Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ruter Linksys WAG54G2 i Neostrada

Haker5 18 Cze 2010 09:26 12219 29
  • #1 18 Cze 2010 09:26
    Haker5
    Poziom 21  

    Zakupiłem ruter Linksys WAG54G2 i za cholere nie chce na nim działać Neostrada czy ktoś mógłby podać konfiguracje dokładną pod Neostrada bo jak wszystko ustawie to nie łaczy się tylko wywala mi problem z DNS za każdym razem, a na Livebox działa wszystko dobrze.

  • #2 18 Cze 2010 09:47
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Czy modem synchronizuje ADSL ? lapka A/DSL pali się ciągle ?

    VPI=0 VCI=35 PPPoA; modulacja=G.DMT lub Auto; Encapsulation VC/MUX

    > wywala mi problem z DNS za każdym razem
    Daj zrzut ekranu jak to wywala

    Uruchom CMD.exe, wpisz
    del "%temp%\log1.txt"
    ipconfig /all >>"%temp%\log1.txt"
    notepad "%temp%\log1.txt"
    załącz "%temp%\log1.txt" (załącz tzn dodaj załącznik, nie wklejaj zawartości tego pliku do posta)

  • #4 18 Cze 2010 11:01
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Załącz status routera WAN, tam powinien być IP adres zewnętrzny

    Dioda DSL pali się ciągle ?

    Dioda Internet pali sie zielono ? ciągle ? miga ?

    jeśli nie działa to, uruchom CMD.exe, wpisz
    del "%temp%\log1.txt"
    tracert -d 74.125.43.105 >>"%temp%\log1.txt"
    ping 74.125.43.105 >>"%temp%\log1.txt"
    ping www.google.com >>"%temp%\log1.txt"
    notepad "%temp%\log1.txt"
    załącz "%temp%\log1.txt"

  • #5 18 Cze 2010 12:56
    Haker5
    Poziom 21  

    Kolego wszystko ok ale prosił bym po polsku bo ja nie jestem aż tak obeznany w sieciach gdzie ten status załączyć dioda się pali i co jakiś czas zniknie i wróci i znowu to samo.

  • #6 18 Cze 2010 13:37
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    > gdzie ten status
    Nie wiem, nie ma podręcznika, każdy router ma status.
    Byłeś na stronę konfiguracyjnej routera ?
    http://192.168.1.1/ login/hasło = admin/admin

    Daj stronę startową routera, zrobimy nawigację przez forum jak nie możesz znależć statusu routera.

    > dioda się pali i co jakiś czas zniknie

    _która_ dioda ? każda dioda jest podpisana
    Opisz _wszystkie_ diody jak się zachowują

    Menu Start/Uruchom: wpisujemy CMD.exe [Enter]
    Następnie w czarne okno co wyskoczy wklejamy (nie wklepuj tego ręcznie, użyj kopiuj/wklej)

    del "%temp%\log1.txt"
    tracert -d 74.125.43.105 >>"%temp%\log1.txt"
    ping 74.125.43.105 >>"%temp%\log1.txt"
    ping www.google.com >>"%temp%\log1.txt"
    notepad "%temp%\log1.txt"

    załącz plik "%temp%\log1.txt"
    (załącz tzn dodaj załącznik, nie wklejaj zawartości tego pliku do posta)

  • #7 18 Cze 2010 16:27
    Haker5
    Poziom 21  

    Co do diody to jest to dioda DSL o której pisałeś, a reszta diod to Power 4x Ethernet Wireless DSL i Internet
    W załączniku log a poniżej zdjęcie strony rutera:
    Ruter Linksys WAG54G2 i Neostrada

  • Pomocny post
    #8 18 Cze 2010 16:40
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Daj [Status] - po prawej u góry

    Dodano po 3 [minuty]:

    Ale PPPoA - Nazwa Użytkownika/Hasło winno być wpisane twój login do usługi neostrada coś w rodzaju fxSlwdSx(malpa)neostrada.pl/sqzS8xdwdx

  • #9 18 Cze 2010 16:42
    Haker5
    Poziom 21  

    Mam wpisane tylko zamazałem specjalnie na fotce.

