Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips 32pw9528/12 migotanie ostrości

janusz68 22 Jun 2010 22:22 2081 13
    janusz68
    Level 11  
    Witam kolegów, mam telewizor w którym objawy usterki rozpoczęły się od chwilowego tracenia ostrości, objaw się z czasem nasilał tak że ostry obraz był rzadkością, po czasie brak ostrości stał się normą, zaczęła migotać jasność a dominującym kolorem stała się czerwień. Na dzień dzisiejszy na ciemnym ekranie są widoczne nieostre czerwone sylwetki. Dodam że objawy są niestabilne i okresowo potrafi pojawić się znośny obraz. Trafo powielacz na razie wykluczam z powodu niestabilnych objawów usterki. Podejrzewam którąś z pojemności ale gdzie szukać?
    radsat
    Moderator
    Jakieś pomiary robiłeś? PK, kineskop, sposoby diagnozowania na forum.
    aruna dyndane
    Level 24  
    Quote:
    Trafo powielacz na razie wykluczam z powodu niestabilnych objawów usterki. Podejrzewam którąś z pojemności ale gdzie szukać?

Chłopie daj spokój, kompletnie się na tym nie znasz.
    janusz68
    Level 11  
    aruna dyndane wrote:
    Quote:
    Trafo powielacz na razie wykluczam z powodu niestabilnych objawów usterki. Podejrzewam którąś z pojemności ale gdzie szukać?

Chłopie daj spokój, kompletnie się na tym nie znasz.

Dziękuję koledze aruna dyndane za radę, ale nie takiej oczekiwałem.
    Pozdrawiam.
    janusz68
    Level 11  
    Spokojnie koledzy, naprawdę potrzebuję pomocy a nie krytyki.
    Odpowiadam na pytanie kolegi Radsat. Przeprowadziłem kilka testów i pomiar napięcia na katodach. Zamiana sygnałów R B z wyjścia wzmacniacza na krzyż z odpowiednimi katodami spowodowało dominację koloru niebieskiego. Podobny test z zamianą sygnału wejściowego PK - obraz bez zmian. Pomiar napięcia na katodach przy wylutowanych rezystorach dla wszystkich identyczny ale niestety 84V
    mirex
    Level 43  
    No to co jeszcze chcesz? Wnioski w tamtym temacie też są.
    Był czerwony - czerwony wzmacniacz podpiąłeś do katody "niebieskiej" i świeci na niebiesko. Wniosek oczywisty - to nie wina kineskopu, uszkodzony wzmacniacz "R". Potwierdzenie - zmiana sygnałów wejściowych na wzmacniacze nic nie zmienia.

A czy kineskop sprawny, i to nie on był bezpośrednim powodem uszkodzenia wzmacniacza, to inna bajka.
    A może, po usunięciu uszkodzenia, warto wymienić podstawkę?
    janusz68
    Level 11  
    Chcę jeszcze konstruktywnej dyskusji na temat uszkodzenia. Przypominam problem - "objawy usterki rozpoczęły się od chwilowego tracenia ostrości, objaw się z czasem nasilał tak że ostry obraz był rzadkością, po czasie brak ostrości stał się normą, zaczęła migotać jasność a dominującym kolorem stała się czerwień. Na dzień dzisiejszy na ciemnym ekranie są widoczne nieostre, migoczące, czerwone sylwetki" Objaw dominacji czerwonego jest następstwem utraty ostrości. na dzień dzisiejszy obraz jest czarny z czerwonymi nieostrymi plamami !!!!
  • Helpful post
    andrzej c
    Level 29  
    Drogi Kolego!
    Tu nie ma nad czym dyskutować. Zastosuj się do podanych zaleceń, jeśli zależy Ci na szybkim usunięciu usterki.
    Przede wszystkim sprawdź otwierając, albo od razu wymień podstawkę kineskopu. Bardzo często bywa przebita. Poznasz to po wypalonych wysokim napięciem ścieżkach.
    Napisałeś:
    "Trafo powielacz na razie wykluczam z powodu niestabilnych objawów usterki. Podejrzewam którąś z pojemności ale gdzie szukać?"
    Mylisz się! Stosunkowo często przyczyną takich objawów jest właśnie uszkodzenie trafopowielacza, choćby samego potencjometru FOCUS. Poza tym na napięciu ogniskującym (ostrości) nie stosuje się w odbiornikach żadnych dodatkowych, zewnętrznych pojemności (poza tymi wbudowanymi w trafopowielaczu), które miałyby tak znaczący i wyraźny wpływ wyłącznie na jego wartość.
    Tu przydałby się miernik z sondą wysokiego napięcia. Pomiar mógłby potwierdzić, lub wykluczyć ewentualne uszkodzenie trafa- wahania napięcia ogniskującego na przewodzie idącym do elektrody ogniskującej.
    Oczywiście nie należy wykluczyć uszkodzenia kineskopu, a konkretnie przywierania elektrody ogniskującej.
    janusz68
    Level 11  
    Otworzyłem podstawkę, jest w stanie idealnym. Niestety sondy WN nie posiadam, nie jestem w stanie sprawdzić wahań napięcia ogniskującego. Ale uwaga co do uszkodzeń potencjometru FOCUS w trafo powielaczach natchnęła mnie do ruszenia nimi. Do tej pory potencjometrów na trafo powielaczu nie dotykałem. Dolnym potencjometrem udało mi się rozjaśnić obraz do normalnego poziomu, dominacja czerwonego znikła, ostrości nie udało się ustawić (pot. FOCUS musiały by być wieloobrotowe). Obraz oczywiście zupełnie nieostry ale to ciągłe migotanie? Co można jeszcze sprawdzić, mając do dyspozycji miernik i oscyloskop, zanim wydam niemałą kasę na trafo?
    LeDy
    Level 43  
    janusz68 wrote:
    Otworzyłem podstawkę, jest w stanie idealnym. Co można jeszcze sprawdzić, mając do dyspozycji miernik i oscyloskop, zanim wydam niemałą kasę na trafo?
    Jak podstawka w stanie idealnym to pozostaje trafopowielacz. Jak go wymienisz , a nie pomoże , to wymiana podstawki.
    aruna dyndane
    Level 24  
    A jak nie pomogą powyższe to wymiana kineskopu.
    janusz68
    Level 11  
    Trafo i podstawka w drodze. Po wymianie napiszę jakie efekty.
    janusz68
    Level 11  
    Części dotarły. Po wymianie podstawki bez zmian, po wymianie trafo powielacza obraz żyleta. Dzięki.