Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zgrywanie z kamery DV a wymagania sprzętowe.

rj1307 30 Aug 2004 19:55 4727 24
    rj1307
    Level 15  
    Witam!

Mam taką konfigurację; laptop Compaq z prockiem Intel Penium III 600MHz, pamięć 256 PC100, twardy 20GB 4200rpm + drugi zewnętrzny 80GB 7200rpm pod USB2, karta FireWire, WinXP+SP1. Jest szansa by na nim zgrać film z kamery cyfrowej z dobrą jakośćą, bez zgubienia klatek? Mam zamiar nagrać potem na DVD.
    rj1307
    czeslaw
    Level 12  
    Trudno powiedzieć, może być problem.
    Program "Pinnacle studio 9" jest programik do testu sprzętu i odpowiedniej konfiguracji PCI.
    Ja zamontowałem do swojego PC-ta 1394 Bus Controller z transmicją 400 Mb/s, Sony w instrukcji kamery wymaga takiej trasmisji jako minimum dla DVD.Pinnacle w instrukcji mówi o minimum 2 GHz CPU do zapisu z DV na MPEG.
    rj1307
    Level 15  
    Tak, ale ja chcę zgrać najpierw do AVI.
    czeslaw
    Level 12  
    Pozwoliłem sobie na wklejenie jednej strony z pomocy Pinnacle Studio,
    myślę, że wiele to wyjaśni.

Przechwytywanie z pełną jakością

Podczas przechwytywania z pełną jakością dane wideo mogą być kodowane i kompresowane na jedne z dwóch sposobów. W większości przypadków oczywisty jest wybór formatu DV, ale jeśli zamierzasz wyprowadzić ukończony film na dysk (VCD, S-VCD lub DVD), zaleca się zastosowanie formatu MPEG. Ponieważ podczas kodowania MPEG muszą być prowadzone intensywne obliczenia, przechwytywanie MPEG jest dostępne wyłącznie na komputerach z zegarem procesora działającym z szybkością co najmniej 2,2 GHz.

Film MPEG zajmuje dużo mniej miejsca na dysku niż jego odpowiednik w formacie DV, ale w przypadku zastosowania narzędzia SmartCapture nie ma to większego znaczenia.

DV

DV jest formatem wysokiej rozdzielczości, a pliki w tym formacie zajmują dużo miejsca na dysku.

Kamera wideo kompresuje i zapisuje materiał wideo na taśmie z szybkością 3,6 MB/s z jakością zbliżoną do emitowanych materiałów wideo. Podczas przechwytywania z pełną jakością dane wideo są przenoszone bezpośrednio z taśmy w kamerze na dysk twardy komputera PC bez wprowadzania jakichkolwiek zmian lub dodatkowej kompresji. Materiał wideo przechwytywany z pełną jakością zajmuje bardzo dużo miejsca na dysku, dlatego lepiej przechwytywać małe fragmenty nagrania niż całą taśmę.

Ilość wymaganego miejsca na dysku można obliczyć mnożąc długość materiału wideo w sekundach przez 3,6. Wynikiem jest ilość wymaganego miejsca w megabajtach. Na przykład:

1 godzina materiału wideo = 3600 sekund (60 x 60)

3600 sekund x 3,6 MB/s = 12 960 MB (12,7 GB)

Stąd, aby przechwycić 1 godzinę wideo, potrzebne jest 12,7 GB wolnego miejsca na dysku.

Aby przechwytywać z pełną jakością, dysk twardy musi zapisywać i odczytywać dane ze stałą szybkością co najmniej 4 MB/s. Wymaganie to spełniają wszystkie dyski twarde typu SCSI i UDMA. Przy pierwszej próbie przechwycenia obrazu z pełną jakością program Studio przetestuje dysk twardy w celu sprawdzenia, czy jest on dostatecznie szybki.

MPEG

Na dyskach DVD i S-VCD umieszczane są pliki w formacie MPEG-2, który jest rozszerzeniem formatu MPEG-1 stosowanym na dyskach VCD. Pliki MPEG przeznaczone do publikowania w Internecie będą miały niską rozdzielczość i format MPEG-1.

Panel opcji Format przechwytywania (Ustawienia Ø Format przechwytywania) zawiera opcje pozwalające na kontrolowanie jakości materiału przechwytywanego do pliku w formacie MPEG.

