Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV Panasonic TX-32LX60P stanby mruga co 12sek.

24 Jun 2010 14:15 3106 18
  • Level 10  
    Witam ma taki TV Panasonic TX-32LX60P GLP21 Chassis. Objawy po włączeniu do sieci dioda Stanby zapali sie dopiero po 12s mrugnie i gaśnie i tak co 12s, żadnych więcej oznak funkcjonowania. Może ktoś miał podobny przypadek.
  • Level 10  
    Wygląda na to że wszystkie są
    Sciągnę schemat i porównam
  • Level 33  
    Kolego najpierw zobacz czy masz poprawny stby (5V) i czy kondensatory nie 'napuchly' ci na tej linii.
  • Level 10  
    Jestem ponownie
    Sprawdziłem napięcia z zasilacza 12V jest stabilne , 24V wystartuje na chwile i się wyłącza , 5V co pisze kolega sprawdzę
  • Level 33  
    Jak masz pozostale napiecia, to na pewno masz tez i standby. Odepnij plyte inwerterow i zobacz czy dalej napiecie 24V sztywne.
  • Moderator
    Sprawdź napięcia na SIG24V, AUD24V, RELAY24V.
  • Level 10  
    Po odłączeniu inwerterów nic się nie zmienia 24V jest przez chwile i wyłącza się , przekaźnik załączający inwertery tez się nie steruje

    Dodano po 1 [minuty]:

    SIG24V, AUD24V, RELAY24V. identycznie to samo przez ułamek sekundy jest i spada do 6V i po 12sek. próbuje ponownie wystartować
  • Level 33  
    Zatem plyta glowna odlacza ci kolego zasilacz i na niej powinienes szukac usterki. Aby to potwierdzic wystarczy podac napiecie 3-5V na ten pin zasilacza gdzie masz ON/OFF i wszystkie napiecia powinny ci wstac
  • Level 10  
    Chyba kolega Zbyszek ma racje , ale od czego zacząć na płycie głównej?:idea:
  • Level 33  
    Tam czesto takie odlaczanie powoduje EEPROM (4-pinowy scalaczek, nie wiem jak w twoim modelu, powinienes znalezc na nich oznaczenia typu 24+ litery)lub Flash. Ostatecznie naprawa bedzie trudna za pierwszym razem, na poczatku najlepiej wymien plyte, a jak nabierzesz 'perfekcji' mozesz wymieniac poszczegolne scalaki i pamieci. Sprawdz elki na poczatku rowniez.
  • Moderator
    Zbyszku płyta główna owszem załącza lub nie zasilacz, ale równie dobrze uszkodzenie może być na zasilaczu, kontrola napięć wychodzących, wtedy będzie identyczna sytuacja. Krótko mówiąc trzeba szukać dalej, mierzyć myśleć i działać.
  • Level 10  
    EEPROM jest 24c32 może włożyć pustego -czy musi być wsad orginał
  • Level 33  
    Owszem, moze byc tez i zasilacz...ale zeby to sprawdzic kolega musialby czyms go obciazyc(np. zarowki 24V) i pomierzyc tez tetnienia. W zasadzie jezeli beda wszystkie napiecia wyj. to teoretycznie powinien byc ok. Koledze Michas radze jeszcze zobserwowac czy napiecie BL ON/OFF jest stabilne po starcie.
  • Level 10  
    A może kol.radstar ma racje - może spróbować odpalić z zewnętrznych zasilaczy 12V, 24V i zobaczymy co się będzie działo
  • Level 33  
    Ach przepraszam 4-pin z jednej strony mialem powiedziec...
  • Level 10  
    Dzięki za eeproma spróbuje

    Dodano po 39 [minuty]:

    Wymiana eeproma nie pomogła- na dziś mama dość dziękuję wszystkim -jutro powalczę znowu
  • Helpful post
    Level 33  
    Polecam wiec zrobic jeszcze tak:
    1)Odlacz kabel LVDS od tej plytki u gory przy ekranie (Time-control)i wlacz ponownie-sprawdz czy utrzymuja sie napiecia z zasilacza.
    2) Jak to nie pomoze, to odlacz 'motherboard' i sprawdz zasilacz wymuszajac jego prace z dwoch 'paluszkow'polaczonych szeregowo i przylaczonych do BL ON zasilacza i pomierz wszystkie napiecia wyjsciowe.
    3) jak napiecia beda to podmien plyte glowna, raczej nie poradzisz sobie z naprawa, bo mogl poleciec MCU, chyba, ze dasz sobie rade z wymiana czesci.