Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przedwzmacniacz do pomiaru częstotliwości ALAN 87

PIOTOM0 17 Jun 2010 22:11 4604 6
Altium Designer Computer Controls
  • #1
    PIOTOM0
    Level 20  
    Witam.
    Z braku czasu trochę zaniedbałem poprzedni temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic982660.html i wracam do problemu budowy przedwzmacniacza pomiarowego do cyfrowej skali częstotliwości ALANA 87.

    Zbudowałem następujący układy

    1. Przedwzmacniacz do pomiaru częstotliwości ALAN 87

    2. Przedwzmacniacz do pomiaru częstotliwości ALAN 87

    Niestety nie pracują one z Alanem 87.
    Nie wiem co robię źle - może coś doradzicie.

    Chciałbym mierzyć częstotliwość z miejsc na płycie radia opisanych w poprzednim temacie.

    Może macie jakieś sprawdzone układy pomiarowe?

    Pozdrawiam
    Piotom0
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • Altium Designer Computer Controls
  • Altium Designer Computer Controls
  • #3
    sq6ade
    Level 40  
    W moich Fmiarkach używałem dwustopniowy wzmacniacz formujący z ogniwem jak w pierwszym malunku. Sprzężenie między stopniami kondensatorem ok 220pF.
    Kondensator wejściowy 120p. Diodek nie dawałem bo do skali są niepotrzebne.
    Możesz zobaczyć wzmacniacz na tej fotce (są wartości rezystorów - lewy dolny róg płytki):
    https://obrazki.elektroda.pl/15_1164661173.jpg
    Tranzystory BFR91.

    Współpracuje z CB bez zarzutu. Oczywiście w miejscu podłączenia się do punktu pomiarowego należy dać jeszcze jeden kondensator sprzęgający w granicach ok 10-30 pF .
  • #4
    PIOTOM0
    Level 20  
    Dziękuje za porady i schematy.
    Wyciąłem diodki 1N4148 z układu 1 i pojawił się sygnał. Niestety nie dysponuje oscyloskopem i nie jestem w stanie obejrzeć jak on wygląda.
    Ponadto chyba zastosowałem kondensatorki za dużej pojemności.
    Na wejściu mam 10nF. Czyli za dużo wg Waszego opisu.
    Pojawił się inny problem - na bandzie A, B, C i D mam odczyt w okolicach 15-16 MHz natomiast na E ok 450 kHz a na F ok 600 kHz. Albo to przedwzmacniacz obcina sygnał albo coś pokopałem w programie.
    Wrzucę listing - chociaż trochę nie w temacie.
    Dziękuje
    Piotom0
  • #5
    sq6ade
    Level 40  
    Najwyraźniej coś "nie wyrabia" - program , wzmak , lub dalsze hardware.
    Oscyl bardzo się przydaje w takich problemach - kup sobie ... nie pożałujesz.
    Sorewicz ... Bascoma nie trawię więc z listingiem nie pomogę.



    Regulamin punkt 10.9. Popraw.
  • #6
    PIOTOM0
    Level 20  
    Okazało się, że to wina softu.
    Mały błąd w kodzie.
    Zastosowałem wzmacniacz wg. pierwszego schematu, tyle że bez diod 1N4148.
    Działa bez zastrzeżeń we wszystkich "bandach" CB.

    Końcowy schemat miernika częstotliwości, schemat przedwzmaczniacza, plik programu w bascom avr oraz pliki płytki w Eagle 4.16.r2 w załączniku.

    Wszystkim serdecznie dziękuje za pomoc.
    Piotom0
  • #7
    Dogu
    Level 17  
    Witam

    złożyłem ten preamp(z pierwszego obrazka bez diod) ale on raczej osłabia jak wzmacnia sygnał:/
    jedyną zmianą jaką zastosowałem to kondensator zamiast 10uF dałem 1uF, jak podałem sygnał bez kondensatora to ładnie działał:/ powiedzcie na jaki wymienić kondensator żeby działał poprawnie, dodam ze nie mam tego 10uF

    Moderated By Olek II:

    Gdzie na schemacie jest kondensator 10µF? Po drugie autor napisał, że układ działa. Po trzecie 3.1.19. Zabronione jest publikowanie wpisów w dyskusjach archiwalnych. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1725727.html