Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Blueconnect Huawei E122 Instalacja pod Windowsem 7

25 Cze 2010 14:50 35913 12
  • Poziom 1  
    Mam problem z modemem Huawei E122 na pewno związany z konfliktem oprogramowania . Mam HP dv7 z Windowsem 7. Po włożeniu modemu do USB modem chce się instalować automatycznie (dzieje się tak przy każdym włożeniu modemu do USB niezależnie od tego czy program blueconnect jest zainstalowany czy nie). Po zainstalowaniu sterowników i blueconnecta okazuje się że system nie widzi modemu i miga pojedynczo zielona diodka. Przy próbie połączenia z siecią na karcie ery wyrzuca komunikat, że modem został rozłączony bądź działa nieprawidłowo. Na karcie orange jest tak samo. Drugi modem zachowywał się podobnie W menadżerze urządzeń w grupie modemów nie ma go mimo że podczas instalacji zestaw sterowników wchodzi poprawnie. W moim komputerze pojawia się dysk do którego nie ma dostępu (to prawdopodobnie slot karty SD). Próbowałem instalować modem jako administrator i w rożnych trybach zgodności. Nic z tego. Powyłączałem firewalla i antyvira to również nic nie dało W serwisie technicznym ERY pani z uporem maniaka twierdziła, że ten modem chodzi pod siódemką. A jesli nie chodzi to należy go oddać do serwisu i ze oni go naprawią. Ale myślę że to po prostu błąd oprogramowania. Może ktoś przechodził przez ten problem i wie jak go ugryźć. A i jeszcze drugie pytania jakie dać ustawienia modemu by chodził na karcie Orange?
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 28  
    W pierwszej kolejności zainstaluj na próbę w XP - będzie pewnośc czy modem dobry.

    W czasie instalacji Huaweja wyłącz blootota w kompie bo to jest dodatkowy kanał łączności podobnie jak com i USB .

    Jeżeli masz włączony bluetooth i jakieś oprogramowanie do komórki łaczące się przez wifi lub bluetooth też moga wystąpic problemy.Może żle Ciebie zrozumiałem ale mam wrażenie,że pomyliłeś sieć GSM z bluetooth.Ale nie wykluczam,że ja cos zle zrozumiałem.
  • Poziom 35  
    Męczyłem kiedyś podobny modem pod Win7.

    Wgrywał sterowniki a widział wyłącznie jako USB (brak modemu).

    Pomogła sztuczka z wyrzuceniem wszystkich portów USB (gdy zapięty modem i wgrany sterownik), wtedy sam zaczął przywracać sterowniki i o dziwo zaczął od sterownika modemu, a dopiero potem porty USB. ;)

    Chodzi do tej pory (w plusie)
  • Poziom 1  
    Miałem identyczny problem, pomogło odinstalowanie vmware player'a, sprawdź czy zadziała w twoim przypadku
  • Poziom 1  
    mam problem z Huawei E122, przez 4 lata używałam blueconnecta z karta PCIMCIA, obecnie przy kolejnej umowie otrzymałam Huawei E122, niby działą ale po 1-2 minutach sam modem się odłącza, nie pomaga wyłaczenie oszczędzania energii na portach USB, 2x modem był w serwisie Ery, twierdzą, że jest w porządku, niemniej z neta nie da sie korzystać, dzieje się tak na nowym Netbooku Sony Vaio i starym laptopie Fujitsu Siemens, systemy XP i win 7, zastępczy modem E160 działa na obu bez zarzutu, ktoś ma pomysł o co chodzi?
  • Poziom 1  
    Dzieki Ozik7, rzeczywiście po odinstalowaniu klienta VM , bluconnect, model E122 zadziałał.
  • Poziom 1  
    Witam,
    przepraszam za odgrzewanie zimnego kartofla ale chcialem podzielic sie swoim doswiadczeniem z E122 i VMware.

    Mam podobny problem.

    Modem dzialal:
    - Del GX280
    - Dell GX240
    - Dell D600
    - Win XP Eng SP3 (VMware host)
    - WinXP Eng (VMware guest)
    - VMware v5.?


    Modem nie dziala:
    - Dell E6510
    - Win 7 Prof Eng (VMware host)
    - WinXP Eng (VMware guest)
    - VMware v7.1.3


    Przyczyna: VMware v7 USB Arbitrary Service.
    Po wylaczeniu serwisu i zresetowaniu systemu E122 ponownie dziala bez problemow ale oczywiscie tylko na VMware host.
    Niestety zadne inne urzadzenia jak PenDrive czy HD USB nie sa widoczne na hoscie chyba, ze sa mapowane przez 'shared folders'. Dalej walcze aby miec E122 na VMware guest.

    Dziekuje przedmowcom za wskazowki, ktore pozwolily mi znalezc przyczyne i pozdrawiam,
    Grzesiek

    Dodano po 9 [minuty]:

    Dodam tylko, ze po odinstalowaniu i ponownym zainstalowaniu modemu urzadzenie dziala ale niestety tylko do nastepnego restartu systemu hosta.
  • Poziom 14  
    Witam,
    Wiem, odgrzewane ziemniaki, ale...
    Niestety mam podobny problem. :( Staję już na głowie i nic. Przerobiłem różne fora i efektu brak.
    Instaluje się, wszystko niby poprawnie zainstalowane (wynika z monitów), ale zauważyłem jedną rzecz. Mianowicie po instalacji uruchamia się dźwięk windowsa który oznajmia o odłączeniu urządzenia z USB. Program Blueconnect można normalnie uruchomić, natomiast po wciśnięciu w programie Połącz wyskakuje monit: Urządzenie zostało rozłączone lub jest niedostępne. Już nie mam pomysłów. Dodam, że na Sony Vaio z Vistą - działa, na Dell Inspiron - Win7 też działa. Na Asus X52 Win7 nie działa. :(
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 14  
    O! Zapomniałem o tym poście już. Więc w sumie to nie pamiętam dokładnie, ale chyba w panelu sterowania w połączeniach sieciowych (albo wejdź na ikonkę sieci na dole po prawej) i trzeba dodać do połączeń "połączenie telefoniczne i VPN". Jak to dodałem to odrazu mi odpaliło. :)
  • Poziom 14  
    Witam ponownie. Znowu odgrzewam, ale nie chcę zakładać nowego tematu. Czy ktoś próbował na Huawei e122 Blueconnect odpalić kartę Orange? Czy ten modem ma blokadę czy będzie działał na Orange? Nie mam jeszcze karty sim i nie chcę kupować jak okaże się że nie działa, a kusi mnie, bo w orange jest tańszy internet.
  • Użytkownik usunął konto