Aby przechwytywać materiał wideo do plików w formacie MPEG, komputer musi być wyposażony w procesor z zegarem działającym z częstotliwością co najmniej 2,2 GHz.
    rj1307
    Level 15  
    Partycja oczywiście jest NTFS, dysk mam duży więc nie powinno być problemu.
    rj1307
    WojtekCTL
    Level 16  
    Witam
    Szybkość procesora w tym przypadku 600MHz powoduje,że 90min materiału przeliczać będzie około 9-10 godzin.Do takich operacji dedykowany jest Win2000 oraz dysk 7200obrotów. Nie każda karta Fire-Wire będzie współpracować poprawnie,trzeba tu poeksperymentować.Jeżeli chcesz wypalić DVD musisz konwertować materiał do MPEG2 a nie do AVI. To co tu napisałem sprawdzone zostało w praktyce mimo iż instrukcja która zamieścił powyżej CZESLAW podaje trochę inaczej.
    Jeżeli masz jakieś pytania lub wątpliwości,pisz,chętnie pomogę w tym temacie ponieważ zajmuję się tymi sprawami profesjonalnie.
    Pozdrawiam
    rj1307
    Level 15  
    Jeśli dobrze rozumiem: teoretycznie nie powinienem mieć problemu ze zgraniem filmu do formatu DV, oczywiście zajmnie to dużą ilość miejsca na dysku. Muszę go teraz przekonwertować na MPEG2 i to zajmie dużo czasu ( to nie problem, zostawiam laptopa na noc ). Jeśli tak to jakiego programu do konwersji użyć przy tak słabym procesorze?
    fragille
    Level 16  
    Ja kiedyś zgrywałem na kompie z procesorem Pentium III 500 i 128MB RAM'u, na programie dołączonym do karty (ASUS).
    Freddy
    Level 43  
    rj1307 :arrow: powinien wystarczić Ci program dostarczany z Kartą FireWire. Ewentualnie ściągnij ze strony Micro$ofta darmowy program capture. Nazywa się chyba AmCap.
    tzok
    Moderator of Cars
    Wszystko co potrzebujesz, znajdziesz w programie CyberLink PowerDirector (starsza wersja była kiedyś na Cover CD chyba Enter'a).
    W programie wygodnie ustawisz sobie sekwencje do zgrywania, wstawisz efekty, przejścia między scenami, podkład dźwiękowy, napisy, złożysz wszystko w jedną całość i wyeksportujesz do AVI lub MPEG1/2(VCD/SVCD/DVD).
    Dokładnie to było PowerDirector v1.11 na Enter CD11/2002 i była to pełna wersja (wymaga darmowej rejestracji).
    WojtekCTL
    Level 16  
    rj1307 :arrow: 1 godzina filmu po przechwyceniu zajmuje na dysku około 13GB.Pracując na Pinacle Studio 8 lub 9 należy przechwycić film na dysk D a MPEG2 tworzyć na dysku C,unikniesz wtedy tzw."strzelania obrazu" w gotowym już materiale.Nie zaleca się renderowania do jakiegokolwiek formatu na tej samej partycji, na której jest przechwycony materiał.
    WojtekCTL
    Level 16  
    rj1307 :arrow: 1 godzina filmu po przechwyceniu zajmuje na dysku około 13GB.Pracując na Pinacle Studio 8 lub 9 należy przechwycić film na dysk D a MPEG2 tworzyć na dysku C,unikniesz wtedy tzw."strzelania obrazu" w gotowym już materiale.Nie zaleca się renderowania do jakiegokolwiek formatu na tej samej partycji, na której jest przechwycony materiał.
    WojtekCTL
    Level 16  
    Fizycznie osobne dyski,tak ale tej samej firmy i o tych samych obrotach i co ważne nie podpięte do tego samego IDE.
    tzok
    Moderator of Cars
    Bez przesady, dyski mogą być dowolne, chodzi tylko o to aby głowica nie musiała latać tam i zpowrotem. Im szybsze tym lepiej i oczywiście muszą być zdefragmentowane. Szarpanie (czy jak to nazywasz "strzelanie") to wina kiepskich kodeków, jesli używasz np. PowerDirectora możesz o tym zapomnieć.
    rj1307
    Level 15  
    Mam wolne 15GB na dysku systemowym ( Hitachi 4200rpm) i 80GB na zewnętrznym dysku USB 2. ( WD 7200rpm) więc nie powinno być problemu, zaraz szukam w sieci programu PowerDirector. Myśle że dalej sobie poradzę. Dziękuję wszystkim za cenne wskazówki, rozwiały wszystkie moje wątpliwości.
    Pozdrawiam: rj1307
    WojtekCTL
    Level 16  
    Tzok :arrow: Wszystkie informacje którę tu podaję są oparte na spostrzeżeniach związanych z programem Pinacle Studio .Jeżeli pracujesz na innych może jest tak jak piszesz.Popieram natomiast,że z dyskiem USB mogą być problemy.
    Pozdrawiam
    czeslaw
    Level 12  
    Wracając do programów za pomocą których można tworzyć filmy, to jest taka możliwość w nowym NERO 63125.
    Jest łatwiejsze w obsłudze niż Pinnacle, ale ma jedną wadę:
    nie posiadając zainstalowanej nagrywarki DVD, nie pozwoli nawet przygotować obrazu płyty na dysku.
    Natomiast dla Pinnacle nie jest ważna obecność nagrywarki DVD, można utworzyć plik na HDD (np. na wyjmowalnym), a póżniej nagrać na PC w którym jest DVD.
    seboo76
    Level 12  
    rj1307 wrote:
    Witam!

