Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Technik elektryk - egzamin 2010 - arkusz + odp. / wersja X

KlonAdam 23 Jun 2010 16:24 40351 147
Optex
    tomek_17
    Level 11  
    gregorten wrote:
    to w tym punkcie 5 bylo trzeba pisac ze sprawdzenie i wymiana czy mozna bylo pisac ze tylko sprawdzenie

a co było w tym 5 punkcie napisane bo nie pamiętam

Jaceksd70 wrote:
    Ja zadanie zrozumiałem trochę inaczej... Tzn. ze na dowolnym piętrze ( u mnie parter) lampa miała sie załączac za posrednictwem czujnika ruchu. Na każdym pietrze tzn. 1, 2, 3 światło załacza sie jednym przyciskiem, tylko parter działa na czujnik ruchu. Ja myslalem ,ze o to im chodzi ale jak widac mylilem sie. Trudno chociaż jestem nawet dobrym elektrykiem i troche znam sie na rzeczy nawet taki popieprzony egzamin praktyczny moze mnie zniszczyc. Teoria jak sprawdzalem z waszymi odpowiedziami to conajmniej 80% powinno być. Pozdrawiam

jak tylko to miałeś źle a całą resztę i opisy dobrze to i tak powinieneś zdać

A i jeszcze pytanie do reszty bo u mnie w szkole było zamieszcznie o to: w jakim to jest układzie sieciowym zrobione mi sie wydaje że to TN-C-S ale zdania były podzielone.
  • Optex
    Jaceksd70
    Level 16  
    Raczej TNCS , ewentualnie TNS ale na pewno nie TNC:P A po co to wiedzieć? Przecież nie pytali się jaki to układ.
    tomek_17
    Level 11  
    Jaceksd70 wrote:
    A po co to wiedzieć? Przecież nie pytali się jaki to układ.

ale w założeniach do projektu raczej pasuje to wypisać
    gregorten
    Level 2  
    wykaze prac prowadzących do lokalizacji i usunięcia uszkodzenia. To bylo napisane w punkcie 5
    owcaowca
    Level 10  
    trzeba czekac na wyniki teraz.
    Z teoretycznego czuje, ze bedzie zle.
    Sory chlopaki, ale mam nadzieje, ze wasze odpowiedzi niektore sa do bani xd bo zgodnie z waszymi mam 23pkt.

Praktyczny latwiejszy, ale jak wiemy to wystarczy tylko cos ominac a mozna nie zdac.

Wie ktos kiedy beda jakies oficjalne odpowiedzi podane?
    Arktoss
    Level 2  
    oficjalnych odpowiedzi Cke w tym roku nie publikuje
    tomek_17
    Level 11  
    gregorten wrote:
    wykaze prac prowadzących do lokalizacji i usunięcia uszkodzenia. To bylo napisane w punkcie 5

Jak w wykazie prac to wystarczy że napiszesz sprawdzenie tylko musisz dodać jak to i czym sprawdzić. O wymianie decydujesz dopiero po analizie pomiarów jako podsumowanie ich.
    palacz86
    Level 11  
    soadfan wrote:
    I jak Wam Panowie poszedł dzisiejszy "praktyczny"? Mnie się wydaje, że był dość łatwy... tylko jak ocenią merytorycznie egzaminatorzy...

WItam ;) Ogolnie problem w tym roku był naprawde banalny :P Naprawde prosta usterka i modyfikacja.... Tylko chyba i tak nie zdam, może bede miec z 40-50% max :( To jet właśnie to - rozumiesz problem wiesz jak to rozwiazać tylko trzeba to umiejętnie i we własciwej formie przelac na papier ;/ I tu jest ten problem ... Egzaminatorzy wiadomo mogą co nieco naciągnąć przy ocenianiu, ale naprawde mogą nie wiele! Mają z góry ustalone wytyczne za co należą się punkty i nawet jeśli chcieli by pomoc czesto nic nie mogą zrobic ;/

Puszaty wrote:
    ...tylko zdziwilo mnie brak w poleceniu wykazu przyrzadow pomiarowych i czesci zamiennych, ciekawe czy beda brac pod uwage to kiedy beda oceniac :)

No to fakt szkoda, że tego nie było w poleceniu :( Zawsze dodatkowe wodolejstwo i dodatkowe punkty ;/ I mam kurna nadzieję że tego nie bedą oczekiwać w pracach bo tego nie zrobiłem!!!

