Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Awaria wzmacniacza - rozłącza się podczas grania

novvik 24 Cze 2010 16:41 2149 2
  • Poziom 15  
    Witam mam taki mały problem z moim wzmacniaczem. Jest to Axton C 502 kupiony na aukcji (używany). Naczytałem się setki postów o podłączaniu wzmacniacza o grubości kabli itp itd zakupiłem komplet Dietza 20mm2. I mam to podłączone tak :
    - zasilanie + od aku 30 cm dalej bezpiecznik i aż do wzmacniacza pod wejście +12V
    - masa od wzmaka GND do blachy bagażnika przykręcony na grubą srubę.
    - sygnałowe wiadomo od radia z tego wejścia (już nie pamiętam jak się nazywało) pod wzmaka oraz ten cienki kabelek od automatycznej anteny pod remote we wzmaku
    - no i głośnikowe to wiadomo + do + a - do - .
    Kable są rozmieszczone tak
    - zasilanie lewa strona auta
    - sygnałowe środkiem
    - głośnikowe prawa strona auta.
    Mam go już ponad miesiąc, przez ten czas 2 razy zdarzył mi się ten sam problem mianowicie przestał grać w trakcie słuchania. Już wyjaśniam jak to wygląda dokładnie. Na początku działał 1 dzień i wyglądało to tak : włączam radio zapala się czerwona dioda PROTECT potem ona gaśnie zapala się zielona POWER i wzmak działa miodzio. Gdy się rozłączył wyglądało to tak : włączam radio zapala się czerwona dioda Protect gaśnie i cisza nie ma ani power ani nic przy wyłączaniu wzmaka było słychac takie puknięcie w głośnikach. Zaczełem grzebać przy kablach (przy włączonym radiu) sprawdzać co jest nie tak i nie wiadomo jak to się stało zaczął znowu grać, wyglądało na to że któryś kabel albo miał przebicie albo się przerwał czy coś no ale nic działał tak chyba z 3 tygodnie przy czym 4 dni temu wracając z trasy znowu zamilkł i jest ten sam problem czerwona dioda sie zapala gaśnie i cisza. Czym to może być spowodowane że on się tak rozłącza które kable sprawdzić zasilanie masa sygnałowe ?? bo raczej głośnikowe tutaj nie maja nic do rzeczy. Czy może to wzmacniacz siada a może coś nie tak z samym radiem.


    Dzisiaj wykręcę z auta taty radio i podłącze pod wzmacniacz u mnie zobaczymy czy to coś da wyeliminujemy tą opcje zostaną 2 albo wzmak siada albo któryś kabel szwankuje.


    Z góry dzięki za pomoc ;]
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Skoro znów zagrał podczas ruszania przewodami to

    raczej wiadomo co jest nie tak w tej instalacji.
  • Poziom 15  
    raczej te od zasilnia i od masy są ok bo to grube kable przerwać by się nie mogły jeżeli wina kabli to obstawiałbym sygnałowe i głośnikowe, ale czy to na 100 % kable ??? Może to radio coś szwankuje może przerywa sygnał tam na wyjściu od radia gdzie się chinche podłącza, a może sam wzmak raz gra raz nie zakładając tego posta chciałem się dowiedzieć co może być przyczyna tak działającego wzmaka, sam wzmak radio kable czy może coś innego żebym wiedział nad czym posiedzieć. Mam jeszcze taki jedno dziwne pytanie, spalił mi się bezpiecznik na zasilaniu tam koło aku stało to się przez to że przez przypadek wkręcając śrubę mocująca kabel plusowy zetknąłem wkrętarką obudowe wzmacniacza poszła iskra siadł bezpiecznik, doszedłem do wniosku że to wina kabla od remote ponieważ po wyciągnieciu go gdy dotykałem jednocześnie obudowy wzmaka i kabla plusowego i nic się nie działo i mam pytanie czy to normalna rzecz czy tak nie powinno być ??? Drugi raz spaliłem bezpiecznik gdy mam podłączony kabel od remote i odłącze zasilanie + i zaraz je podłącze to pali mi się bezpiecznik. Jeżeli chce odłączyć kabel plusowy zasilania od wzmacniacza musze najpierw odłączyć remote, żeby bezpiecznik był cały.

    Dodano po 2 [godziny] 10 [minuty]:

    A więc tak radio dopiero podmienię jutro dzisiaj nie dam rady. Zamieniłem kable sygnałowe na inne problem nie ustąpił czyli sygnałowe są sprawne, ten od masy też w 100 % głośnikowe chyba nie maja tu nic do gadania pozostaje sprawdzić ten od zasilania ale raczej wątpię że to on tu szwankuje. Zostaje opcja wysiada radio lub wysiada wzmacniacz. Radio sprawdzę jutro jeżeli nic nie da to będę musiał dać wzmacniacz do naprawy. Może jakieś inne przyczyny które tu nie zostały wymienione są powodem tak działającego wzmacniacza. Martwi mnie ten kabelek od remote, nie wiem czy tak powinno być że jak mam go podłączonego i odłączę zasilanie od wzmacniacza i zaraz je podłącze to robi się zwarcie i wysiada bezpiecznik koło aku tak właśnie spaliłem pierwszy bezpiecznik natomiast drugi przez przypadek po zetknięciu kabla od zasilania z obudową wzmacniacza. Natomiast jeżeli remote nie jest podłączone to zwarcia żadnego nie ma.