Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kyocera Mita FS-1000+ migają naprzemiennie cztery diody

mariola110 20 Jun 2010 17:24 2283 9
phoenixcontact
    mariola110
    Level 10  
    Witam.
    Drukarka jak w temacie.
    Po włączeniu migają naprzemiennie cztery diody i druga od dołu. Po kilkudziesięciu sek świeci ciągle tylko ta druga od dołu. W ogóle nie kręcą się rolki po włączeniu. Gdzieś znalazłam coś o zacinaniu się silnika, gdyby to było faktycznie to, to czy w jakiś sposób mozna chociaż na krótki czas to podreperować?
  • phoenixcontact
    Overold
    Level 20  
    Witam
    Może zacznij od najprostszej rzeczy czy nie masz gdzieś zaciętego papieru.
    Nawet skrawek papieru pozostawiony w drukarce może to spowodować jeżeli będzie blokował czujnik. Z opisu wnioskuję że to jest przyczyna.
    Sprawdź dokładnie całą drogę przejścia papieru ew. czy nie jest uszkodzony /złamany/ czujnik.
    Pozdrawiam
  • phoenixcontact
    pitbaw
    Level 21  
    Musisz wyjąć cały zespół bębna (PU).
    Po bokach będziesz miała dwie klapki - przykręcone na śrubkę. Otwórz je i opróżnij wnętrze z tonera.

Drukarka sygnalizuje że nie może pobrać tonera, dlatego że ma przepełniony zbiornik.
    Zdjęcie zobrazuje ci co musisz zrobić.

Kyocera Mita FS-1000+ migają naprzemiennie cztery diody
    mariola110
    Level 10  
    Rozkręciłam, wysypałam, ale nic to nie dało. Tonera w tym miejscu było tylko troszeczkę.

Dodano po 2 [minuty]:

Overold wrote:
    Witam
    Może zacznij od najprostszej rzeczy czy nie masz gdzieś zaciętego papieru.
    Nawet skrawek papieru pozostawiony w drukarce może to spowodować jeżeli będzie blokował czujnik. Z opisu wnioskuję że to jest przyczyna.
    Sprawdź dokładnie całą drogę przejścia papieru ew. czy nie jest uszkodzony /złamany/ czujnik.
    Pozdrawiam

Czy żeby sprawdzić drogę papieru powinnam rozkręcić drukarkę?
    pitbaw
    Level 21  
    Napisz dokładnie co się dzieje od momentu włączenia drukarki. Czy drukarka po włączeniu kręci mechanizmem wewnątrz? Czy po tym mruganiu się uspokaja i tak jak piszesz świeci się tylko 2 dioda od dołu?
    Napisz czy ta dioda świeci czy mruga i na jaki kolor.
    Wtedy będziemy już wiedzieć dokładnie.
    mariola110
    Level 10  
    Po włączeniu drukarki migają po kolei (od pierwszej zielonej ) wszystkie 4 "światełka". Słychać powiedzmy, że początek rozruchu,póżniej powinny ruszyć się "kółeczka", niestety tego nie robią. Wróćmy do diod, kilka, może kilkanaście razy migają tak jak pisałam na początku, następnie świeci się na pomarańczowo/czerwono druga dioda od dołu (to, która świeci także przy zacięciu papieru). Oczywiście cały czas słychać delikatny szum drukarki, czyli cały czas jest włączona.
    pitbaw
    Level 21  
    Według tego co opisałaś, wszystko wskazuje na to że jest nie domknięta górna pokrywa. Musisz popatrzeć czy nie wyłamał się czujnik - po prostu szukaj w tym kierunku.
    mariola110
    Level 10  
    A gdzie mam szukać tego czujnika i jak on w ogóle wygląda?
    krzys_ka
    Level 26  
    1. uszkodzony czujnik kasety : aby to sprawdzić należy włożyć papier do podajnika ręcznego i przytrzymać przycisk GO aby drukarka przeszła na pobór papieru z podajnika - drukarka powinna przejść w stan gotowości. Serie 600/1000 miały problemy z czujnikami kasety.
    2. należy zainstalować program do zarządzania drukarką (powinien być na CD dołączonym do drukarki) - jeżeli drukarka generuje błąd to pojawi się on na monitorze komputera w postaci Call Service xxxxxxx) - proszę napisać jeżeli się pojawi.

powodzenia
    mariola110
    Level 10  
    A, w którym miejscu jest ten czujnik i jak wygląda?