Dzumian wrote:
    Był również błąd w schemacie...niewiem czy ktoś zauważył gniazdo trójfazowe zabezpieczone wyłącznikiem nadprądowym 1 fazowym:] jak również przewód YDY 3x 1,5... nawet porzadnie schematu nie umieja narysować

Gdzieś w tabelce był błąd... Znaczy się w tabelce która znajdowa się w arkuszu z trescia zadania był jeden styk oznaczony "3" a w tabelce która była w arkuszu gdzie pisalismy prace ten sam styk był oznaczony "8"... Teraz już nie pamietam ale chyba to był styk wychodzący z automatu schodowego. Naszczęscie nie było tam zadnej usterki i ta mała pomyłka nie miała żadnego znaczenia w pracy.

gosc wrote:
    Panowie, wg tabelki w podanym załączniku pomiar rezystancji przewodu między łącznikiem przyciskowym P1-1 a łącznikiem przyciskowym P2-1 był nieskończenie wielki. to był błąd. Na schemacie trzeba było zaznaczyć odcinek zacisku 1 na łączniku P1, przez puszke PR-1.1 i PR-2, do zacisku 1 na łączniku P2.

No nie zgodze sie! Jak dobrze pamiętam to miedzy P1-1 a PR-1.1 musiało być przejście bo bezposrednio z P1-1 przez PR-1.1 na zarówke szła faza i jakby była przerwa miedzy P1-1 a PR-1.1 to nie swieciła by zadna zarówka na klatce schodowej. A świeciła się jedna na samym dole więc przerwa musiała być miedzy PR-1.1 a PR-2 (może przerwa była gdzieś na odcinku PR-2 do P-2.1 ale na pracy wywnioskowałem ze tu jest przejscie).... Kurcze ma ktoś arkusz?? Teraz zacząłem się wachać :P Już sam nie jestem pewien gdzie była przerwa czy miedzy PR-1.1 a PR-2 czy miedzy PR-1.1 a P2-1 <lol>

Mam kilka pytań:

- W pracy zaznaczyłem że wykorzystam czesc starej instalacji w celu zmiejszenia kosztow przeróbki (wykorzystałem stare 4 zyłowe przewody idace od PR-1 do PR-4 z czego jedną żyłe na każdym piętrze odłączyłem z puszki, zatasmowałem i zostawiłem luzem. A te 3 pozostałe przewody wykorzystałem na L, N, PE)

- Gdzie zaznaczyliście na schemacie czujke ruchu?? Bo ja ją narysowałem w prawym rogu miedzy scianą na drzwiami (na każdym piętrze tak samo)... Narysowałem ją w tym miejscu bo jak by była po lewej stronie drzwi to ktoś wychodząć z mieszkania musiałby zakluczać drzwi po ciemku bo czujka by go nie łapała :P

- Dopisałem, że przewody do czujki trzeba poprowadzic w listwach (były w tabelce materiałów)

- Dodałem też ze po zakończeniu prac i uruchomieniu instalacji nalezy każde czujki z osobna wyregulowac tzn: ustawic czas po ktorym wylączy swiatła, czułość czujnika ruchu oraz czułość czujnika zmierzchu.