    Zapomniałem dodać zdjęcia poniżej dodaje 4 opcje ze Statusu od razu piszę również, że nie łączy się jak wcisnę połącz.
    Ruter Linksys WAG54G2 i Neostrada Ruter Linksys WAG54G2 i Neostrada Ruter Linksys WAG54G2 i Neostrada Ruter Linksys WAG54G2 i Neostrada

  • #10 18 Cze 2010 16:55
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Czy masz ADSL filtr wpięty przed telefonem ?

    Code:

    linia tel ---+---[filtr ADSL] telefon
                 |
                 +---- [router] -- komputer

  • #11 18 Cze 2010 16:59
    Haker5
    Poziom 21  

    Tak mam wpięty filtr ADSL przed telefonem.

  • #12 18 Cze 2010 17:10
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Dioda ADSL musi palić się ciągle.
    Jak gaśnie tzn że gubi synchronizację.

    Czy masz oryginalny modem neostrady (np sagem 800) aby to sprawdzić ?
    Albo inny modem/router ADSL ?
    Sam mam neo na jakimś routerze, czasem mi gubi i nie może zaskoczyć, wtedy wpinam sagem-a i testuję, jak nie synchronizuje ADSL to dzwonię do TP i zgłaszam usterkę.

    Jaką usługę masz neo ?
    jaka prędkość neo ma być ?

  • #13 18 Cze 2010 17:14
    Haker5
    Poziom 21  

    Kolego pierwsza sprawa to ten Linksys to ADSL2+ druga to taka, że na Livebox działa normalnie jak to wszystko jeszcze raz po restarcie Linksysa do ustawiń fabrycznych ustawiłem to dioda DSL świeci się cały czas, a trzecia to taka, że dalej ma ten błąd DNS

  • #14 18 Cze 2010 17:24
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Cytat:
    po restarcie Linksysa do ustawiń fabrycznych ustawiłem to dioda DSL świeci się cały czas


    To się musi palić ciągle, nie może zrywać, gasnąć co jakiś czas.

    Czy Status=>połączenie internetowe jest "up" ? i widać tam IP adresy ?
    Daj zrzut.

  • Pomocny post
    #15 18 Cze 2010 17:30
    Sanowiak20
    Poziom 21  

    Routery Linksys posiadają program instalacyjny (który sam wykrywa rodzaj łącza i konfiguruje router) na płycie dołączonej do kompletu.
    Wystarczy jeszcze raz przywrócić router do ustawień fabrycznych, wszystkie kable odłączyć od routera, włożyć płytę od producenta do napędu (powinna się sama uruchomić) i postępować zgodnie z wyświetlanymi komunikatami (podłączać kable w odpowiedniej kolejności).

  • #16 18 Cze 2010 21:51
    Haker5
    Poziom 21  

    Zaraz zrobię jak kolega mówi bo znalazłem właśnie tą płytkę.

    Dodano po 4 [godziny] 15 [minuty]:

    Doszedłem do wniosku, że coś chyba te hasło mam złe bo nie działa we wszystkie sposoby sprawdzałem i na kilku kompach moich i niestety nic w poniedziałek załatwię nowe hasło bo naprawią ten system i sprawdzę jeszcze raz

  • #17 18 Cze 2010 22:54
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Login i hasło do neo są czułe na wielkość czcionki.
    Tzn "Neo123" to nie to samo co "neo123"
    Często hasło źle ludzie wpisują bo "nie widać", najlepiej w tym wypadku wpisać hasło do notatnika (bo widać) i kopiuj/wklej z notatnika do pola hasło.

  • #18 19 Cze 2010 03:28
    Haker5
    Poziom 21  

    Tak wiem, ale młody brat pisał i pomazał tylko i muszę czekać aż poprawią system i zmienię sobie na nowe te hasło i w poniedziałek coś napisze.

  • #19 19 Cze 2010 09:13
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Możesz _sam_ dokonać ponownej rejestracji i wygenerować nowy login/hasło. Musisz mieć tylko numer umowy

    Podłączasz neo następująco: PPPoA
    login: rejestracja(malpa)neostrada.pl
    haslo : rejestracja
    Ten login pozwili ci na rejestrację.

    wchodzisz na www.rejestracja.neostrada.pl i dokonujesz rejestracji w procesie której dostaniesz nowy login/hasło.

  • #20 19 Cze 2010 10:31
    Haker5
    Poziom 21  

    Ja wiem o tym wszystko ładnie sobie już zrobiłem hasło mi wysłali na komórkę co się będę męczyć.

