Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z synchronizacją - Multimo na lini TP.

virus304 19 Jun 2010 17:26 1882 5
  • #1
    virus304
    Level 10  
    Witam,

    posiadam internet z Multimo na łączach TP. Przez ponad 6 lat miałem neostrade i teraz przez 20 miesięcy neta z Multimo i ani razu nie miałem takiego problemu:




    Na początku dodam ze nie mam standardowego modemu tylko router Pentagram Cerberus p 6331-42, który rozdziela net na laptopa i na komputer stacjonarny za pomocą WI-FI.

    Po uruchomieniu systemu łaczy się z internetem bez problemu, jednak po kilkunastu sekundach połączenie zrywa i miga dioda ADSL. Po kilku sekundach, czasami minutach połączenie jest wznawiane i następnie znowu rozłacza. Dodatkowo podczas rozmówi telefonicznych były słyszalne szumy.

    W ustawieniach routera podczas diagonostyki pokazuje się taki komunikat: Testing ADSL Synchronization FAIL

    Zgłaszałem problem do BOK-u Multimo i stwierdzili, że wina leży po stronie TP. Więc po dniu oczekiwanie przyjechał do mnie technik z TP. Okazało się ze po stronie TP wszystko jest OK, a problem jest u mnie. Uszkodzony był kabel na odcinku od przyłącza do gniazdka. Fachowcy, którzy robili mi nową elewacje przecieli kablel, a nastepnie go poprostu skręcili i oizolowali taśmą. Więc teraz spec poprawił to połączenie. Wynikiem tego było ustapienie szumów telefonie. Natomiast net przez około 1 godziny działał jak trzeba. Teraz znowu problem powrócił. I nie wiem czy to wina tego przewodu czy czegoś innego?
  • #2
    Darrieus
    Level 38  
    Cyganka w sobotę nie pracuje kurde...
    Jak uda się złapać synchro to spisz parametry linii, puki co pozostaje BOK/partyline.
    Mikrofiltr jest? przy samym gniazdku czy przy telefonie ? (powinien przy samym gniazdku)

    Quote:
    Multimo i stwierdzili, że wina leży po stronie TP


    A g... cię to obchodzi, masz umowę z multimo .
  • #3
    virus304
    Level 10  
    mam zrobione screeny, jak sie uda polaczyc to umieszcze.

    A mikrofiltr mam przedtelefonem. Sprobuje go przepiąć i zobaczymy. Ale to dziwne ze przez 20 m-cy dzialalo.
  • #5
    Darrieus
    Level 38  
    Nic niepokojącego nie widać, szumy w słuchawce pojawiły się znowu czy jest zrywane synchro i nie ma innych objawów ?
  • #6
    virus304
    Level 10  
    szumów już nie ma, ale dalej poł zrywa. Podłaćzyłem teraz stary modem od neostrady speedtouch i jest tak samo. Też miga dioda ADSL. Tylko że teraz połąćzenie jest troszkę dłuzęj aktywne niż jak korzystam z routera.


    Spróbuje jeszcze raz zadzwonić do multimo :/