklucajace plynny przekaz obrazu. Dlatego uparlem sie tez ze nagrywarka musi byc w tym samym pomieszczeniu.
    Nie tylko bardzo prosze o pomoc ale i bardzi dziekuje w ogole ze tak wielcy specjalisci zechcieli porozmawiac ze mna.    
    Pawel2420
    Level 31  
    Zapewne masz jakiś tel. komórkowy lub inne urządzenie z wbudowaną kamerą.
    Zamontuj urządzenie na chwilę na tym suficie. Zabaw się w potencjalnego złodzieja. Po obejrzeniu materiału zapewne będziesz już wiedział sprzęt o jakich parametrach będziesz potrzebował. Być może uznasz, że potrzebne będzie kilka dobrych kamer albo w zupełności wystarczy jedna tandetna.

Kamery zapisujące obraz na kartę SD z wbudowanym akumulatorem zwykle mogą być zasilane z sieci 230V. Są one dość tanie, bardzo proste do ukrycia. Moim zdaniem będą najlepszym rozwiązaniem w tym wypadku.
    mirini
    Level 11  
    Dziękuję Pawle. Jak wrócę do domu udam się i dokonam testu nagrania na video na komórkę nokia 5 pikseli.

Wielkim ułatwieniem było by dla mnie zakupu urządzenia jakie podam poniżej, bo jest ono w sklepie jaki znam osobiście. ( Nie wiem dlaczego są 2 rodzaje, jeden za 299 funtów a drugi za 245 f. Chodzi o parametry, bo wydać na udany zakup mogę kilka razy więcej ) Mam nadzieję że urządzenie to nagrywa obraz i ma czujnik ruchu. Prosiłbym o potwierdzenie czy urządzenie to może być zasilane na prąd i co z kamerką? Nie widzę na obrazku kamerki, zatem kamerkę muszę dokupić, ale czy każda z takich prostych będzie dobra, podam np, również z tego samego sklepu kilka kamerek.

http://www.maplin.co.uk/Module.aspx?ModuleNo=220701

a oto kamerki . Która nadaje się podłączanie ( sieciowe lub kablowe to obojętne ) z powyższym urządzeniem?

http://www.maplin.co.uk/Module.aspx?ModuleNo=31684

http://www.maplin.co.uk/Module.aspx?ModuleNo=98256

A może coś takiego bardzo małego?

http://www.maplin.co.uk/Module.aspx?ModuleNo=220652

Proszę o opinie i jeśli ktoś zna inny lepszy sprzęt bardzo proszę o podanie namiarów do sklepu bym w internecie mógł to zakupić. Dziękuję.
    Pawel2420
    Level 31  
    To urządzenie do zapisu ma rozdzielczość tylko 320x240. Będzie więc dość słaba jakość zapisanego materiału. Poszukaj raczej kamery z wbudowanym rejestratorem np. coś takiego jak http://elsat.com.pl/k317_1_pl.html
    Kamera i rejestrator oddzielnie będą pobierały dużo więcej prądu niż urządzenie zintegrowane. Jeśli się nie znasz to możesz mieć również problem z wykonaniem odpowiednich kabli itp.
    mirini
    Level 11  
    Pawel2420 wrote:
    To urządzenie do zapisu ma rozdzielczość tylko 320x240. Będzie więc dość słaba jakość zapisanego materiału. Poszukaj raczej kamery z wbudowanym rejestratorem np. coś takiego jak http://elsat.com.pl/k317_1_pl.html
    Kamera i rejestrator oddzielnie będą pobierały dużo więcej prądu niż urządzenie zintegrowane. Jeśli się nie znasz to możesz mieć również problem z wykonaniem odpowiednich kabli itp.

Dziękuje Paweł. Ale gdybym ( osobną ) nagrywarkę miał włączoną do prądu ( z czym nie było by większych problemów, bo może być schowana dalej lecz w tym samym pomieszczeniu ), to myślałem że pobór prądu kamerki nie będzie taki wielki. Jeśli chodzi o kable, to myślałem że nie potrzeba kabli w tego typu urządzeniach jakie podałem powyżej ( dla przypomnienia ):
    http://www.maplin.co.uk/Module.aspx?ModuleNo=220701

Kamerka jaką podałeś mi Pawle, aż nie chce mi się wierzyć że nie ma na tym świecie nic bardziej profesjonalnego, za co gotów jestem zapłacić kilkanaście razy więcej. Nie znam ceny tego produktu ale w pierwszych postach wysłałem coś bardzo podobnego co kosztowało bardzo tanio ( tylko 60 funt ) i wyglądało mizernie. To było to:
    http://www.maplin.co.uk/Module.aspx?ModuleNo=226720

