Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ozonator dużej wydajności. Szukam.

guru-muson 19 Jun 2010 17:39 8601 11
    guru-muson
    Level 12  
    Witam. Może ktoś jest w temacie i podpowie mi jak duża może być wydajność ozonatora ze schematu jaki zamieszczam poniżej? Pytam ponieważ potrzebuję ozonatora do odkażania chłodni o pojemności jakieś 25 do 30 metrów sześciennych. Może ktoś ma inny schemat jak zbudować taki ozonator?
    Ozonator dużej wydajności. Szukam.
    RAPELC
    Level 17  
    Używałem kiedyś do naświetlania emulsji na sitach do sitodruku kwarcówki z rozbitej żarówki rtęciowej 500W. Pozostały przy niej zgrzane oryginalne rezystory czy też termistory, na zewnątrz był jedynie duży statecznik (dławik) wymontowany z oprawy do tej rtęciówki. Żadnych tam jakichś żarówek w szereg, no bo po co, chyba że ta żarówka (ze schematu na zdjęciu) ma zastępować dławik.
    Efektem ubocznym, dla mnie bardzo nieprzyjemnym, była bardzo duża ilość ozonu. Pomieszczenie dość duże, ponad 100m3 trzeba było wietrzyć w czasie naświetlania, które trwało około 15 minut, aby nie truć się tym ozonem.
    MarekzRz
    Level 17  
    Dając taką żarówkę rtęciową bez bańki w klasycznym podłączeniu masz od razu i ozon i ultrafiolet który niszczy wszystko co żywe, poza tym ultrafiolet wytwarza ozon w całym pomieszczeniu gdzie występuje promieniowanie
    guru-muson
    Level 12  
    Wielkie dzięki za pomoc. Rozumiem więc że wydajność takiego ozonatora będzie dosyć duża. Mam z odzysku starą kompletną lampę uliczną z żarówką LRF czy WLS 250W (rtęciowa) a po wkręceniu 400W też działa. Rozumiem że bez problemu może mi ona posłużyć jako ozonator do mojego pomieszczenia. Wystarczy tylko odpiłować bańkę i powinno wszystko działać? Swoją drogą z tym promieniowaniem UV to jeszcze lepiej. Działanie takiego ozonatora się wzmacnia.
    Mam jeszcze tylko pytanie czy tlenu w mojej chłodni wystarczy czy do wzmocnienia działania podczas ozonowania powinienem do chłodni dorzucić trochę tlenu z butli. Jest to pomieszczenie zamknięte i to dosyć szczelnie.
    RAPELC
    Level 17  
    Jeśli chodzi o pozbycie się zewnętrznego szkła z żarówki rtęciowej, to tego nikt nie odcinał. Owijało się tę żarówkę w kilka warstw szmaty (tylko bez przesady), aby nie prysły odłamki szkła, i lekko z wyczuciem rozbijało się ją młotkiem. Nie za mocno walić tym młotem bo może pęknąć też właściwa kwarcówka w środku. Nie ma ryzyka że szkło rozbryzga się i pokaleczy bo chroni szmata, a zabieg bardzo prosty i szybki i na pewno bezpieczny.
    MarekzRz
    Level 17  
    Tlenu w pomieszczeniu spokojnie wystarczy. Ozon jest gazem nietrwałym jego żywotność to kilkanaście minut ale jest on ciągle wytwarzany przez lampę UV więc po pewnym czasie wystąpi stałe maksymalne stężenie i to powinno załatwić odkażanie takiej chłodni. Pewnie wystarczy włączyć na 15-30 minut.
    puszak
    Level 28  
    Odciąć bańkę można w stary prosty sposób, nawinąć w miejscu planowanego ucięcia kilka zwoi sznurka(aby nie syntetyczny) oblać go spirytusem lub czymś podobnym, następnie podpalamy i obracamy aby w miejscu nawinięcia sznurka bańka się nagrzała potem szybko do wody i bańka powinna pęknąć w miejscu nawinięcia.
    pozdrawiam
    methyl
    Level 16  
    Wydajność takiego ozonatora nie jest wielka.
    Rtęciówka "wysokociśnieniowa" ma mały pik w widmie w zakresie UVC.
    Piszę z teorii i praktyki. Po zapaleniu gołego palnika UV 400W w pokoju czuć ozon.
    Mam małe promienniki UVC (niskociśnieniowe-świetlówki kwarcowe) i po włączeniu, mimo że ich moc to może 10W smród jest nie do zniesienia. Oprócz ozonu podejrzewam wytwarzanie się innych związków.
    Budowałem wytwornice ozonu bazujące na wyładowaniach elektrycznych.
    Wydajność jest nieporównywalnie większa.
    Dobrym wskaźnikiem bardzo wysokiej, niebezpiecznej zawartości ozonu w powietrzu jest pojawienie się drapania w gardle, kaszlu i pieczenia oczu.
    Nie polecam przebywania w takiej atmosferze. Takich koncentracji ozonu nie wytworzy UV.

Prostym wskaźnikiem ozonu jest papier zmoczony roztworem jodku potasu [KJ], który z bezbarwnego robi się brązowy.

UV nadaje się do odkażania wody, powietrza ale do ozonu to strata prądu.

Jakby trzeba było pomóc w budowie ozonatora o konkretnej wydajności to proszę o maila, może będę mógł podpowiedzieć to i owo.
    viper_gtr
    Level 11  
    Wyczytałem w necie, że z takiej żarówki bez osłony podobno leci ultrafiolet, który niszczy bakterie i powoduje przyspieszone niszczenie tworzyw sztucznych.
    Myślałem, że taką żarówką "wyczyszczę" klimę w samochodzie, ale jak mi przy okazji wyżre wnętrze? Chyba że jakoś obuduję tą żarówkę. Myślicie, że to doby pomysł?
    MarekzRz
    Level 17  
    W szpitalach, laboratoriach biologicznych itp. stosują lampy UV do odkażania pomieszczeń, myślę że samochodu Ci nie "wyżre" wcześniej od rdzy
    sp7vtt
    Level 13  
    Posiadam fabryczną wytwornicę ozonu o gabarytach o wymiarach ok 100x250x200mm ale nie wiem do jakiego pomieszczenia morze być stosowany. Po półgodzinnej pracy w pokoju 25metrów kw - bardzo czuć ozon!. Kontakt na pw.
    Randolf
    Level 10  
    Szukam odplatnie osoby ktora pomoze zbudowac ozonator na bazie trafa z TV
    randolf(malpa)mini-ster.com

Moderated By ANUBIS:

3.1.19. (13) Zabronione jest publikowanie wpisów w dyskusjach archiwalnych.