Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fujitsu Siemens 900P - biały obraz

od3n 20 Jun 2010 23:50 1416 2
SterControl
    od3n
    Level 10  
    Witam,
    Mam problem z monitorem Fujitsu Siemens 900P. Gdy włączam monitor zapala się zielona lampka na jakieś 10s po czym wyświetla się biały ekran i wydobywa się piszczący dźwięk przez 3s i wyłącza, pozostawiając już nie zieloną ale pomarańczową lampkę. Na początku myślałem że ten dźwięk wydobywa się z głośników bo są wbudowane, ale gdy rozebrałem monitor i podłączyłem go bez obudowy, usłyszałem że dźwięk wydobywa się z zasilacza monitora. Dodam że wcześniej monitor działał ale został raz rozebrany i od tamtej chwili jest ten problem.
  • SterControl
    foldback
    Level 29  
    Jeżeli wcześniej rozebrałeś i działał normalnie to może coś źle poskładałeś, np. zwarcie do obudowy, nie wpięte kable albo niedociśnięty przewód od matrycy. Jeżeli monitor przestał tak z siebie działać i już wcześniej się coś działo to elektrolity do wymiany w module zasilacza, sprawdzić czy nie ma zwarć na tranzystorach inwertera, czy trafa mają taką samą rezystancję.
    Thomaster
    Level 19  
    Biały obraz to brak zasilania elektroniki matrycy - albo nie wpiąłeś LVDS'a, albo wypadł przy składaniu monitora, albo coś ubiłeś. Sprawdź poprwawność wpięcia taśmy w matrycę - jeżeli to nie pomoże to zobacz czy nie padł bezpiecznik na wejściu elektroniki panela.