Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odbiór telewizji cyfrowej w Warszawie

soldiertomek 23 Jun 2010 17:29 10849 20
    soldiertomek
    Level 10  
    Witam
    Chciałbym prosić o pomoc ponieważ mam problem z odbiorem telewizji cyfrowej na terenie Warszawy. Kupiłem ostatni telewizor LG z wbudowanym tunerem DVB-T. Kupiłem także antenę do odbioru telewizji naziemnej. Jest to antena pokojowa firmy "Ryniak" model DVZ. Telewizor odbiera siła sygnału utrzymuje sie na poziomie powyzęj 70%. Jednak raz na jakis czas sygnał poprostu sie gubi tzn jego jakość spada od 100% do 0 i przez chwile na ekranie widze napis brak sygnału(jest to bardzo denerwujące). Siła sygnału nie spada. Mysle ze antena jest przyzwoita poniewaz odbiera tez telewizje analogowa i niektóre programy w całkiem przyzwoitej jakości wiec mysle ze to całkiem niezle jak na taką pokojową antenkę, poza tym mam dobry widok na nadajnik na pałacu kultury. Sprawdzałem kilka razy zarobienie kabla i mysle ze jest okT to jest juz kolejna moja antena i problem nadal sie pojawia. Czy może to być wina tunera DVB-T?Kupiłem plastikowe końcówki do zarobienia przewodów ale to chyba nie ma większego znaczenia? Końcówki przewodów zarobiłem raczej dobrze. Odciałem ekran a oplot nie dotyka żyły w przewodzie. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
  • Helpful post
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

soldiertomek wrote:
    Jest to antena pokojowa firmy "Ryniak" model DVZ.

W specyfikacji tego modelu , napisano :
    # zysk energetyczny ze wzmacniaczem 28 dB
    Quote:
    Siła sygnału nie spada. Mysle ze antena jest przyzwoita poniewaz odbiera tez telewizje analogowa i niektóre programy w całkiem przyzwoitej jakości wiec mysle ze to całkiem niezle jak na taką pokojową antenkę

Byłbym bardzo oszczędny w słowach "przyzwoita", "całkiem niezle jak na taką pokojową" .
    Quote:
    poza tym mam dobry widok na nadajnik na pałacu kultury.

I tu właśnie widzę Twoje problemy.

Ryniak DVZ to jakiś wymysł "szatana" a nie konstruktora od anten. To coś posiada wzmacniacz około 30dB a więc w tej odległości od nadajnika, sygnał na wejściu/wyjściu takiego wzmacniacza jest przesterowany i sam wzm. wzbudza się co jakiś czas.
    Właśnie ten czas , o którym piszesz.

W bliskiej odległości od nadajników w Pałacu Kultury nie instaluj żadnych wzmacniaczy w antenach. Są zbędne.
    Quote:
    Czy może to być wina tunera DVB-T?

Oczywiście, że może być ale stawiałbym na wzmacniacz antenowy i na oplot kabla (odcięty) " Odciałem ekran a oplot nie dotyka żyły w przewodzie " .
    Quote:
    Kupiłem plastikowe końcówki do zarobienia przewodów ale to chyba nie ma większego znaczenia?

Ma.

Pozdrawiam.
    soldiertomek
    Level 10  
    Witam i dziekuje za opinie wydaje mi sie jednak że mogłeś mnie źle zrozumieć, z tym dobrym widokiem na pałac kultury nie jest całkiem tak bo ja nie mieszkam koło pałacu tylko na Bemowie. Pisząc "dobry widok" chodziło mi raczej o to że przed anteną nie ma bloku ani duzego lasu. Czy w takiej odległości wzmacniacz tez nie jest konieczny? Może zastosować symetryzator? Złączki zmieniłem na metalowe dużo solidniejsze i widzę pewną poprawę jednak problem nie ustąpił do końca... Może to wina tunera DVB-T ponieważ to już kolejna antena a problem cały czas taki sam.

Dodano po 8 [minuty]:

