Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Computer ControlsComputer Controls
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Elektroniczne zabezpieczenie kolumn

excray 30 Sie 2004 19:05 6127 15
  • Jest to układ fabrycznie montowany w amplitunerze Radmor FM5412
    Układ zabezpiecza przed:
    1. Przy uruchamianiu opóźnia włączenie kolumn o ok 1,5 sek. celem zabezpieczenia przed impulsem prądowym.
    2. Zabezpiecza kolumny w czasie pracy wzmacniacza przed pojawieniem się napięcia stałego na wyjściu.
    3. Zabezpiecza wzmacniacz przed przegrzaniem powyżej temperatury 80 C.

    Niestety nie wiem jakie jest oznaczenie tego termistora, ale powinien on mieć rezystancję 1,15k przy temperaturze 80 C. Przy braku takiego termistora można zastosować dowolny inny, wstawiając zamiast R=22k potencjometr na przykład 47k i regulując go tak, aby zabezpieczenie zostało włączone (przekaźnik zostaje wyłączony) przy temperaturze termistora około 80 C.

    UWAGA! Na schemacie wartość termistora jest błędnie podana! Przepraszam :(

    Fajne! Ranking DIY
    Potrafisz napisać podobny artykuł? Wyślij do mnie a otrzymasz kartę SD 64GB.
    O autorze
    excray
    Poziom 39  
    Offline 
    excray napisał 4741 postów o ocenie 335, pomógł 645 razy. Mieszka w mieście Wołomin. Jest z nami od 2003 roku.
  • Computer ControlsComputer Controls
  • #2
    BuBos18
    Warunkowo odblokowany
    Witam, ma ktoś płytkę drukowaną tego układu ????????
  • #3
    zippermann
    Poziom 15  
    Jeżeli jest to układ montowany seryjnie w Radmor 5412 to ten termistor to NTC212 4,7k. Jest na oryginalnej płytce oznaczony jako R520
  • Computer ControlsComputer Controls
  • #4
    milik
    Poziom 23  
    Rozumiem że te 2x 6k8 podłączone do głośników są częściom zabezpieczenia przeciwko prądowi stałemu. Dobrze myślę ?

    A ten termistor nie powinien być przypadkiem PTC ?
  • #5
    zippermann
    Poziom 15  
    Spisałem to ze swojego Radmor'a. Napis jest lekko przytarty, ale na 98% NTC. Jeżeli dobrze pamiętam to NTC zmniejsza rezystancję ze wzrostem temperatury, a PTC zwiększa. Tutaj chodzi o wygaszenie napięcia na przekaźniku co jest realizowane przez zwarcie do masy poprzez ten termistor. Ale mogę się mylić ;)
  • #6
    excray
    Poziom 39  
    To wszystko moja wina :(
    Ten rezystor ma 1,15k przy 80C. Zgubiłem przecinek przy liczeniu.
  • #7
    Marcus'79
    Poziom 13  
    Jeżeli ten termistor ma mieć 11k przy 80C to jest to NTC 47k.
    Oczywiście montowany do radiatora.
  • #8
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Mam do tego zaprojektowaną płytkę, ale bez tego termistora, nie był mi potrzebny, wole dorzucić jedną parę tranzystorów i mieć święty spokój, ale możesz sobie dorysować.
    Pozdrawiam
  • #9
    vacpan
    Poziom 19  
    Witam.
    Właśnie wykonuje układ z tego tematu, wytrawiłem płytke wlutowałem elementy pozostaje jeszcze urouchomić, niby nic trudniego ale nie mam zapasowych elementów zato mam kilka wątpliwości :

    Jak sie orientuję to układ z tego tematu : https://www.elektroda.pl/rtvforum/1-ytt359859.html?postdays=0&postorder=asc&start=0 oraz ten tutaj to takie same ( prawie układy )

    Teraz odnośnie tego "prawie"

    1) Jak rozumiem doidy i tranzystory podane tam i tu to zamienniki prawda ?

    2) W układzie z tamtego postu jest dioda D3 której tutaj nie ma. Czy jest ona potrzebna ? Za co odpowiada ? Jeśli potrzebna to jaką wstawić ( mam 1N4148 i 1N4004, moge poszukać też czegoś z wylutu )

    3) W układzie tam kondensatory C1 i C2 są połaczone plusami a tutaj minusami, jak powinno być, czy może to wszystko jedno ?

    4) Tam C4 ma 4,7 uF a tutaj 100uF, ponadto tam jest włączony przed rezystorem ( patrząc od miejsca podłączania zasilania )

    5) Tam C3 ma 4,7 uF tutaj 47 uF, jak ma być ?

    6) Kondensator 100uF pomiędzy opornikiem 150R a masą oraz 47uF dałem na 50V, wytrzymają czy muszą być większe ? pozostałe dwa 100uF dałem na 25V .

    Ogólnie wykonałem według schamatu tutaj, ale potem znalazłem jeszcze tamten i teraz sam już nie wiem jak ma być. Proszę o pomoc.
  • #10
    Matizz
    Poziom 18  
    AD1
    sprawdź parametry w dokumentacji
    szukaj np tu: elenota.pl

    AD2
    zabezpiecza układ przed prądem wstecznym powstałym na cewce przekaźnika.

