Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

alinco dr-140 pokazuje nr kanału zamiast cząstotliwość

sp3nyx 28 Jun 2010 12:31 3502 15
    sp3nyx
    Level 13  
    Witam,
    mam pytanie w jaki sposób zmienić wskazania na wyświetlaczu radiotelefonu z nr.kanału na częstotliwość
    pozdrawiam
    radio-service
    Level 35  
    Wyłącz radio o ile jest włączone . Następnie naciśnij i przytrzymaj klawisz "V/M MW" i włącz radio .
    sp3nyx
    Level 13  
    Ok, ale wydaje mi się, że całą kombinację z klawiszami wyczerpałem ,tak jak zworki z tyłu płytki wyświetlacza ale głowy teraz nie dam ,jeszcze raz sprawdzę ,dzięki za informację .Jak sprawdzę to dam znać .
    edii007
    Level 13  
    Witam były dwie wersje tego radia amat programowana z klawiszy radia i prof programowane przez wejście mic podobnie było z alinco dr 130 i dj 1400
    radio-service
    Level 35  
    edii007 wrote:
    Witam były dwie wersje tego radia amat programowana z klawiszy radia i prof programowane przez wejście mic podobnie było z alinco dr 130 i dj 1400

Radio programowane z klawiszy i profesjonalne programowane przez wejście mic to jest jedna i ta sama wersja . W zależności na jaką opcję było przełączone :) . W radio z tego tematu może być wylutowana zworka żeby nie można było radia przełączyć w tryb wyświetlania częstotliwości . Nie mam pod ręką serwisówki .
    sp3nyx
    Level 13  
    Niestety włączenia z V M i innymi niestety nic nie daje.Mam pytanie ,czy może to być zablokowane z poziomu softu i jedyne wyjście jakie pozostaje to dostanie się do radia z poziomu oprogramowania ?
    radio-service
    Level 35  
    A zrób mi zdjęcie całej płytki od strony procesora , bo w Alinco też była trzecia zwora (oprócz czerwonego i niebieskiego kabelka) a nie mogę się dokopać serwisówki . W ten sposób te radia (DR 130/140/330/430) były niekiedy blokowane i można je było tylko programować za pomocą softu i programatora . Można też spróbować resetu zwierając linie SDA i SCL i włączając na sekundę zasilanie .
    radio-service
    Level 35  
    A to jest na pewno DR140 , bo mordka jakby od DR130 ? Druga sprawa że interesuje mnie strona która została obcięta (na zdjęciu prawa) . Dobra , połącz ze sobą punkty zaznaczone na zdjęciu czerwoną ramką potem wciśnij i przytrzymaj VFO/M/W i włącz radio ewentualnie wciśnij i przytrzymaj TOT i włącz radio .

radio-service
    Level 35  
    "Morda" jest niechybnie od DR130 i podobnych (DR330 , DR430) . Można wykonać jeszcze reset radia zwierając linie DATA i CLK . Czy umiesz posługiwać się miernikiem uniwersalnym ?

Dla porównania

DR130

DR140
    sp3nyx
    Level 13  
    Skoro tak twierdzisz ,nie będę się upierał nie jestem właścicielem tego radia i nie znam jego historii .Co do posługiwania się miernikiem, nie sądzę abym miał jakikolwiek z tym problem :). Z tego co zrozumiałem należy zewrzeć na chwilę piny SDA I SCL ??????????
  • Helpful post
    radio-service
    Level 35  
    Dokładnie tak :) . Trzeba zewrzeć SDA i SCL i włączyć radio na sekundę . Co do miernika to wolałem się upewnić :) bo są różni userzy na elce :) .
  • Helpful post
    radio-service
    Level 35  
    Cieszę się że mogłem pomóc :)