Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ASUS K50ID - wada fabryczna?

24 Cze 2010 17:44 5711 15
  • Poziom 10  
    Witajcie moi mili,

    Niestety mam dość poważny problem z nowo zakupionym laptopem marki ASUS. Dodam, że jest to mój pierwszy laptop (mam jednak 10cio letni staż z PC'ami). Po powrocie ze sklepu rozpakowałem sprzęt, podłączyłem zasilacz i po raz pierwszy uruchomiłem ASUS'a. Ustawiłem bootowanie z napędu i uruchomiłem instalator systemu Windows 7. Po instalacji systemu włożyłem płytkę dołączoną do zestawu i zainstalowałem wszystkie niezbędne sterowniki oraz rekomendowane przez producenta aplikacje (zarządzanie energią itp.). W pełni uradowany przystąpiłem do pracy na nowym sprzęcie. Niestety po kilku minutach pracy system zaczął się zawieszać. Trwa to ok. 30s. Częstotliwość nieokreślona. Raz dzieje się tak tuż po zalogowaniu się na koncie użytkownika, a raz po 2-3h pracy. Ekran zamarza, nie można poruszać kursorem. Problemowi temu towarzyszy ciągłe palenie się diody kontrolnej pracy dysku. Wszystkie temperatury w normie. Maszyna pracuje na biurku, powietrze spokojnie dopływa do wnętrza obudowy. Nie ma mowy o przegrzewaniu/przegrzaniu. Myślałem, że musiałem coś "sknocić" podczas instalacji. Zrobiłem reinstalację. Niestety problem nadal występuje. Dodatkowo raz doszło do zawieszenia podczas ładowania biosu - ekran ASUS tuż po włączeniu laptopa. W tym momencie wykluczyłem problem oprogramowania. To musi być wada fabryczna. Sprzęt został przeze mnie osobiście zareklamowany i przesłany do serwisu - formularz zgłoszeniowy na stronie producenta. Do kartonu dołączyłem wszystko czego życzył sobie serwis. Niestety po paru dniach sprzęt powrócił do mnie. W kartonie była umieszczona dodatkowa karta, karta serwisowa. Wyczytałem tam jedynie informację: Test ok. Niestety laptop nie jest "ok". Nadal się zawiesza. Dodatkowo postanowiłem uruchomić ScanDisc by wykluczyć problemy z dyskiem. Żadnych błędów nie odnaleziono. Podesłałem laptopa do znajomego, który pracuje w serwisie. Potwierdził występowanie problemu, czyli krótkotrwałe zawieszanie się. Również on reklamował sprzęt w serwisie. Po kilku dniach otrzymał go z powrotem z informacją, że ze sprzętem jest wszystko w porządku. Niestety nie wiem co mam teraz począć. Szanuję pracę serwisu. Sam uczę się w kierunku technika, jednak teraz jestem bezradny. W życiu staram się jak najwięcej pomagać, sam oczekuję jak najmniej pomocy. Jednak teraz o nią proszę. Proszę, doradźcie mi coś koledzy.

    Pozdrawiam,
    Mateusz_MX
  • Poziom 34  
    Oddaj laptopa w chole***e, zażądaj kasy. Zobaczysz jak wymienią, jak nie, kup gdzie indziej.
  • Poziom 10  
    Tylko, że walka z serwisem zajęła mi miesiąc czasu - wg. polskiego prawa towar mogę zwrócić do 2 tyg. po zakupie.
  • Pomocny post
    Poziom 23  
    Witaj,
    czy Twój kolega w serwisie nie stwierdził problemu z konkretnym elementem? Na podstawie informacji które podałeś można pomyśleć że coś niedobrego dzieje się z dyskiem twardym. Wypadałoby poddać go sensownej diagnostyce lub sprawdzic laptopa na innym dysku (ASUS nie stosuje tam plomb gwarancyjnych).
    Kolejną rzeczą, którą radzę zrobić to upgrade biosu - bardzo czesto rozwiązuje problemy.
  • Poziom 10  
    Jutro będę się widział ze znajomym. Musimy porozmawiać o tej sprawie. Poproszę go o diagnozę dysku twardego. Jeżeli będzie możliwość, to może przetestujemy maszynę na innym dysku. Postaram się również wykonać upgrade biosu. Dziękuję za podpowiedzi. Niestety znajomy nie sprecyzował w czym tkwi problem.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 34  
    O ile dobrze pamiętam z warunków gwarancyjnych Asusa, masz możliwość wymiany notebooka nawet do dwóch miesięcy. Sprawdź na stronie Asusa, bo mogę się mylić.

