Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

SE K750i - pokazuje ładowanie lecz nie ładuje baterii...

spokoszeroko 25 Cze 2010 17:12 3273 10
  • #1 25 Cze 2010 17:12
    spokoszeroko
    Poziom 19  

    Witam! Przeczytałem dużo tematów podobnych lecz nic nie mogę z tym zrobić, mianowicie zrobiłem już tę solusję:
    SE K750i - pokazuje ładowanie lecz nie ładuje baterii...
    ale niestety to nie działa, nie wiem czy te punkty zaznaczone zielonymi liniami też mają być połączone ze sobą? Wygląda na to, że pierwszy i ostatni padzik mają być w sumie połączone ze sobą:) Tak czy siak nadal udaje, że ładuje. Wie ktoś co można z tym zrobić? Oczywiście ten glassik już wymieniłem na nowy i nadal to samo.

    0 10
  • Pomocny post
    #2 27 Cze 2010 09:27
    Aniol 128
    Poziom 16  

    Wymień mosfety i powinien działać.

    0
  • #3 27 Cze 2010 18:58
    spokoszeroko
    Poziom 19  

    Dzięki wielkie za info tylko czy to jest oznaczone na schemacie taką nazwą? Sorki ale nie wiem gdzie to jest. Wiem nie powinienem o to pytać tylko sam szukać.

    0
  • Pomocny post
    #4 27 Cze 2010 22:54
    Glemark1
    Spec od GSM

    Za ładowanie masz odpowiedzialne dwa mosfety V2681 i V2610 oraz za sterowanie ładowaniem tranzystor NPN V2680. Teraz powinieneś je zlokalizować łatwiej.

    0
  • #5 28 Cze 2010 10:19
    spokoszeroko
    Poziom 19  

    Ok, już szukam po schemacie, póki co dziękuję i dam znać o postępach.

    No i wymieniłem te dwa układy lecz nie mogę znaleźć jeszcze tego V2680 ponieważ mam schemat niezbyt czytelny:
    SE K750i - pokazuje ładowanie lecz nie ładuje baterii...
    nadal pokazuje, że ładuje ale nie pokazuje na kontrolce baterii, (że się tak wyrażę), że jest więcej w niej energii ale co zauważyłem, bateria miała 3.07V a po kilku chwilach ładowania ma 3,55V ale więcej V'oltów nie przyjmuje i na tym stoi, wskaźnik ciągle minimum wskazuje...

    Przez USB ładuje ale coś nie ciekawie ponieważ naładuje się np do 80paru% i po odłączeniu kabla kilka chwil spada aż zatrzyma się np na 66% i już stoi. Nie mam pojęcia co mu jest. Ładowarka nie chce w ten sposób ładować. Ale dzwine jest to bo przecież zastosowana jest solusja, która łączy 1 z 12 padem na wejściu ładowania bo kabel USB oryginalnie podaje napięcie nie tam gdzie ładowarka sieciowa lecz teraz te punkty są połączone to teoretycznie to to samo. Będę drążył temat bo nie chcę tego odpuścić:)

    A więc zrobiłem jeszcze inaczej, z płyty po upadku przełożyłem te dwa układy, które odpowiadają za ładowanie i widać, że poprzednie albo źle siadły albo któryś z nich nie był dobry, teraz mi ładuje do 100% ale ładuje się i ładuje nie komunikując, że ładowanie jest ukończone, przed momentem zdjąłem te solucję spod szklaka tego bezpośrednio za złączam ładowania i wstawiłem oryginalnie też z tej płyty po upadku. Narazie % ładowania przybywa ale zobaczymy czy ten układ odpowiada za odłączenie ładowania przy full naładowaniu. Jeśli tak nie będzie to i tak będzie dobrze bo bateria sią naładuje a przez noc ubyło 4%, proporcjonalnie na postoju telefonu to normalne. Zobaczymy jak weźmie go znajoma i będzie używać w normalnym trybie. Narazie dziękuję wszystkim ale jeszcze tu wrócę i powiadomię o jego działaniu:)

    0
  • #6 02 Lip 2010 16:48
    Glemark1
    Spec od GSM

    V2680 masz zaznaczone rysunku poniżej i on jest właśnie odpowiedzialny za włączanie i wyłączanie tranzystora mosfet V2681 odpowiedzialnego za ładowanie.
    SE K750i - pokazuje ładowanie lecz nie ładuje baterii...

    0
  • #7 03 Lip 2010 10:43
    spokoszeroko
    Poziom 19  

    Ale jeśli ładowanie już się włącza i łąduje do 100% to widać ten element był dobry.

    0
  • Pomocny post
    #8 03 Lip 2010 11:18
    Glemark1
    Spec od GSM

    Nie do końca tak jest. Sprawdź jakie masz napięcie podczas ładowania i bez podpiętej ładowarki na nóżce numer trzy tranzystora V2680.

    0
  • #9 03 Lip 2010 14:09
    spokoszeroko
    Poziom 19  

    Ale z Twojego zdjęcia i oznaczenia na nim wychodzi, że V2680 to nie tranzystor i nie zmierzę napięcia na trzeciej nóżce ponieważ V2680 wygląda mi na małą diodę. Będę dopiero na necie w poniedziałek. Telefon już dałem znajomej bo ona jest w nim zakochana i jak narazie ma go 3ci dzień. Będę się z nią widział w przyszłym tyg. to zapyatm jak działa ale jeśli nawet nie dzwoni do mnie to znaczy, że chyba jest w miarę:) Dam znać, póki co dziękuję:)

    0
  • Pomocny post
    #10 03 Lip 2010 15:45
    Glemark1
    Spec od GSM

    Sprawdź dokładnie to jest na 100% tranzystor typu npn z dodatkowymi rezystorami podciągającymi bazę do masy. Ja wiem że na pierwszy rzut oka wygląda jak dioda ale to jest tranzystor i ma trzy pola lutownicze.

    0
  • #11 08 Lip 2010 10:17
    spokoszeroko
    Poziom 19  

    Tak, masz rację, ma trzy punkty lutownicze. Ale znajoma ma już tydzień tel. i nie narzeka. Powiedz mi tylko jeszcze czy ten właśnie tranzystorek odopwiada za wyłączenie ładowania przy full baterii? Nie wiem czy odłącza bo ja nie miałem okazji długo ładować tzn. mi się do 100% naładowała bateria lecz ładowanie trwało nadal i nie zdążyłem zaobserwować czy ładowanie się skończy a koleżanka chyba nie zwraca uwagi na to bo ją proszę by to kiedyś sprawdziła to jakoś jej to nie wychodzi:)
    No ale co ważne tel. ładuje więc jest ok choć nie lubię zostawiać że to tak nazwę nie domkniętych spraw i dlatego denerwuje mnie fakt czy odłącza czy nie:) ale może kiedyś znów będę miał go do naprawy to sprawdzę:)

    0