Dokonałem też próby i nagrałem video ( nokią komórką 5 pikseli ) z miejsca gdzie chce umieścić kamerkę, i powiem że jak na schwytanie złodzieja który swymi rękami bierze banknoty z pułki, jakość wyszła nawet , nawet :)
    Pawel2420
    Level 31  
    mirini wrote:
    http://www.maplin.co.uk/Module.aspx?ModuleNo=220652

Kamera wg. opisu ma chyba rozdzielczość 240 linii. To bardzo mało.

mirini wrote:
    kosztowało bardzo tanio ( tylko 60 funt ) i wyglądało mizernie. To było to: http://www.maplin.co.uk/Module.aspx?ModuleNo=226720

W PL takie kosztują na Allegro nieco ponad 100 zł
    Nie widziałem obrazu z tego urządzenia. Z pewnością na wbudowanym akumulatorze będzie pracowało bardzo krótko.

Pisałem już, że takie kamery z rejestratorem są relatywnie tanie. Czyli tandetne kosztują 200zl, lepsze 500zł a luksusowe ze złoconą obudową 1000zł. Droższych przewidzianych dla przeciętnego konsumenta raczej się nie spotyka.

Tu jest oferta jakiegoś sklepu w PL z cenami: http://www.mdh-system.pl
    Wejdź do działu "Kamery mini z HDD".

mirini wrote:
    Dokonałem też próby i nagrałem video ( nokią komórką 5 pikseli ) z miejsca gdzie chce umieścić kamerkę, i powiem że jak na schwytanie złodzieja który swymi rękami bierze banknoty z pułki, jakość wyszła nawet , nawet :)

Sprawdź w jakiej rozdzielczości zrobiłeś to nagranie. Jeśli było to 640x480 i obszar jaki widziała kamera był wystarczający to zapewne taka kamera z rejestratorem na karcie SD całkowicie wystarczy. Zwykle stosuje się w nich identyczne moduły kamer jak w telefonach GSM.
    mirini
    Level 11  
    Dziękuję Pawle za kolejne bardzo cenne informacje.
    Jeśli chodzi o nagranie telefonem to detalach nagrania ukazują sie cyfry: 640x480

Przekonałem się już co do proponowanej mi kamerki poniższej:

http://elsat.com.pl/k317_1_pl.html

Znalazłem jej dokładniejszy opis tutaj i cenę równie nie całkiem tandetną bo 1290 zł.
    Oto ten link:

http://www.mdh-system.pl/index.php?p1422,minikamera-nagrywajaca-ektmpv-do-monitoringu

Jednak zakupił bym ją tylko w przypadku gdy mógłbym kupić urządzenie tutaj w Anglii, chociażby w internecie lecz sklepie Angielskim. Niestety to chyba nie możliwe.

Poświeciłem zatem wiele czasu na znalezienie czegoś podobnego tutaj W UK, no i znalazłem coś bardzo ciekawego i bardzo proszę o ogólną ocenę tego.
    Chciałem zapytać również, czy gdy podłącze zasilanie z prądu ( bez baterii ) , to czy będzie działało kilka tygodni w ten sposób?
    To samo pytanie też chciałbym zadać co do powyższej Polskiej kamerki .

Oto przedstawiam to urządzenie, i bardzo proszę o opinie na jej temat, nawet w przypadku zachęcania mnie do kupna wcześniejszej kamery Polskiej ( chodzi mi nie o producenta Polskiego a o miejsce sprzedaży ) .
    Nie zalatuje chińszczyzną tez cena bo £346, tj około 170o zł. zatem droższa od kamerki Polskiej.

http://www.spycatcheronline.co.uk/black-boxplinth-with-hidden-video-camcorder-generation-p-885.html?spyid=qn0rd7irq3a45kv904jkhhc9b2

Z początku nawet zastanawiałem sie czy to w ogóle ma kamerkę :-)

Dziękuje za opinie.
    Pawel2420
    Level 31  
    Szukasz produktów niszowych. Jeśli jakiś produkt ma jakieś unikalne cechy to zwykle będzie droższy. To tak jak z częścią zamienną. Jest zwykle bardzo droga ale potrzebna jest dokładnie taka i trzeba ją kupić.

