Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

alternator hitachi- obr i kontrolka działa jednak nie ładuje

figa_miga 19 Cze 2010 17:09 1421 3
  • #1 19 Cze 2010 17:09
    figa_miga
    Poziom 19  

    Oczywiście z opla TD z 93r
    Przócz tego że na B+ kompletnie nie ma objawów ładowania, nie słychać specyficznego świstu jaki wydawał będąd pod obciążeniem (wiem że ten świst to raczej świadczy o usterce, jednak działał tak od nowości- przez 2 lata). Wszystko wydaje się być ok. Diody sprawdzone, wirnik w granicach 3-4Ω.
    Jak na mój gust świadczy o tym że dostaje wzbudzenie, a np nie łączy coś na B+ (po rozkręceniu w każdym bądź razie łączy). Jaka jest szansa na upalony regulator?. Choć w tedy chyba nie gasła by kontrolka i nie działał obrotomierz

    Dodam też że na jednym z pinów wtyczki było 13,5V. Bodajże na sprzężeniu zwrotnym, jednak w tej chwili całkowicie straciłem pewność.

    Jakieś sugestie?

    0 3
  • Pomocny post
    #2 19 Cze 2010 17:41
    viper555
    spec od auto-elektro

    Główne diody uszkodzone.P

    0
  • #3 19 Cze 2010 18:01
    figa_miga
    Poziom 19  

    Na diodach jest 0,5V spadku i przewodzą w jedną strone.

    edit
    Jednak jak się wygnioe mostek to jedna dioda zwiera. Jutro spróbuje rozwiercić i nabić jakiegoś ruska na jej miejsce.

    0
  • #4 19 Cze 2010 20:31
    viper555
    spec od auto-elektro

    Raczej szkoda twojej roboty bo reszta też przegrzana i to tylko kwestia czasu.P

    0
  Szukaj w 5mln produktów