Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prośba o wytyczenie błędów, impreza...

Artiz87 24 Jun 2010 22:56 3640 22
    Artiz87
    Level 1  
    Witam.

Zwracam się do was z dość nietypową prośbą...
    Chciałbym, aby szanowni koledzy użytkownicy dali mi jakieś wskazówki odnośnie prowadzenia imprez, organizacji i ustawienia główne oświetlenia na podstawie nagranego filmu.

Chodzi mi główne o to, abyście konkretnie powiedzieli, co jest źle zrobione/ustawione.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
    Artiz87
    dalex1
    Level 12  
    Moim zdaniem troche za ciemno bylo a tak to spoko :)
    CREATIVE_
    Level 10  
    wszystko stoi jednej stronie, a przydało by się tak wiesz ^^
    MR-Sound
    Level 25  
    Zawsze wszystko wieszaj. Chyba że to dymiarka albo strobo no to podłoga :P
    Ale lepszy efekt uzyskasz jak świecisz z góry na parkiet a nie odwrotnie.

Jakie wymiary ma ta sala?
    charwer
    Level 15  
    Z prowadzeniem imprez nie wiąże się tylko puszczanie muzyki. Dobrze jest czasem zrobić jakiś fajny przerywnik. Sprawy techniczne - owszem ważne (i według mnie za ciemno), ale ważniejsze są dodatki do imprezy, które integrują ludzi i wyciągają ich na parkiet.
    MR-Sound
    Level 25  
    Quote:
    ważniejsze są dodatki do imprezy, które integrują ludzi i wyciągają ich na parkiet.

No to może podasz koledze przykład?
    bartbox
    Level 15  
    To, że światła były nisko powodowało, że było generalnie ciemno, owszem przy nich ok, ale jak kamera się odwróciła to nawet bardzo ciemno. W pewnej chwili coś chyba było mówione i wyszło to stasznie niewyraźnie, musisz nad tym popracować (sprzęt, ustawienie, dykcja), chyba że to wina mikrofonu kamerki.
    charwer
    Level 15  
    MiZ Sound wrote:
    No to może podasz koledze przykład?

Nie zajmuję się imprezami, ale będąc kiedyś na weselu, miałem przyjemność brać udział w zabawie, która nazywała się "Tęcza". Dzieciaki wchodziły na duży kawał materiału w kształcie koła, pozszywany kolorystycznie jak tęcza i biegały po nim. Swoją drogą, jeżeli ktoś poważnie myśli o prowadzeniu imprez to sam powinien coś oryginalnego wymyślić, innego niż konkurencja, a nie iść na łatwiznę i myślenie zlecać ludziom na forum. Słyszałem, że warto zainteresować się kursami katowickimi dla wodzirejów.
    DJTrueBeliever
    Level 17  
    Ja, dla przykładu, lubię czasem przerwać muzykę w samym środku dyskoteki, wyciągnąć wszystkich do kółek, po czym.... dołączyć do grona bawiących, ustawiając zawczasu timer odtwarzania w BPMWWW (napisany w JS zdalny sterownik do BPM Studio) - no i przetańczyć ze wszystkimi tańca belgijskiego (patent wymyślony przez nov. Piotra, na wielu MAGIS-ach się spopularyzował). Potem, tak dla rozgrzewki, jeden kawałek typu disco polo (przy dyskotekach uciekam od tego gatunku jak od ognia). A już tak w ¾ czasu włączam "Daler Mehndi - Tunak Tunak" i patrzę, jak podskakują z rękami w górze :D