Ta pierwsza kamera robiona w PL:
    + bardzo długi czas pracy z akumulatora (wyśrubowany parametr)
    + bardzo małe rozmiary
    + dobra jakość obrazu

- nagrywanie poklatkowe (3-6 klatek/sek.)
    - brak obsługi kart SDHC
    - brak nagrywania dźwięku

Ten drugi produkt robi chyba firma: http://www.talitor.com/
    Testowałem kiedyś poprzednią wersję. Był dość porządnie wykonany.
    Wszystko działało zgodnie z opisem.
    Wadą było nagrywanie obrazu w wielu małych plikach co utrudniało jego odtwarzanie.

Moje subiektywne zdanie:
    Pierwszy produkt będzie lepszy jeśli istotny jest czas pracy z akumulatora i wielkość urządzenia. Drugi będzie lepszy jeśli wymienione cechy nie mają znaczenia.
    mirini
    Level 11  
    Dziękuję Paweł, opieram sie wyłącznie na Twych informacjach, jako eksperta który jako jedyny ostatnio, mi tak wiele pomaga.

Zapomniałem ze Polskie urządzenie nie ma głosu i myślę ze to dosyc spora wada, chociaż największą wadą jest to ta ze ja urządzenie powinienem miec juz dawno temu, i dlatego muszę zakupić go szybko u siebie gdzie przebywam, tzn w Uk.

Zdecydowałem sie na zakup ...Black Box/Plinth with Hidden Video Camcorder 2nd Generation ..

Chcialem tylko powtórzyć pytanie :

,,czy gdy podłącze zasilanie z prądu ( bez baterii ) , to czy majac stały dostęp prądu będzie działało kilka tygodni ( pez przerwy, ) w ten sposób?

Chcialem zapytac również czy największa karta pamięci jaka moge włożyć do nagrywarki to 32 gb?
    Jesli tak to cy moge zakupić karte obojetnie jakiej firmy, czy sa karty lepsze i gorsze?

Czy istnieje możliwość dokupienia ładowania urządzenia ( ładowarki ) do samochodu?

Czy jest cos co warto jeszcze dokupić do takiej kamerki i coś na co należy uważać?

Zastanawiam, sie tez czy te dwa pod spodem urządzenia sa inne czy są identyczne a tylko inaczej zamontowane ( zwlaszcza umieszczenie kamerki narodzilo we mnie wątpliowsci )
    oto te 2 egzemplarze:

http://www.talitor.com/products/DVR/3001072b/page_3001072b.htm

http://www.spycatcheronline.co.uk/black-boxplinth-with-hidden-video-camcorder-generation-p-885.html

Dziekuję i prosze też , jeśli ktoś zna jakieś lepsze urządzenie by mi dał informacje o sklepie w Uk. Ja już jeśli chodzi o kamerke nr 1, poświęciłm w poszukiwaniach tak wiele czasu że naprawdę chciałbym ją już mieć.

Pozdrawiam.
    Pawel2420
    Level 31  
    mirini wrote:

,,czy gdy podłącze zasilanie z prądu ( bez baterii ) , to czy majac stały dostęp prądu będzie działało kilka tygodni ( pez przerwy, ) w ten sposób?

Nie sądzę aby było inaczej. Zapytaj się jednak sprzedawcy
    mirini wrote:

Chcialem zapytac również czy największa karta pamięci jaka moge włożyć do nagrywarki to 32 gb?
    Jesli tak to cy moge zakupić karte obojetnie jakiej firmy, czy sa karty lepsze i gorsze?

Karty się różnią prędkością z jaką można zapisywać dane. Nie wiem czy tu może być to istotne. W przypadku karty microSD o pojemności 32GB wielkiego wyboru nie będzie. Mało firm robi takie karty.
    mirini wrote:

Czy istnieje możliwość dokupienia ładowania urządzenia ( ładowarki ) do samochodu?

Kamera jest chyba zasilana z 12V. Wiec wystarczy wtyczka samochodowa z odpowiednim kabelkiem. Szacunkowy koszt 5-10zł.
    Jeśli chodzi o zastosowania samochodowe to pamiętaj aby nie podłączać zewnętrznego zasilania do urządzenia w temperaturach poniżej zera. Próba ładowania akumulatora w takich warunkach skończy się jego uszkodzeniem.
    mirini wrote:

Zastanawiam, sie tez czy te dwa pod spodem urządzenia sa inne czy są identyczne a tylko inaczej zamontowane ( zwlaszcza umieszczenie kamerki narodzilo we mnie wątpliowsci )

Nie wiem czy są identyczne. Po obejrzeniu zdjęcia tego pierwszego urządzenia przyszło mi do głowy, że producentem jest firma Talitor