Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Miele CV 620 czasami grzeje, czasami nie

witek_77 17 Cze 2010 13:01 1520 2
  • #1 17 Cze 2010 13:01
    witek_77
    Poziom 10  

    Witam. Problemy zaczęły się jakiś czas temu. Nagle pewnego pięknego dnia ekspres zaczął wybijać różnicówke. Ale czasami tylko. Jak mu sie uznało. No więc wypiąłem mu ziemię. Problem zniknął. Po ok 6 miesiącach użytkowania ekspres zaczał robić takie numery, że czasami przestawiały się mu literki na wyświetlaczu, lecz działał bez problemu. Ale Minęło mu to. Teraz ma ciągle drobne napięcie na obudowie, ale to też sie wytnie. Wracając do sedna sprawy. Ostatnio załączam mój ekspres i po załączeniu standardowa procedura. Pisze SELFTEST po czym zawsze pytał FRESH WATER ? i pisało WARMING UP i odliczał. Otóż teraz wyskakuje SELFTEST i zaraz READY TO USE a nie podgrzewa wody. JEst tak, że jeżeli poczekam z 3 minuty i nacisne na zrobienie kawy to jedną mi zrobi gorącą a druga już zimna. Jezeli aktywuje SYSTEM 2 to pisze WARMING UP ale kropeczki pierwsze idą w dół pozniej znowu ich przybywa itd. Po jakimś czasie pisze READY TO USE i znowu jedna kawa i nic wiecej. Merzyłem grzałke i jest dobra. JEst to wersja z 2 tymi samymi grzałkami. Pompki, zaparzacz, młynek itd jest dobre. Moje pytanie co może być przyczyną że nie grzeje oraz gdzie może być przebicie że jest napięcie na obudowie. Może elektronika świruje przez to ze jest przebicie ? Albo jakiś termostat, coś z grzałkami czy nie wiem.

    0 2
  • #2 19 Cze 2010 15:34
    henrykgr1
    Poziom 19  

    Witam.Grzałka może mieć niewielkie doziemienie, czasami trudno go pomierzyć, więc proponuje tu szukać przyczyny.

    0
  • #3 30 Mar 2011 09:16
    witek_77
    Poziom 10  

    Problem rozwiązany, ekspres jak nowy. Przyczyną NIE grzania były zaśniedziałe styki w czunikach temperatury wchodzących do grzałek. Co do napięcia na obudowie rozwiązałem to bardzo prosto. Połaczyłem neutralny z ziemią :) Okazuje sie, że nowe sprzety przez filtr trochę napięcia przeżucają na obudowę i temu musi być ziemia podpięta.

    0