Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy pompa od pieca C.O. może posłużyć do oczka wodnego?

glowapio 28 Jun 2010 14:00 2909 6
    glowapio
    Level 10  
    Mam takie pytanie jak w temacie, mam stary piec wiszący 2 funkcyjny firmy Junkers a w nim jest pompka do obiegu C.O. firmy BOSCH. Czy można ją wykorzystać do pompowania wody w oczku wodnym? Czy takie pompy są w stanie zassać wodę,- a jeśli tak to z jakiej wysokości? i do jakiej wysokości podnoszą wodę? Jakie mogą dać ciśnienie czy wogóle jakieś są w stanie dać? czy tylko delikatnie obracają wodę? Robię oczko wodne i chciałbym wykorzystać taką pompkę ale nie wiem czy to się nada? pompka byłaby zawieszona ok 30-40cm nad lustrem wody w obudowie ochronnej przed warunkami pogodowymi. Marzeniem byłoby aby dała 3-4 Atm. ale wątpię aby to było możliwe. Jeśli to się wybitnie nie nadaje to proszę o inne pomysły wykonania takiego urządzenia. Może ktoś już próbował, i ma wiedzę praktyczną? chodzi o prostotę (wtedy nie ma się co psuć ;-)
    Pozdrawiam
    kiszot
    Level 9  
    Moim zdaniem da się bo to bardzo mocna pompa ale lepiej kupić dostosowana do tego za kilkanaście lub kilkadziesiąt zeta.Taka pompa musi mieć sucho bo nie jest przystosowana do pracy w mokrym środowisku pozatym lepiej stosować bezpieczne napięcie 5v-12v.Sa ciche i wydajne.Mają silniczki indukcyjne bez szczotek.Praktycznie nie do zjarania.
    glowapio
    Level 10  
    Witam ponownie.
    Minęło trochę czasu i napiszę co zrobiłem. Na działce mam panele fotowoltaiczne i zrobiłem sobie dodatkowe źródło zasilania 24V do oczka wodnego (fontanna) zastosowałem silniczek z łodzi do wypompowywania wody z zęzy. Silnik jest na 24V i zasilam go z solarów, czyli nie kosztuje mnie to nic. Silnik zintegrowany z pompą, która posiada wyłącznik ciśnieniowy przy ok 3 atmosferach wyłącza silniczek automatycznie. Do pompy założyłem końcówki standardowe jak do węży ogrodowych i teraz albo włączam sobie pompę jako fontannę albo podłączam wąż do podlewania i podlewam wodą z oczka grządki na działce. Jestem bardzo zadowolony z tego rozwiązania. Pomysł z wykorzystaniem pompy obiegowej zarzuciłem ponieważ pompy obiegowe nie są w stanie zassać wody więc muszą być zalane cały czas (ssący zawór zwrotny)poza tym ciśnienie ok 0,8 - 1 atmosfery nie nadaje się na fontannę.
    Pozdrawiam
    kiszot
    Level 9  
    Ciekawe rozwiązanie.A jak rozwiązałeś problem z brakiem światła w nocy..?Akumulatory?Czy w nocy nioe pracuje fontanna?
    glowapio
    Level 10  
    Oczywiście mam akumulatory ale w nocy po co ma chodzić fontanna? -chyba tylko nietoperzom ;-)
    kiszot
    Level 9  
    Myślałem bardziej jako element natleniania wody...
    glowapio
    Level 10  
    do natleniania to chyba bardziej sprężarka niż pompa ;-) choć gdyby spory strumień i zrobić kaskadę ? Kto wie może to i fajny pomysł? Przemyślę temat tylko musiała by być spora różnica wysokości pewnie ze 2m wtedy dopiero strumień wody stanowiłby istotną rolę napowietrzacza tak jak wodospad. Zastanowię się nad tym