Oczywiście, że może być ale stawiałbym na wzmacniacz antenowy i na oplot kabla (odcięty) " Odciałem ekran a oplot nie dotyka żyły w przewodzie ".
    Nie rozumie... Nie można odcinać ekranu? oplot nie dotyka żyły sprawdzałem kilka razy.
  • Helpful post
    irekr
    Moderator
    Jeżeli w twojej okolicy czyli w odległości mniejszej niż 1 km jest jakikolwiek BTS telefonii komórkowej to zapomnij o tej antenie. Na analogu jeszcze cos tam będzie widać, na cyfrze już nic.
    Antena jest znana z tego ze w silnym polu blisko BTS-a wzbudza się niemiłosiernie, gdyż nie zawiera żadnych filtrów na częstotliwości powyżej 60go kanału. Analogicznie na te anteny działają BTS-y Sferii.
    Antena zawiera wzmacniacz, więc nie możesz jej nie zasilać. Będzie wówczas tylko kawałkiem odciętego kabla antenowego.
    soldiertomek
    Level 10  
    Właśnie to jest trafne spostrzerzenia, podejrzewam ze taki BTS znajduje sie w mojej okolicy jesdnak antena odbiera tylko tak jak wspomniałem w poprzednim poście wzbudza się co jakiś czas i wtedy na ekranie monitora widze napis "brak sygnału". To prawda ze telefonia komórkowa wpływa negatywnie bo nawet jak dostaje smsa to telewizor przestaje odbierać, zauważyłem też że w dzień problemy z odbiorem sa znacznie wieksze niz w nocy... Czy moze to mieć związek z poziomem aktywności BTS-a?. Telewizję cyfrową odbiera sie na 58 kanale na rynku sa fitry selektywne które przepuszczaja tylko ten kanał... może to jest jakieś rozwiązanie? Ala jak go podłaczyć skoro antena jest nierozbieralna? Może do kabla antenowego tuż za anteną?
    objective
    Level 11  
    Lepiej by było założyć jakąś antenę na zewnątrz. One nie są drogie i jeżeli masz widok na Pałac to z cyfrowym odbiorem nie będzie kłopotu.
    Jeżeli nie przeszkadzają inne obiekty, to także z Raszyna bedzie dobry odbiór cyfrowy na takiej antenie. Warunkiem jest też bezpośredni wolny od zabudowy obszar na tym kierunku.
    soldiertomek
    Level 10  
    Niestety nie mam możliwości założenie anteny zewnętrznej inaczej jzu dawno tak bym zrobił i nie bawił sie w jakieś "pokojówki" Antena stoi na parapecie przy oknie ustawiona jest na pałac kultury bo na raszyn nie ma możliwości.
    irekr
    Moderator
    1. Określ dokładnie swoja pozycję z Google Earth
    2. Czy jest możliwość zainstalowania anteny przy oknie ale na zewnątrz mieszkania.
    3. Czy z okna widać PKiN?
    4. W którym kierunku jest okno...? Co widzisz z okna.
    jakiś adres?

Swoja droga dziwie się tym wszystkim "konstruktorom'" różnych "anten o zysku ze wzmacniaczem"... Czy oni nie wiedzą ze jest coś takiego jak telefonia komórkowa, internet bezprzewodowy i inne wynalazki które emitują pola w.cz? I do tego całkiem niezłej mocy...? Dla kogo oni to robią ; dla mieszkańców Wysp Bezludnych ????....
    wiem ze to jest pytanie retoryczne ale to my, klienci sklepów mamy tylko jedno wyjście; NIE KUPOWAĆ SZAJSU....

