Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Peugeot 307 climatronic nie załącza sprężarki klimy

28 Cze 2010 15:36 35013 10
  • Poziom 9  
    Witam wszystkich,
    Jak w temacie mam problem z moją klimatyzacją. Pierwsza wizyta u mechanika i okazało się że elektromagnes jest uszkodzony, wymieniłem na nowy i klima dalej nie działa, po podpięciu na krótko sprężarka sie załącza i klima chłodzi. Sprawdzałem wyjście z BSI (pin 7 wg załączonego schematu)

    Peugeot 307 climatronic nie załącza sprężarki klimy

    nie ma napięcia, przekaźnika nie słychać więc się nie załącza. Na wyświetlaczu klimatronika zaświeca się A/C.

    Wychodzi mi na to że brak komunikacji między klimatronikiem a BSI ale nie wiem jak to moge dokładnie sprawdzić, nie wiem czy w moim samochodzie (307 HDI 2.0 110KM) połączenie jest po lanie czy nie, jak to sprawdzić? Znalazłem na forum https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1423100.html#6999596 taką porade ale u mnie nie ma żółtej wtyczki więc może mam jakąś inną instalacje. Proszę o poradę czy mogę coś jeszcze zrobić we własnym zakresie bez wizyty w serwisie.
    Z góry dziekuję i pozdrawiam
  • Poziom 35  
    Masz ciśnienie w klimie dobre ? Czujnik ciśnienia OK? Można go miernikiem sprawdzić.. Jak to OK to jeszcze bezpiecznik / przekaźnik od sprzegła pozostaje, jest tam koło akumulatora. Tzn bezpiecznik, bo przekaźnik schowany przed ciekawskimi ;)
  • Poziom 9  
    ciśnienia nie sprawdzałem ale chyba dobre bo jak podłącze 12V na cewke sprężarki to chłodzi, bezpieczniki sprawdzałem są OK

    Dodano po 1 [godziny] 52 [minuty]:

    sprawdziłem czujnik ciśnienia, wygląda on u mnie tak
    Peugeot 307 climatronic nie załącza sprężarki klimy

    przy przekręconej stacyjce zmierzyłem takie wartości :
    między stykami 1-3 5V (prawdopodobnie zasilanie)
    między 3-2 1,1V
    nie wiem jaka wartość powinna być, czy to właściwe napięcie czy może rzeczywiście ciśnienie w układzie za małe?
  • Poziom 9  
    witam, nie chcę zakładać nowego postu więc piszę tutaj, za tydzień samochód idzie do serwisu ale jeszcze tydzień muszę pojeździć a upały straszne więc podłączyłem się pod cewkę załączającą sprężarkę klimatyzacji(oczywiście przez wyłącznik i bezpiecznik). Klimatyzacja działa, ale zastanawiam się czy tak mogę jeździć zdaje sobie sprawę że pominąłem wszystkie zabezpieczenia. Podczas używania klimy wyłączam sprężarkę co jakiś czas bo nie wiem jakie może być ciśnienie podczas pracy układu. Proszę o opinie i sugestie
    POZDR
  • Poziom 27  
    wyłączasz tak do czasu jak strzeli układ bo zamarznie parownik

    zdecydowanie wbrew bezpieczeństwu
  • Poziom 9  
    Dzięki Colin555 za odpowiedź, rozumiem że nie polecasz ale czy mógłbyś rozwinąć trochę temat?
    POZDR
  • Poziom 39  
    Nie zadziała zabezpieczenie przed oblodzeniem parownika, nie zadziała zabezpieczenie przed wzrostem ciśnienia powyżej 27 bar. Może porozrywać węże.
    A tak w ogóle to twój problem ze sprzęgłem sprężarki wygląda na uszkodzone BSI, dość częsta usterka.
  • Poziom 2  
    Witam wszystkich,
    podłącze się pod post gdyż też mam problem z klimą. Peugeot 307 SW 1.6 Hdi 2005r
    Panel sterujący klimatronic nie wyłacza się po zgaszeniu zapłonu, świeci sie jeszcze około 3 min- dodatkowo za wksazaniem temp mruga kropka. Nie wskazuje również temp na wyświetlaczu pokazują się 2 kreski. Sama klima się nie załącza- nabiłem do niej 100g gazu tyle ile pozwoliła maszyna. czy wymienić panel, czy jest może to byc związane z BSI?
  • Poziom 38  
    Za temp na górnym wyświetlaczu odpowiada bsi czujnik w prawym lusterku. Drzwi komunikują się z bsi a bsi podaje informację na wyświetlacz. Przy uszkodzonym czujniku klima też może nie działać.
  • Poziom 2  
    Dzięki za info, Czujnik sprawny sprawdziłem. Będzie grubszy temat. Nie chodzi radio, wyświetlacz, klima oraz komputer. Z wyświetlaczem nie można się połączyć(sprawdzałem na kilku). Najprawdopodobniej będzie uszkodzone BSI lub do przeprogramowania. Jeśli nie to zostaje wymiana instalacji pod deska.
  • Poziom 1  
    Mam dokładnie ten sam problem co kolega wyżej. Objawia sie tym ze radio telefon magnet marelli RT3 N3 02 po uruchomieniu wlacza sie razem z wyswietlaczem kolorowym DT by po chwili sie wylaczyc. Nie widac temperatury zewnetrznej, sprezarka od klimy nie startuje, co za tym idzie nie widac diagramow od czujnika cofania. Pomysly?