    AD3
    jest to obojętne(tak mi sie widzi bynajmniej)

    AD4
    układ jest zasilany prądem zmiennym, ten kondensator słuzy do wyrównania tętnień- lepiej daj większy, a za nim jeszcze 100n ceramiczny

    AD5
    ten kondensator określa czas zwłoki na załączenie kolumn

    AD6
    to zależy jakim napięciem zasilisz układ, jeśli do ~30V to powinny wytrzymać
    Cytat:
    pozostałe dwa 100uF dałem na 25V

    jeśli to są te dwa połączone minusem to mogą być(przy łączeniu szeregowym napięcie przebicia się dodaje)

    pozdrawiam
    Matizz
  • #11
    vacpan
    Poziom 19  
    Cytat:
    AD6
    to zależy jakim napięciem zasilisz układ, jeśli do ~30V to powinny wytrzymać


    Znaczy, ze mógłbym zasilić układ napięciem ~30V, jeśli tak to by było świetnie ( na schemacie jest ~24V ). Mam na transformatorze we wzmacniaczu akurat 30V a 24 nie moge znaleźć. Co zmienić ewentualnie, zeby układ działał na ~30V, czy może lepiej obniżyć jakoś zasilanie do ~24V ( nie chce ingerować w transformator )

    A może ewentualnie pod ~ 21V będzie dobrze, zresztą spróbuje to napisze co wyszło.
  • #12
    Matizz
    Poziom 18  
    jeśli masz dostęp tam do ~21 to lepiej tu podłącz niż na 30

    jak zmontujesz układ to pomierz napięcie na kondensatorach czy nie przekracza wartości granicznej :!:
  • #13
    vacpan
    Poziom 19  
    No właśnie jest problem. Podłączyłem do ~21 to były fajne opcje. Przekaźnik klikał cały czas ominałem więc pierwszą diode w zasilaniu układu i wstawiłem mostek prostowniczy. Wydawało się ok i tak było ale tak gdzieś co 3/4 głośności, potem przekaźnik zaczyna dalej włączać się i wyłączać. Dałem więc jeszcze kondensator 470uF za mostkiem jest troche lepiej ale jeszcze ciągle na max głosności dac nie mogę. Myslałem, że wyłączanie jest spowodowane spadkiem napięcia w zasilaniu ale na mniej niż ~20V nie spada. Transformator to TS200/5 a wzmacniacz w który wztawiłem to zabezpieczenie to Unitra WS-503.

    Jak testowałem układ to działał przy zasilaniu nawet prądem stałym o napięciu 20V. Zastanawiam się czy nie podłączyć dodatkowego transformatora sieciowego o mocy np 2VA dajcego 24V, nie wiem tylko czy nie będzie za mały na to zabezpieczenie. Ewentualnie może lepiej zastosowac układ 7824 i zasilać to z uzwojenia trafa dającego 30V ( z niego są zasilane końcówki w tym wzmacniaczu ).

    Proszę o pomoc, jak zasilić ten układzik.

    Sprawdziłem jeszcze jedną rzecz. Podczas normalnej pracy to zabezpieczenie pobiera ok 0,13A, w momencie kiedy wyłącza spada do ok 0,08A ( i jest to moment w którym jest np. wieksze uderzenie basu ).
  • #14
    Matizz
    Poziom 18  
    ja bym jeszcze poprobował zmienić- zwiekszyć pojemność kondensatorów filtrujących tak do 1000-2200uF (może tu jest cała wina) piszesz ze działał zasilany prądem stałym 20V- może uzwojenie trafo we wzmacniaczu ma za małą wydajność prądową ?
  • #15
    vacpan
    Poziom 19  
    Cytat:
    może uzwojenie trafo we wzmacniaczu ma za małą wydajność prądową ?


    Zapewne tak, chyba nic na to nie poradze. Kupiłem już transformatorek TEZ 6,0/D o mocy 6VA i dający 24V. Zbuduje do tego układu całkiem osobne zasilanie.
    A tak nawiasem mówiąc to kondensatory za duże to chyba nie mogą tam być no bo przekaźnik będzie trzymał zanim się rozładują i nie będzie rozłączał od razu po wyłaczeniu wzmacniacza.


    ----------------

    No i działa. Zrobiłem tak :
    Układ ze schematu ale bez pierwszej ( patrząc od wejścia zailania) diody. Do tego zasilacz z trafo TEZ 6,0/D dającego 24V, mostek, kondensator 100nF do tego 100uF i stabilizator 7824 za stabilizatorem jeszcze 100nF. Całośc podłączyłem do włącznika wzmacniacza i nie ma siły zeby coś wyłączało ( bynajmniej jak nie powinno ).
  • #16
    vacpan
    Poziom 19  
    Na prosbę z innego tematu załączam rysunki płytek zarówno do zabezpieczenia jak i do układu zasilania ( jeśli nie nadaje się transformator ze wzmacniacza ). Więcej informacji co do wykonania płytek w pliku info.txt w archiwum. Układ zbudowałem i działa bez problemu, choć testowałem jedynie zabezpieczenie termiczne i opóźnione wyłączanie.