    Teraz mam trochę inny problem internet działa, ale bardzo często się restartuje co proponujecie może coś trzeba przestawić jeszcze.

  • #21 19 Cze 2010 10:33
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    > ale bardzo często się restartuje

    Opisz w szczegółach najdrobniejszych czym objawia się to restartowanie. Lepiej podaj za dużo niż za mało.

  • #22 19 Cze 2010 11:25
    Haker5
    Poziom 21  

    Już poprawiłem ustawiłem sobie zaporę inaczej bo to nowy ruter i nie dopuszczał z niego bezprzewodowej sieci bo tylko stary miałem tam dodany i blokowało wszystko teraz już działa wszystko jak należy dzięki wszystkim za pomoc.

    Dodano po 39 [minuty]:

    Jednak za szybko się ucieszyłem problem jest dalej chodzi chwile i samo się rozłącza.

  • #23 19 Cze 2010 12:58
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Traci ADSL synchronizację?
    Czy rozłącza tylko internet bez zrywania ADSL ?

    Wejdź w ustawienia i poszukaj gdzieś parametrów ADSL, żeby były tłumienie, SNR, margin, w jednostkach "dbi", zamieść to

  • #24 19 Cze 2010 14:46
    Haker5
    Poziom 21  

    Traci synchronizacje dioda zaczyna szaleć.

  • #25 20 Cze 2010 05:20
    pawlik
    Poziom 12  

    Haker5 napisał:
    Traci synchronizacje dioda zaczyna szaleć.


    W zakładce "Status" > "DSL Connection" wyświetlają się parametry połączenia.
    np takie:
    Downstream Margin: 31 dB
    Upstream Margin: 30 dB
    Downstream Line Attenuation: 15 dB
    Upstream Line Attenuation: 16 dB.

    Jeżeli s/n (czyli Margin) się zmienia i spadnie poniżej 6dB wtedy z reguły są problemy z synchronizacją. Jeżeli na innych urządzeniach parametry są dobre, to uwalony router, jeżeli nie to przyczyna w instalacji lub linii.
    Proponuję jeszcze raz sprawdzić prawidłowość wpięcia filtra (kierunek ma znaczenie) i na czas prób odłączyć inne urządzenia podłączone do tej linii telefonicznej (np. zapomniany aparat tel., fax, centralka telef., alarm).

  • #26 20 Cze 2010 09:15
    gts1991
    Użytkownik obserwowany

    Spróbowałeś mu wgrać nowego firmware bo to jakieś dziwne się wydaje albo jak poprzednik powiedział coś gryzie się z router. Ach ta nasza Tepsa :)

  • #27 20 Cze 2010 14:11
    dipol
    Poziom 33  

    A może najpierw pomiary wykonać linii a wszyscy cudują a nikt w gniazdku u abonenta nie wykonał pomiarów np takim miernikiem- wszystko powie. hi,
    Ruter Linksys WAG54G2 i Neostrada
    S/N wynosi 1dB z w/w przedstawionych pomiarów !!??Od pomiarów linii się zaczyna dyskusję stosunek S/N powinien być minimum 25-30dB.na załączonym obrazku S/N 54dB LiweboX działa-IPTV to i to powinno działać a może przez filtr podłączyłeś hi dwie usługi na jednej parze ??
    73!

  • #28 22 Cze 2010 23:12
    gts1991
    Użytkownik obserwowany

    Dipol Jak zwykle nas nie zawiodłeś mówiąc o pomiarach :D
    Ps: co znaczy te 73? :)

  • #29 04 Lip 2010 09:12
    Smok Eustachy
    Poziom 15  

    bogiebog napisał:
    Możesz _sam_ dokonać ponownej rejestracji i wygenerować nowy login/hasło. Musisz mieć tylko numer umowy

    Podłączasz neo następująco: PPPoA
    login: rejestracja(małpa)neostrada.pl
    haslo : rejestracja
    Ten login pozwili ci na rejestrację.

    wchodzisz na www.rejestracja.neostrada.pl i dokonujesz rejestracji w procesie której dostaniesz nowy login/hasło.

    Niestety zarejestrować się można raz.

  • #30 04 Lip 2010 18:32
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    > Niestety zarejestrować się można raz.

    Jak "zapomnisz" loginu/hasła to rejestrujesz się ponownie na neostradzie i generujesz nowy login/hasło. Blueline nowego login/hasła ci nie poda.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME