Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

DV9000 brak ładowania, nie odpala, pytanie o napięcia

19 Cze 2010 18:19 4536 12
  • Poziom 12  
    Witam wszystkich, posiadam laptopa DV9000, laptop nie reaguje na przycisk włączania (zero reakcji), nie ładuje baterii. Zrobiłem zdjęcia części układu zasilania. Proszę o pomoc w diagnozie uszkodzonego elementu. Jeśli ktoś może to niech opisze na obrazku jakie napięcia i w których miejscach powinny występować na poszczególnych elementach po podpięciu zasilacza. Lub jak sprawdzić element który wydaje się wam podejrzany (voltomierz, omomierz czy jeszcze coś innego). Z góry dziękuje za pomoc.

    DV9000 brak ładowania, nie odpala, pytanie o napięcia DV9000 brak ładowania, nie odpala, pytanie o napięcia
  • Użytkownik obserwowany
    Bezpiecznik sprawdzone ?
  • Poziom 12  
    rozumiem ze chodzi o ten co zaznaczyłem na fotce na czerwono ?
    jeśli tak to sprawdziłem na test beep miernikiem i dźwięk jest więc bezpiecznik raczej dobry

    DV9000 brak ładowania, nie odpala, pytanie o napięcia
  • Użytkownik obserwowany
    A jak jest podpisany? F1 F2 itp..... ? bo mam wrażenie że to opornik R... Na płycie jest kilka bezpieczników szukaj elementów oznaczonych literą F..
    Nie pamiętam na pamięć płyty dv9000 może się mylę :)
  • Poziom 23  
    Witaj,
    jakie jest napięcie na n4 układu PQ1? Bez podłączonej baterii.
  • Poziom 12  
    Witam - najpierw odpowiem co do bezpieczników. Nie mogę znaleźć żadnych oznaczeń typu F które wskazywały by na bezpiecznik, a teraz odpowiedz co do napięć na PQ1. Przedstawiam je na obrazku

    DV9000 brak ładowania, nie odpala, pytanie o napięcia

    Napięcia mierzone przy wyjętej baterii i podłączonym tylko zasilaczu.
  • Poziom 39  
    PQ1 to tranzystor P-MOSFET o symbolu Si4423 ( tu specyfikacja: http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/vishay/72085.pdf ). Na źródle ( piny 1-3 ) masz napięcie z zasilacza, więc sprawdź co steruje pinem 4 ( bramka ) tego tranzystora. Tranzystor pracuje jako klucz ( włącz/wyłącz ), jeśli napięcie na pinie 4 będzie niskie to załączy tranzystor i na pinach 5-8 ( dren ) pojawi się napięcie 19V.
  • Poziom 23  
    Czy układ PU8 nie ma śladów świadczących o uszkodzeniu? Czy nie robi się ciepły? Sprawdź diody PD11 i PD12. Są połączone równolegle i czasem jedna z nich potrafi się "przebić" i przewodzi w obie strony.
  • Poziom 35  
    Czy za Pq1 na jego nogach 5-6-7-8 jest zwarcie do masy ?

    Jakie masz napięcia na pq52 i sprawdź czy dioda pd 19 jest sprawna i jakie jest na niej napięcie względem masy z obu stron.

    Na gnieździe ram jest napisane AT8 czy AT9? nie dostrzegam.

    Ps. w tej płycie nie ma bezpieczników jako takich.
  • Poziom 12  
    Witam, najpierw odpowiedź dla "lookash81" - Na PU8 nie ma śladów jakiegos uszkodzenia wygląda ładnie, nie moge znaleź tych PD11 i PD12, siedzę z lupą i nie mogę, pewnie są gdzieś koło tego układu PU8 (maxim), bo znalazłem tam PD9 i PD10 ale PD11 i PD12 nie mogę, może je gdzieś omijam. Zaraz jeszcze poszukam.

    Odpowiedź dla "MisiuPan" - na PQ1 jest zwarcie do may na wszystkich z wyjątkiem nr 4 ktory pelni tu role chyba bramki (zwarcie sprawdzałem testem beep na mierniku),

    DV9000 brak ładowania, nie odpala, pytanie o napięcia DV9000 brak ładowania, nie odpala, pytanie o napięcia

    I nastepny problem to nagle sie stalo tak (teraz dosłownie ze okolice elementu PQ1 strasznie sie grzeją jest dość ciepło włącznie z elementami sąsiednimi że nawet nie wiem który to wydziela takie ciepło. Dodatkowo pozmieniały się napięcia na PQ1 (zdjęcie u góry), oraz zgasła lampka w gniazdku tam gdzie wchodzi kabel.

    Poniżej jeszcze pare podejrzanych miejsc na płycie które średnio wyglądają.

    DV9000 brak ładowania, nie odpala, pytanie o napięcia DV9000 brak ładowania, nie odpala, pytanie o napięcia

    aha i tak jak napisałem na zdjęciu nie wiem która to PD19 bo opis jest ale nie wiem którego elementu się tyczy. Odrazu zaznaczam ze to nagłe grzanie nie jest spowodowane tym że coś przypadkowo zwarłem, czy mi sie coś zsuneło i zrobiłem zwarcie, poprostu się stało jak mierzyłem zwarcie do masy na PQ1(5,6,7,8) albo wcześniej ciężko powiedzieć. Nie było żadnych objawów dźwiekowych, wizualnych ani zapachowych że coś się stało

    Na gnieździe ram jest AT9

    Popraw błędy.
    marek216
  • Poziom 35  
    Zacznij od zwarcia do masy na PQ1 - kabelek zasilający płytę masz ok, więc uszkodziłeś jakiś element.
    Nie wiem jaki jest twój poziom wiedzy w zakresie napraw takich uszkodzeń, ale proponuję się z kimś dogadać i przekazać mu do naprawy, bo niedługo nie będzie co naprawiać.
  • Poziom 23  
    Niestety muszę się zgodzić z kolegą wyżej. Masz zwarcie prawdopodobnie na którymś z elementów: PC125, PR133, PC121. Stąd ciepło w "okolicach PQ1". Zmierz "brzęczykiem" te elementy - wszystkie są połączone równolegle lub dotknij palcem na chwile przy podłączonym zasilaczu (najlepiej laboratoryjnym) - uszkodzony będzie gorący po chwili. Załączam też interesującą Cię część schematu.

    DV9000 brak ładowania, nie odpala, pytanie o napięcia
  • Poziom 29  
    Prawdopodobnie przebiciu uległ któryś z kondensatorów ceramicznych 10uF /25V. Sprawdź te większe brązowe kondensatory ceramiczne PC161, PC155, PC157….. Zwarcie kondensatora w głównych obwodach będzie powodowało, że klucz się nie załączy.