A tak na sam koniec - najczęściej trochę poopowiadam i jeszcze jeden kawałek....
    losti17
    Level 13  
    najlepiej wszystko wychodzi jak sie to robi spontanicznie, musisz nabrać doświadczenia. Sam nie jestem specem ale wyczułem się po różnych dyskotekach i coś tam zostaje w pamięci, co bawi ludzi itd. Śmieszne teksty są wporzo, ale najlepiej rozkręcić towarzystwo tak aby od początku do końca śmigali na parkiecie. Pozatym, przydało by się kilka parów led dla rzucenia troche światła.
    pol102
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Definitywnie brakuje jednego światła, które swoimi promieniami ładnie by rozświetliło centrum sali. Może jakieś 2x FX2 lub coś w ten deseń. Stroboskopy, kolego MiZ Sound, wieszamy. Zawsze wieszamy, chyba że kolega się wstydzi błyskać. Efekt stroboskopowy najlepiej widać wtedy gdy nie oślepia, a jednocześnie źródło jest nad tańczącymi.
    MR-Sound
    Level 25  
    Quote:
    Stroboskopy, kolego MiZ Sound, wieszamy

Widziałem kilka takich ustawień gdzie stroboskop był ustawiony na ziemi i skierowany w stronę sufitu. Światło idealnie odbijało się od białego sufitu i trafiało na publikę. Aczkolwiek nie będę się z Tobą kłócił :D
    Quote:
    Może jakieś 2x FX2

Albo np. superflower Discotecha również tutaj doświetlił by ładnie sale najlepiej w dwóch sztukach.
    User removed account
    User removed account  
    dante_art
    Level 2  
    Co za wasaty Marian usunal moj post tutaj. Widze ze moderator powyzej nie umie dyskutowac tylko zwyczajnie kasuje niewygodne wypowiedzi, ktore demasukuja jego glupote. Powtorze sie choc ten wasaty Marian znow wykasuje; doradzanie ze swiatlo jest wazniejsze od dzwieku jest jawna glupota.

Moderated By dj-MatyAS:

Kolega jak widzę nie dość że nie umie czytać, to i z pisaniem też ma kłopoty.
    Proponuję zacząć od elementarza i Regulaminu Forum, a dopiero potem (ewentualnie) coś próbować pisać.
    Udzielam Koledze urlopu od działalności na Forum na okres jednego miesiąca (do dn.25.10.10 włącznie), aby mógł się Kolega w tym czasie podszkolić. Jeśli nie w samym Regulaminie, to może chociaż w netykiecie i kulturze osobistej.

TypeMutineer
    Level 21  
    Spróbuj robić tak że przez chwilę chodzą 2/3 a po jakimś czasie wyłączasz te i zapalasz inne oświetlenie ustawione w innym miejscu. Oczywiście jeśli jest taka możliwość. Światła ułożone w złym miejscu każde z innej parafii . Chaotyczny efekt . Ja bym połowę sprzedał i kupił porządny laser . Ja na imprezy 200/300 osób zabieram :
    Laser Ani Lex100 zielony, 2x Eurolite D24 RGB, Strobo 1500, wytwornice dymu
    Martin Magnum 1800 . Podejrzewam że to oświetlenie posiada możliwość sterowania DMX ? Jeśli tak to kup sterownik i ogarnij ten świetlny chaos .
    User removed account
    User removed account  
    _eddie_
    Level 33  
    dj-MatyAS wrote:
    Panel wy-łącznikowy na początek, a potem może coś z DiY?
    Prośba o wytyczenie błędów, impreza...

Obawiam się, że przy cenach systemów DMX mało komu będzie się chciało bawić w takie DIY. Inna sprawa, że owy sterownik to istny majstersztyk.
    LuckyDj
    Level 33  
    MatyAS To Twój kontroler? Gdzie go można zobaczyć?
    Kiedyś usłyszałem na koncercie, że gdyby nie światło, to nie było by czego słuchać :)
    User removed account
    User removed account  
    Rooomek
    Level 16  
    Witam
    Nieśmiało dołącze swoje kilkunasto sekundowe nagranie telefonem.
    Ot tak, dla zmiany klimatu.

TypeMutineer
    Level 21  
    Thomas - Już Już (Push Push) :) Stare dobre kawałki