    Jeszcze co do samego notebooka, to się dzieje z podłączonym zasilaczem czy na baterii też?
    Spróbuj coś takiego, na podłączonym zasilaczu, odłącz akumulator i sprawdź czy sytuacja się powtarza. Już się z czymś takim spotkałem.
  • Poziom 10  
    Witajcie ponownie,

    Niestety główny serwis Asus'a znajduje się w Koszalinie. Ja i znajomy mieszkamy w Olsztynie. Osobista wizyta odpada. markovip - właśnie zapomniałem dopisać, że problem występuje na zasilaczu jak i na baterii. Na szczęście koszta transportu ponosi serwis - niestety ja muszę się specjalnie fatygować do firmy kurierskiej. Najlepszym rozwiązaniem byłoby oddanie sprzętu i zwrot pieniążków. Jednak ta opcja chyba odpada. Co byście powiedzieli na to, by wgrać na laptopa Windowsa XP i go przetestować? wyrobekj - nie miałem dotychczas styczności z Linuxem. Wypaliłem jakąś wersję Live CD, ale kompletnie nie umiałem jej uruchomić. Po zbootowaniu pojawiała się konsola z menu wyboru: www, itp. Problem jest że tak powiem niecodzienny. Przyczyną może być wiele elementów - jednak oprogramowanie bym wykluczył, gdyż laptop zawiesił się raz tuż po uruchomieniu - ładowanie biosu. Według serwisu problem nie istnieje, więc mam tu tym bardziej "pod górkę" :|
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Witajcie,

    4 godziny stabilnej pracy na Ubuntu Jurny Jarząbek bez zawieszania. Co zrobić z tym fantem koledzy?

    Pozdrawiam,
    Mateusz_MX
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Witajcie,

    Dzisiaj postanowiłem zrobić kolejną reinstalację systemu operacyjnego. Sformatowałem partycję i zainstalowałem Windows'a 7 Home Premium x32. Następnie wgrałem wszelkie sterowniki ze strony producenta. Między innymi: chipset, ATK, VGA, Audio, Camera, LAN, TouchPad i pozostałe. Nie instalowałem żadnych aplikacji zamieszczonych na płycie DVD dołączonej do laptopa. Bios jest najnowszy. Problem jak występował, tak występuje. Laptop się zawiesza w nieoczekiwanym momencie. Gdy słucham muzyki, ta się zatrzymuje, kursor staje. Nie można nic zrobić w czasie ok. 30s. Dioda kontrolna pracy dysku cały czas się świeci. Wentylatory pracują, temperatury w normie. Dyski przeskanowane programem Kaspersky Internet Security 2010. Podczas pracy na systemie Ubuntu problem nie występował, lecz była to praca w trybie Live CD - system pracował za pomocą napędu. Czy wtedy używany jest dysk twardy? Na Ubuntu normalnie oglądałem film oraz bez problemu pobrałem z internetu 700MB plik - chciałem obciążyć nieco dysk. Nie mam już sił się z tym "boksować" :| Napiszę tylko tyle. Wpakowałem się w niezła minę i utopiłem w błocie 2200zł. Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    Poziom 34  
    Systemy Live CD tworzą sobie RAM Drive, czyli jakby "partycję" w pamięci RAM. Nie używają HDD.

    Moim zdaniem masz po prostu wadliwy dysk twardy.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Windows XP SP3 + komplet dedykowanych sterowników i problem z głowy. Pozdrawiam.