Mam taką konfigurację; laptop Compaq z prockiem Intel Penium III 600MHz, pamięć 256 PC100, twardy 20GB 4200rpm + drugi zewnętrzny 80GB 7200rpm pod USB2, karta FireWire, WinXP+SP1. Jest szansa by na nim zgrać film z kamery cyfrowej z dobrą jakośćą, bez zgubienia klatek? Mam zamiar nagrać potem na DVD.
    rj1307

Mam podobnego PieCa. nawet gorszego. Celerona 633 i smialo smigam przy sciaganiu filmu z kamery DV. Bez problemu mozna tez obraz montowac, komplikacje pojawiaja sie przy sklejaniu dlugiego materialu rzedu 40 minut- wtedy sie procek nie wyrabia. Wczesniej dysponowalem P III 800 to dla niego byla latwizna (ten sam komp, tylko procek polecial z dymkiem- sie wentylator zarznal).
    Do zgrywania polecam Movie Makera versja 2.0 (wersja darmowa do sciagniecia ze strony domowej MicroSoftu - bez reklamy ;) , moj komp dobrze z nim wspolpracuje i jakosc obrazu jest zadowalajaca.
    Jesli chodzi o DVD, to pozniej nero bez problema film zapisany jako WMV przeliczy sobie na DVD.
    Pozdrawiam i zycze milej zabawy przy edycji wlasnych filmow.
    Stifen Spilperk
    seboo76
    Level 12  
    tzok wrote:
    Ze zgrywaniem do DV, nie będzie problemu ale jeśli chciałbyś kompresować w locie do MPEG-2 to nie ma szans.

Dokladnie, zmontowany material w wmv mozna przegrac raz dwa. Gorzej jesli z avi lub wmv komp ma to przerobic kompilacje na DVD, 2 godziny amatorskich filmow wrzuconych na 1 DVD moj komp przerabia ponad 30 godzin, kiedys bylo lepiej (duzo zalezy od procka)
    tzok
    Moderator of Cars
    Ja mam Win98 i partycję FAT32, więc jeśli chcę zgrać "jak leci" z kasety to nie dam rady tego zapisać, bo nie da się utworzyć pliku większego niż 4GB, muszę kompresować w locie do MPEG-2, na Celeronie-850 (566@850) mogłem najwyżej do MPEG-1/VCD.
    Freddy
    Level 43  
    tzok :arrow: 4GB, ale większość programów typu "capture" potrafiło ściągać film dzieląc go automatycznie na 2GB kawałki i nadając automatycznie nazwy np. film001.avi, film002.avi itd... Potem program do obróbki brał te nazwy kolejno automatycznie. Tak przynajmniej robił dodawany do DC10+ Pinnasle System 7.