Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Płyta główna ASUS P5QL-E. Wyłącza obraz.

honoratka 24 Cze 2010 12:12 1217 3
  • #1 24 Cze 2010 12:12
    honoratka
    Poziom 14  

    Witam.
    Mam problem z komputerem.
    Komputer uruchamia się, pokazuje się ekran POST i po chwili wyłącza się obraz. Komputer niby pracuje, ale obrazu nie ma.
    Co dziwne, każdy zasilacz jaki podłączałem do tego komputera -buczy. Laminat płyty za złączem zasilania - ATX 24 - strasznie się nagrzewa.
    Sprawdziłem zasilacz oraz kartę graficzną na innym komputerze i jest wszystko OK. Napięcia sprawdzone - w normie.
    Podejrzewam, że to płyta główna.
    Może ktoś ma jakie sugestie?

    MOJA KONFIGURACJA:
    Procesor -Intel e5200
    Płyta główna - Asus P5QL-E
    Ram - PATRIOT 2GB Dual DDR2 800MHz
    Grafika - MSI 9600 GT OC
    Dysk - Seagate 320Gb
    Nagrywarka - LITE-ON
    Zasilacz - FORTRON 400W

    0 3
  • #2 24 Cze 2010 12:29
    mercuros
    Poziom 12  

    Skoro mowisz ze grzeje ci sie strasznie gniazdo w plycie glownej od zaislania to prawdopodobnie robi sie tam jakies male zwarcie. I jak bedziesz dalej kombinowal to poczujesz swad i porzegnasz sie z plyta glowna i zasialczem. Jak masz pecha i czyms jeszcze.

    Jak masz mozliwosc oddaj plyte do sprawdzenia, jak nie kup nowa ;)

    0
  • #3 25 Cze 2010 11:23
    Mariusz448
    Poziom 16  

    Wyciągnij płytę i połóż na czymś izolacyjnym i np. na stole, podepnij zasilacz karte graf. i monitor, po odpinaj kable od dysku, flopa, USB itp. i odpal płytę (nawet śrubokrętem zewrzyj piny). Miałem kiedyś przypadek że płyta zwierała do blaszanej obudowy.
    Pasta pod prockiem jest ?

    0
  • #4 25 Cze 2010 12:26
    honoratka
    Poziom 14  

    Sprawdzałem już po wyjęciu i jest to samo.
    Pasta pod prockiem jest.
    Jestem pewien że to płyta. 3 zasilacze pod nią podłączałem, 2 buczały a trzeci (no name) się spalił.

    0