Zrobiliście podobnie?? Obrałem dobry tok myślenia :P ;> ??
  • Optex
    PLs
    Level 11  
    Witam kiedy będą prace już ocenione bo nie zapytałem wogole mojego nauczyciela .i gdzie będą wyniki bo dostałem karteczkę z passami
    palacz86
    Level 11  
    PLs wrote:
    Witam kiedy będą prace już ocenione bo nie zapytałem wogole mojego nauczyciela .i gdzie będą wyniki bo dostałem karteczkę z passami

Wyniki bedą 1-szego wrzesnia!! W moim przypadku (słuchacz AP edukacja) wyniki prawdopodobnie otrzymam 28 sierpnia (może 29 lub później - wszystko zależy czy zdąrza się uporać z przesortowaniem wszystkich "papierkow"). Szkoły otrzymują wyniki egzaminów oraz tytuły techników 27 serpnia tylko jak wspomniałem wczesniej muszą je przesortowac, poukładać itp itp.
    Reon
    Level 10  
    Ja zrozumiałem " ma być aktywowany z jednego piętra" wiec myślałem że wystarczy tylko jeden czujnik by załączyć oświetlenie na 2 min na wszystkich piętrach.
    tomek_17
    Level 11  
    Reon wrote:
    Ja zrozumiałem " ma być aktywowany z jednego piętra" wiec myślałem że wystarczy tylko jeden czujnik by załączyć oświetlenie na 2 min na wszystkich piętrach.

widocznie źle to zrozumiałeś
    Jaceksd70
    Level 16  
    Jak widać ile głów tyle rozwiązań. Jak w praktyce bym robił taki projekt to administrator dokładnie by mi wytłumaczył o co mu chodzi. A tu jest podane jedno zdanie ,które i tak można zinterpretować na wiele sposobów. Takie jest moje zdanie. Jeszcze jedno. Wg mnie egzaminatorzy powinni uznawać podobne rozwiązania do zakładanego gdyż tak jak wspomniałem ile ludzi tyle pomysłow na realizacje projektu.
    Arktoss
    Level 2  
    o jakich passach mowa? ja tam nic nie dostalem zadnego loginu ani hasła:/
    tomeczekzmc
    Level 10  
    Koledzy jak wy czytacie ze zrozumieniem?? Było napisane wyraźnie ze chodzi o zaoszczędzenie energii w tym celu miały być zainstalowane czujki na osobnych piętrach . Ale stres robi swoje . Myślałem że będzie coś bardziej skomplikowanego i wyjdę po przeczytaniu .Zdziwiło mnie na egzaminie że bardzo wiele osób wychodził po ok 30 min . ahaha ale to jakieś laiki konkretne. Ale myślę ze będzie pozytywnie . Poczekamy zobaczymy . W modyfikacji układu bardzo ważną rzeczą było odpowiednie podpięcie czujnika . Niektórzy podpinali go zamiast do styku z fazy to na przewód ochronny z oprawy który w tym wypadku był skierowany do góry . Na boki wychodziły fazowe . Ja tylko dorysowałem czujki na każdym z pięter i odpowiednio je podłączyłem . To wszystko . POzdro
    PLs
    Level 11  
    Arktoss wrote:
    o jakich passach mowa? ja tam nic nie dostałem żadnego loginu ani hasła:/

dostałem karteczkę z loginem i hasłem od wychowawcy 31marca.

Ja zrozumiałem to ze na jednym z pięter ma być zamontowany czujnik ruchu , reszta bez zmian i tak to zrobiłem na pewno dobrze to pospinałem, a teraz czytam ze na każdym pietrze, nie wiem widocznie nie przeczytałem ze zrozumieniem. inaczej to skminiłem. zobaczymy zatem 1 września. najwyżej za rok powtórka ....cóż.... Pozdrawiam!
    User removed account
    User removed account  
    adamec
    Level 11  
    Co do usterki to na pewno między PR1.1 a PR2 ponieważ pomiędzy wyłącznikiem czasowy coś tam 212 a P1-1 było przejście czyli kawałek z puszki do łącznika był dobry i analogicznie z P2-1 do P3-1 tez było przejście więc z puszki do łącznika tez jest przejście natomiast pomiar między P1-1 a P2-1 miał przerwę logicznie ujmując przerwa jest między puszkami

Dodano po 3 [minuty]:

PLs wrote:
    Arktoss wrote:
    o jakich passach mowa? ja tam nic nie dostałem żadnego loginu ani hasła:/

dostałem karteczkę z loginem i hasłem od wychowawcy 31marca.

