Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Regulator predkości silnika pralki

adamzop 23 Cze 2010 17:23 8527 4
  • #1 23 Cze 2010 17:23
    adamzop
    Poziom 9  

    Witam! Posiadam układ wyciągnięty z pralki (nie pamiętam jakiej) zbudowany na TDA1085. Używam go razem z silnikiem w tokarce, kilka dobrych lat wszystko było super aż tu dwa tygodnie temu przestało działać. Pomyślałem że to szczotki ale są ok postanowiłem sprawdzić silnik podłączyłem go omijając tą płytkę i jest sprawny. Wyszło na to że walnięta jest płytka, wymieniłem triak BTB16-600 i scalaka TDA1085 ale nie pomogło zacząłem analizować tą płytkę po kolei więc 230V AC trafia na ten 8W opornik i jest zbijane do 140V dalej trafia na ten złoty kondensator i diodę. za diodą jest już 5.05V DC i tu się zaczyna problem bo to napięcie powinno trafić na nóżkę 9 TDA a nie ma tam dosłownie nic. Z moich obserwacji wynika też że wartość tego napięcia zależy od opornika R20 gdy zmniejszyłem go o 50Ohm to napięcie spadło do 4,2V ale to jest mało istotne. Wszystkie elementy wyglądają poprawnie nie ma żadnych spalonych ścieżek nie wiem o co w tym chodzi aha i podczas pomiarów silnik sam 2 razy na moment wystartował a co ciekawsze bez włożonego TDA. Załączam 2 zdjęcia i Proszę o pomoc...

    Regulator predkości silnika pralki Regulator predkości silnika pralki

    0 4
  • #2 23 Cze 2010 20:57
    macgyver4
    Poziom 16  

    Witam.Proponuję najpierw wymienić wszystkie kondensatory elektrolityczne oraz te trzy foliowe bo być może w tym tkwi problem.

    1
  • #3 23 Cze 2010 22:03
    adamzop
    Poziom 9  

    Tak przed 20 pomyślałem że może czasem kondensator zwierać i stąd ten zanik napięcia. Odlutowałem go i włączyłem, napięcie skoczyło do 70V DC za diodą więc wlutowałem go spowrotem i już było 40V pomyślałem że już jest lepiej i że wstawie scalaka;] chwyciłem za niego i wkładam oczywiście zapomniałem wyłączyć napięcia i silnik sie przeze mnie zakręcił ;] wyłączyłem i włożyłem scalaka, silnik się kręci tylko nie ma regulacji... napięcie jest prawidłowe, za diodą 20V następny jest opornik który obniża to napięcie do 15,8V (tu warto dodać że ostatnio go zmniejszyłem i napięcie spadło-dziwna sprawa) i na scalaku też jest 15.8V jak mówicie czemu nie ma regulacji silnik pracuje na minimalnych obrotach i jeszcze jeden szczegół układ działa na starym TDA na nowym zero reakcji aby słychać drobne stukanie (to chyba triak)

    0
  • #4 24 Cze 2010 18:12
    adamzop
    Poziom 9  

    Sprawa się wyjaśniła walnięty był srebrny kondensator. Silnik sie krecił i nie było regulacji bo go niedokładnie przylutowałem gdy go spowrotem przylutowałem napięcia na scalaku nie było. Wymieniłem go na trochę większego bo takiego samego nie miałem i jest git, jest napięcie takie jak potrzeba i jest regulacja ;]

    0
  • #5 24 Cze 2010 18:19
    axxx
    Specjalista AGD

    Tylko pochwalić za precyzję lutownia.Kalafonia to podstawa.

    1
  Szukaj w 5mln produktów