Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toshiba Satellite A200 - problem brak podśwetlenia matrycy

wieża21 19 Jun 2010 12:53 4002 11
    wieża21
    Level 10  
    witam mam problem z matrycą (jak wielu) tzn brak podświetlenia. przede wszystkim podłączam monitor zew. klikam fn + f5 ( przycisk z obrazkiem monitora ) nie mam obrazu na monitorze zew. o co chodzi ? w czym problem ? nie mogłem tego wcześniej sprawdzić wymieniałem już inverter wydawało sie że po wymianie będzie wszystko ok jednak nie ( nowy inverter też jest używany ) już się zabierałem do rozebrania matrycy aby sprawdzić świetlówki czekam na wasze opinie. rozbieranie idzie strasznie ciężko aluminiowa taśma i inne taśmy wokół trochę mnie powstrzymują .w zasadzie nie mam pojęcia co może być nie tak.
    qbadm
    Level 19  
    Masz pewność, że system się uruchamia?
    Anonymous
    Anonymous  
    wieża21
    Level 10  
    Działa na pewno wszystko chodzi jest obraz na matrycy brak podświetlenia. Co do płyty Isake 60. jakieś pomysły ?
    artaa
    Level 43  
    Niepokoi brak obrazu na zewnętrznym monitorze. Zobacz (wiem słabo widać) w Bios czy nie ma opcji włączenia wyświetlania typu : LCD/Monitor/Both/Auto
    Anonymous
    Anonymous  
    artaa
    Level 43  
    Tak dla informacji, nie ma w A200 power on display w BIOSie?
    Bo np. mnie w TS l30 jest i ma opcję Both.
    wieża21
    Level 10  
    Co do biosa jest ustawione auto both może być tak jak napisał vogelek wszystko na to wskazuje. Nie bardzo wiem o co chodzi z pomiarem napicia złącze jp5 jest złączem od zasilania z tego co mi się wydaje gdzie to mierzyć w jaki sposób. ps skręcałem dzisiaj laptopa żeby zweryfikować to co napisaliście, po skręceniu wszystko działało później miałem zwarcie na inverterze ( poszedł dymek ) wyłączyłem i włączyłem jeszcze raz działał jak chce matryca była podświetlona działa normalnie po jakimś czasie przy ładowaniu zgasła. Później raz się paliła raz nie. wychodzi na to że luty i świetlówki są ok albo kupiłem lewy inverter albo coś jest na rzeczy z napięciem.

Dodano po 26 [minuty]:

Sprostowanie. Wyraźne napisałeś pomiar przy zasilaniu sieciowym. Sam nie wiem jak to zrobić nie mam nawet czy tego zmierzyć pójdę jutro do znajomego elektryka to mi sprawdzi będę coś wiedział. jak jest z napięciem na inverterze ? Ile gdzie ? ( o ile się nie mylę 3 punkty zasilanie, sterowanie jasności + wł/wył. )
    Anonymous
    Anonymous  
    wieża21
    Level 10  
    Oznaczenie płyty ISKAE źle przeczytałem. Co do pomiaru i kwestii zasilania już wiem o co chodzi tzn. jak to rozumieć. Zaraz się zbieram do tego elektryka zobaczę czego się dowiem.
    wieża21
    Level 10  
    trochę utknąłem byłem u tego elektryka nic mi nie powiedział. muszę przyznać że nie mam pojęcia gdzie znajdują się punkty n. 2, 4, 6, 8, 18, 20 i 24. czy to jest przy wejściu do invertera od złącza ? proszę o jakiś bardziej dokładny opis dokładne sygnatury.
    Anonymous
    Anonymous