Ja zrozumiałem to ze na jednym z pięter ma być zamontowany czujnik ruchu , reszta bez zmian i tak to zrobiłem na pewno dobrze to pospinałem, a teraz czytam ze na każdym pietrze, nie wiem widocznie nie przeczytałem ze zrozumieniem. inaczej to skminiłem. zobaczymy zatem 1 września. najwyżej za rok powtórka ....cóż.... Pozdrawiam!

Wyraźnie było napisane że zapala się oddzielnie na każdym pietrze ale wiem ze stres. Ja zamiast zrobic wykaz prac to sporządziłem opisowy algorytm!!!! Cóż błędem to nie jest ale mniej czytelne i szkoda było mojego czasu :cry:
    PLs
    Level 11  
    Własnie wiecie co najgorsze jest to ze to ze bylo banalne zadanie i jak bym miał takie cos zrobic to nie bylo by sie nad czym zastanawiać, nie wiem czy stres bo ogolnie luzz był. przeczytac 5 razy dopiero wziąć się do roboty!!!

za rok bede wiedział;d
    Puszaty
    Level 10  
    Jak dla mnie jedyną wadą tego egzaminu to to, że za mało miejsca było do wykorzystania, niby 7 stron, ale 3 już były wykorzystane na schematy.
    wojtusss4
    Level 10  
    W 42 ma być odpowiedź C. Jeśli ktoś z was przerabiał testy z minionych lat to powinien zauważyć że pytanie się powtarza. I taka jest poprawna odpowiedź ;D

Dodano po 11 [minuty]:

Co wam powiem to wam powiem, ale zadanie było BANALNIE PROSTE. Ja po niecałych dwóch godzinach skończyłem a niektórzy bawili się jeszcze z wykazem prac;D
    Mam takie pytanie do was czy w waszych szkołach na specjalizacjach pisaliście zadania praktyczne??? U mnie w szkole w każdy poniedziałek od stycznia do kwietnia po jednym zadaniu;D
    adamec
    Level 11  
    Dla ZSZ podali wyniki a dla technikum jeszcze nie!!!

Dodano po 3 [minuty]:

DODAJĄ I DLA TECHNIKÓW CZEKAMY!!!
    KlonAdam
    Level 11  
    tomek_17 wrote:
    mój wynik:
    część pierwsza: 41/50 druga: 18/20
    NIE!!! to mój wynik... ;]

Miałem błąd w zadaniu 5, 13 (nie wiem czemu ;/), 22, 33, 38(moja gafa), 42 (to jest zadanie do rozwarzania... jestem pewien że o tym bedzie gorąco jak ktoś by mial 24/50 i zaznaczył C ;]),43, 44("+" czy "-" co za różnica ;]), 47 (bez komentarza :P)

Chwalcie się wynikami ;P
    wojtusss4
    Level 10  
    Najważniejsze że się zdało;D GRATULUJE TYM CO ZDALI;D
    tomek_17
    Level 11  
    KlonAdam wrote:
    tomek_17 wrote:
    mój wynik:
    część pierwsza: 41/50 druga: 18/20
    NIE!!! to mój wynik... ;]

Miałem błąd w zadaniu 5, 13 (nie wiem czemu ;/), 22, 33, 38(moja gafa), 42 (to jest zadanie do rozwarzania... jestem pewien że o tym bedzie gorąco jak ktoś by mial 24/50 i zaznaczył C ;]),43, 44("+" czy "-" co za różnica ;]), 47 (bez komentarza :P)

Chwalcie się wynikami ;P

ja miałem błędy 10,11,12,13 (tu tak słabo bo powiem szczerze że pierwszy raz coś takiego widziałem) dalej 22,37,40,42,44,