Większe zakłócenia w ciągu dnia to normalne, sumaryczna moc BTS-a zależy od wielkości chwilowego ruchu telekomunikacyjnego. Jak nie ma żadnych abonentów to BTS pracuje bardzo małą mocą....
    soldiertomek
    Level 10  
    Pisałem juz ze mieszkam na bemowie wiec trudno zoebaczyć pałac kultury bo to tylko 4-te piętro. Jesli chodzi Ci o kierunek to antena jest dobrze ustawiona bo juz wcześniej to sprawdziłem. A co z tym filtrem selektywnym?
    irekr
    Moderator
    Gotowca w sklepie raczej nie kupisz....
    Jak się wie jak to wygląda to można zrobić z kilku kawałków blachy i paru miedzianych prętów gwintowanych...
    Ja też mieszkałem na Bemowie i PKiN widziałem z okna.....
    krzysztofh
    Level 29  
    Jeżeli mieszkasz na 4 piętrze i nie widać pałacu to musi oznaczać, że nie będzie odbierać.
    Nie możesz zainstalować anteny zewnętrznej z uwagi na wymagania lokalnych przepisów Spółdzielni mieszkaniowej lub Wspólnoty, czy z powodów technicznych. Taka antena kosztuje kilkadziesiąt zł i jeżeli chociaż na próbę możesz spróbować, po prostu kup taka antenę i zorientujesz się co i jak. Polecam sklep Dipol.pl
    irekr
    Moderator
    Pamietajmy jednak ze istnieje cos takiego jak Prawo Lokalowe i ustawowy obowiązek własciciela posesji do umożliwienia odbioru programów radiowych i telewizyjnych dostępnych na danym obszarze.
    soldiertomek
    Level 10  
    Tu nie chodzi o to bo nie mieszkam w bloku tylko w akademiku i kierownik nie pozwala przykręcać anten do ściany. Jakiego gotowca o co chodzi z tą blachą i drutami. Właściwie to już częściowo raozwiazałem problem bo zmieniłem antenę na taka niby lipną "vivanco" ale wzbudza się dużo mniej niz ta od ryniaka praktycznie tylko wtedy gdy dzwonie albo odbieram smsa. Ona ma regulowane wzmocnienie które ustawiłem na poziom minimalny i trybi dużo lepiej niz tamta. A to że koniecznie trzeba widzieć pałac to żeby odebrac to nieprawda. Wydaje mi się ze jakby w tej antenie zamiast wzmacniacza zamontować symetryzator to byłoby jeszcze lepiej.
    irekr
    Moderator
    "Gotowiec" to nie napisany egzamin a gotowy do zastosowania filtr pasmowy który robi to co robi.
    Przy odrobinie umiejętności i podstawowych narzedziach taki filtr mozna zrobić w dwie godziny.
    Jeżeli juz musisz stosować "pokojówkę", to dało by sie wybrać coś, co nie ma wzmacniacza a jest stosunkowo niewielkie i nie zajmuje pół pokoju.
    Nie wiem w którym akademiku mieszkasz, ale jak tym w rejonie Kaliskiego to masz rzeczywiscie przechlapane. Nie dość że zabudowa to jeszcze spore drzewka. Ale cos tam sie da zrobić i DVB z Raszyna (bardziej niz z PKiN) powinno sie odebrać. Kumpel mieszka w Izabelinie i też ze sporymi kłopotami ale jakoś DVB na "pokojówce" odbiera.
    soldiertomek
    Level 10  
    No własnie w tym na kaliskiego. Mozesz napisać bardziej szczegółowo jak zrobić taki filtr... Może jakiś link... Jeżeli coś to chyba przerobie jakś antene która mam bo juz nie chce wchodzć w koszty. A co myslisz o zastosowaniu symetrysztora zamiast wzmacniacza?
  • Helpful post
    irekr
    Moderator
    Użycie symetryzatora zamiast wzmacniacza to pierwszy krok. Nie zapomnij odłączyć zasilacza od tej "anteny" jak nie ma wzmacniacza to antena nie może być zasilana, bo załatwisz symetryzator - nastąpi namagnesowanie rdzenia, jeżeli jest typu ferrytowego.
    Nie wiem jaki dokładnie masz rodzaj anteny i nie mogę Ci poradzić jak pozbyć się wzmacniacza z jej wnętrza.
    Odnośnie filtru: ja miałem na myśli albo "drobny helikal' na 770 MHz albo dwie małe wnęki, ale jak nigdy czegoś takiego nie robiłeś to nawet nie ma co tłumaczyć. Może uczelnia na kaliskiego Ciebie tego nauczy.... Tam chłopaki takie numery robili a ja im nawet czasami w tym pomagałem....
    Swego czasu przyłożyłem rękę do "TAMARY", o ile ktoś tam jeszcze to pamięta...
    Kiedyś WAT zajmował się pasywnymi systemami radiolokacyjnymi...
    Załóż ten symetryzator, DVB powinno działać....
    soldiertomek
    Level 10  
    Dzięki za radę irekr juz mam upatrzony symetryzator i mylłe ze wiem jak sie do tego zabrać tylko mam wątpliwości co do tego czy antenka którą posiadam ma dostateczny zysk bez wzmacniacza, ale cóż niedługo sie przekonam. Apropo "TAMARY" to chyba ma to coś wspólnego z przeciwlotniczymi zestawami rakietowymi... Dzięki za dobre słowo o WAT bo to naprawdę świetna uczelnia i wreszcie ktoś to docenił bo w ostatnim czasie to tylko o Politechnice głośno...
    irekr
    Moderator
    Pojęcie zysku w antenie pokojowej to jest pojęcie dość humorystyczne, najczęściej jest to tylko jakiś tam dipol a cały "zysk" robi wzmacniacz, czyli zero zysku.....
    A WAT to WAT, może nie Annapolis ale po tej stronie oceanu ciężko o lepszą uczelnię....
    Widziałem gęby amerykanów jak zobaczyli działająca TAMARĘ.... no comm...
    http://new-arch.rp.pl/artykul/63778_Kontrowersyjna_Tamara.html
    Ale odchodzimy od tematu....
    Daj znać co się uda odebrać.....
    Jacoo_m
    Level 10  
    Witam.
    Mam problem, niedwano kupilem kartę TV do laptopa (niestety tanią).
    Obecnie dobieram wszystkie kanały z MUX 3 + Polsat HD. W związku z tym mam pytanie. Według infomracji ze strony
    Quote:
    http://www.telewizja-cyfrowa.com.pl/nadajniki/
    MUX 2 ma największą moc nadawczą, jednak ne mogę odbierać dostępnych tam programów, czy ktoś ma jakiś pomosł dlaczego tak jest ?
    Czy jest to problem mojego urządzenia czy obecnie UMX 2 nie nadaje ?
    Jacoo_m
    Level 10  
    Warszawa, Górnośląska (skrzyżowanie z wisłostradą). Z okna nie widać PKiN.
    Nie wiem czy to ma znaczenie, ale na moim programie do odbioru TV, na kanale 690 pokazuje 10% zasięgu, przy kanałach 538 i 746 pokazuje 80%.