Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV FUNAI 21D-3218F (11ak30) brak sterowania bazy 2SC5388

Bogdan Bobrowski 22 Jun 2010 20:41 4349 9
    Bogdan Bobrowski
    Level 17  
    TV po włączeniu ma głos i wszystkie napięcia wychodzące z przetwornicy są w normie. Nie startuje WN bo nie ma sterowania bazy Q 603 2sc 5388. Sam tranzystor WN jest dobry. Obecnie nie mam tranzystora WN w układzie darlingtona więc go jeszcze nie podmieniałem. Wymieniłem C 613=10uF/50V pomimo iż wskazywał ,że jest dobry. Tranzystor Q 601 STX 112 sterujący bazą Q 603 oraz dwie diody zenera w bazie dobre. Co jeszcze należy sprawdzić ?
    radsat
    Moderator
    Czy z STV pin48 wychodzą w ogóle impulsy Hout?
    Bogdan Bobrowski
    Level 17  
    STV 2248H ma zasilanie na pin 12 i 53 po 4,7V. Zauważyłem , że po wciśnięciu przycisku P+ na tv przetwornica startuje , ale nie można pomierzyć napięć na szynach SDA i SCL (skaczące szybko zmieniające się napięcie). Wyciągnąłem pamięć i wstawiłem czystą , ale nie ruszyła na niej przetwornica , a napięcia na szynach wynosiły +5V. Zaprogramuje wsadem i dam znać. W tym tv pusta pamięć chyba nie odpali ?
    Wojtekx
    Level 18  
    Najpierw sprawdź dokładnie pracę zasilacza (pamięć nie powinna mieć wpływu na jego poprawną pracę .
    STV jak pamiętam powinien mieć 8V zasilania.
    mirex
    Level 43  
    Quote:
    STV 2248H ma zasilanie na pin 12 i 53 po 4,7V

A czy ja pytałem o zasilanie scalaka? Czy o napięcie zasilania nogi Hdrv (Hout)? Tak zasilania, bo nawet poprawne napięcie zasilające część odpowiedzialną za generatory (8V) to za mało aby H wystartowało.
    A można przypuszczać, że jest niepoprawne, skoro 5V też zaniżone.
    Bogdan Bobrowski
    Level 17  
    Napięcie zasilania 48 nogi Hout poprzez R422 i na C424 wynosi 7,95V. Wstawiłem nowo nagraną pamięć i nadal nic.
    mirex
    Level 43  
    Jeśli doprowadzenie do porządku 5V z zasilacza nic nie da, pin BCL nie jest aktywny /też, oprócz szyny, blokuje pracę generatora H/ to pozostaje chyba wymiana STV2248. Jeśli faktycznie ani drgnie H po włączeniu. Bo jak na razie jasno nie powiedziałeś czy brak impulsów ze scalaka, czy dopiero na bazie Q603.
    Bogdan Bobrowski
    Level 17  
    Impulsy Hout nie wychodzą już z samego STV 2248 - panuje stan wysoki 8V. Jeśli chodzi o napięcie +5V to kondensatory za i przed stab. LM 7805 sprawdzone i są dobre lecz na jego wejściu po D806 jest tylko 6,5V - czy to wystarczające (schemat nie podaje ile tam ma być ) ? Może coś obciąża linię +5V.
    Bogdan Bobrowski
    Level 17  
    TV naprawiony , uszkodzonym okazał się C619=100nF/250V ( brak pojemności ) i w momencie podania impulsów Hout na bazę tranzystora WN następowała blokada sterowania z STV 2248H. Dziękuje wszystkim za zainteresowanie i zamykam temat.