Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Klawiatura - nie łączy/VIA Chipset Resumed.

stroggo81717 17 Jun 2010 19:13 1634 9
  • #1
    stroggo81717
    Level 31  
    Witam.

    Płyta główna: Asus P5B-E Plus
    Procesor: Intel Core2Duo E6600 3 GHz
    RAM: 2 GB
    Zasilacz: Tagan TG580-U15 580w
    Grafika: nVidia 8800 GTX
    Klawiatura: Modecom MC-5003

    Mianowicie, dzisiaj, jak wciskam przycisk Power pojawiła się niespodzianka. Nie mogłem użyć klawiatury. Wypięcie klawiatury i podpięcie powoduje uruchomienie.

    Druga zagadka: czasem pojawia się takie coś:
    "Logo BIOS
    AMIBIOS

    VIA Chipset Resumed. Press F1 to Resume"
    Bez wciskania F1 komp startuje, pomimo, że w BIOS opcja oczekiwania na wciśnięcie F1 przy błędach jest ustawiona na "Enabled".

    I co? Klawiatura czasem nie łączy (nowa jest), a drugi komunikat się pojawia na ułamek sekundy, i znika.

    Coś da się zrobić z klawiaturą i/lub Chipsetem VIA?

    Dodano po 2 [godziny] 31 [minuty]:

    Nikt nie może pomóc?
  • #2
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    1. Czy jesteś pewien tego komunikatu: VIA Chipset Resumed?
    2. Czy z inną klawiaturą dzieje się to samo?
  • #3
    stroggo81717
    Level 31  
    1. Dokładnie to nie wiem, jaki komunikat - bo to się na jeden ułamek sekundy pokazuje, musiałbym znaleźć aparat, aby nagrać to, co się pojawiło.
    2. Na PS/2 i na starym Logitechu na USB się takie coś nie działo.
  • #4
    stroggo81717
    Level 31  
    Klawiatura dziś rano się nie załączyła, jakby USB miało ją w głębokim poważaniu (d*p*e).
    Takie coś się pokazało na ułamek sekundy:
    "(Tu był jakiś błąd, ale szybko znikł - pokazuje się, jak klawiatura nie łączy)
    Press F1 to Resume
    Checking NVRAM..."
    Przechodzi do uruchamiania Windows.
    Dopiero wciśnięcie przycisku Power, odpięcie, podpięcie i włączenie kompa powoduje uruchomienie klawiatury.
    BIOS nie piszczy o to, że klawiatury nie ma.
  • #5
    stroggo81717
    Level 31  
    Klawiatura nie zawsze działa... BIOS potrafi pokazać komunikat "No keyboard present"... I TO NAWET JAK JEST PODPIĘTA! Czyli co? To może być coś z portem USB, czy to tylko coś z klawiaturą?
  • Helpful post
    #6
    daavid117
    Level 42  
    Jeżeli dzieje się to tylko z tą konkretną klawiaturą to raczej w niej jest problem.
  • #7
    stroggo81717
    Level 31  
    Klawiatura, na której jest problem, to Modecom MC-5003.
  • #8
    kobylak2206
    Level 17  
    Sory że odkopuję temat:)
    Posiadam od miesiąca klawiaturę Modecom MC-5003 PS-2 (bez USB)... Dziś coś się stało bo przy włączaniu PC zapaliły się kontrolki na klawiaturze i zgasły jak zawsze lecz BIOS jej nie wykrył. Przy każdym resecie kompa kontrolki zapalają się i gasną lecz klawiatura nie działa. Testowane na 3 komputerach. Wszędzie tak samo. Dodatkowo zauważyłem że po uruchomieniu komputera diody na klawiaturze delikatnie się żarzą (widać tylko gdy jest ciemno).
    Macie jakieś pomysły co z tym zrobić?
  • #9
    daavid117
    Level 42  
    kobylak2206 wrote:
    Macie jakieś pomysły co z tym zrobić?
    Wymienić klawiaturę? Przecież takich klawiatur się nie naprawia... Jeśli na innym komputerze jest to samo, to klawiatura do kosza / do utylizacji.
  • #10
    stroggo81717
    Level 31  
    Nieaktualne sporo czasu, zapomniałem zamknąć. Jak się okazało, klawiatura miała taką skłonność do wywalania błędu "No keyboard detected" (tym samym komunikat "VIA chipset resumed" w ogóle nie istniał - tak szybko pojawiała się i znikała informacja o błędzie). Dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu z klawiaturą - zamykam temat, bo klawiatura poszła dawno do utylizacji.
    Z tego, co pisze kolega kobylak2206 wynika, że nie tylko ja miałem ten problem z klawiaturą...