Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung LE32M71B po³owa ekranu ciemniejsza

altonserwis 29 Jun 2010 16:54 19069 23
    altonserwis

Level 15  
    Witam, TV jak w temacie, po upadku, wszystko jest OK tylko lewa po³owa, dok³adnie po³owa jest nieco ciemniejsza, lub jak kto woli prawa ja¶niejsza.
    Dziwne jest to ¿e podczas wy¶wietlania telegazety wszystko jest OK, idealna jasno¶æ na ca³ym ekranie.
    Z³±czki przepatrzone, naginanie MB i T-con nie pomaga.

Proszê o info, pozdrawiam.
    aruna dyndane
    Level 24  
    Quote:
    Z³±czki przepatrzone, naginanie MB i T-con nie pomaga.

To ponaginaj jeszcze inverter i jak nie pomo¿e to naginaj do serwisu.
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Kolego zobacz sobie czy nie masz zimnych lutow ns trafkach HV (przelutuj caly inwerter)tego inwertera co nie daje luminacji (master badz slave), bo przeciez TV po upadku...
    Telegazeta i obraz z niej naklada sie na tresc obrazu i jezeli jest wlaczona to raczej nie zauwazysz roznicy w jasnosci ekranu.
    altonserwis

Level 15  
    Panowie, nie ma mowy o usterce inwerterów, zarówno na "¶niegu", menu, obrazie z analogu, AV czy hdmi ta usterka jest widoczna niesamowicie. Natomiast po w³±czeniu txt ta usterka znika, po prostu nie istnieje.

W tym po¶cie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1420883.html

kolega mia³ podobny problem, tylko nie z jaskrawo¶ci± /a w zasadzie kontrastem chyba/ a z odwróceniem tre¶ci obrazu.

Ta linia jest idealnie na ¶rodku, grubo¶ci jednego pixela, nadal twierdzê ¿e nie winne s± tu inwertery.

:arrow: aruna dyndane - serwis prowadzê sam tylko niekoniecznie specjalno¶ci± s± telewizory....

Pozdrawiam.
    aruna dyndane
    Level 24  
    Quote:
    aruna dyndane - serwis prowadzê sam tylko niekoniecznie specjalno¶ci± s± telewizory....

Ano w³a¶nie, tak te¿ my¶la³em. Inaczej napisa³by¶ ju¿ w pierwszym po¶cie, co w tym powy¿ej. Jak uszkodzenie powsta³o po upadku to szukaæ trzeba uszkodzenia mechanicznego, pêkniêta ¶cie¿ka, mo¿e jaki¶ smd odpad³ lub pêk³ lut przy nim. Nie zawsze musi byæ reakcja na wyginanie p³yty, zw³aszcza jak pêkniêta ¶cie¿ka. W tym przypadku gotowej recepty raczej nie otrzymasz.
    altonserwis

Level 15  
    Dlatego te¿ pytam fachowców w jakim obrêbie szukaæ usterki, jestem prawie pewien ¿e to t-con, jutro przelutujê BGA na nim i zobaczymy.

Pozdrawiam.
    mbectb
    Level 20  
    Panel uszkodzony jak dla mnie Przelut BGA raczej nic nie da bo za nim masz jeszcze w w samym panelu fleksy z driverami wierszy i kolumn. Napisz czy obraz w tej zaciemnionej czesci jest spowolniony np jak zapuscisz muchy bo teletext jest statyczny wiec bedzie wygladal zawsze lepiej niz jakikolwiek ruchomy obraz.
    altonserwis

Level 15  
    Tu:
    Link

kolega opisuje identyczny problem ale niestety nie napisa³ jak siê to zakoñczy³o.

obraz nie zwalnia na ¿adnej z po³ówek, a na txt jak napisa³em problem nie wystêpuje, nie ma mowy o niedojrzeniu czego¶, po prostu jest idealny. Wydaje mi siê ¿e sygna³ txt jest po prostu "dalej" do³±czany ju¿ za wadliwym sterownikiem, opisze co pomog³o przelutowanie t-con.

Pozdrawiam.
    satgal
    Level 40  
    Czê¶æ analogowa tv konczy siê na scalerze a z niego ju¿ wychodzi tylko sygna³ cyfrowy a ten podobno dzia³a OK. Tamten link dotyczy innego tv z inn± matryc± bez opisu jak dzia³a na txt. Grzanie tcon to ryzyko ¿e co¶ uszkodzisz a uszkodzenie jest w innym miejscu. Czy zosta³a sprawdzona opcja w menu bo w niektórych tv jest dla porównania dzielenie obrazu na dwie czê¶ci. Nale¿y podaæ czy przej¶cie z ja¶niejszej do ciemniejszej jest ³agodne czy ostre i czy wystêpuje dok³adnie w po³owie.
    altonserwis

Level 15  
    Dziêkujê za zainteresowanie siê moim problemem.

Jak ju¿ napisa³em linia jest idealnie na ¶rodku, ostra i wyra¼na, fakt pomy¶la³em o funkcji TV /samsung w ten sposób pokazuje jak dzia³a 100Hz/ ale reset w service mode nie pomóg³. Pamiêtajmy ¿e sta³o siê tak po upadku.

Pozdrawiam.

PS. TV ma funkcjê obraz i txt i linia podzia³u obrazu i tekstu jest w³a¶nie t± lini± która dzieli jasno¶ci, co wiêcej tre¶æ telegazety na³o¿onej na obraz /przezroczysto¶æ/ jest równie¿ w porz±dku, pod telegazet± natomiast jest podzia³ jasno¶ci.
    altonserwis

Level 15  
    TXT jest zawsze poprawnie, na ca³o¶ci jako samo, na po³owie, i jako na³o¿ona na obraz.

Panowie wyja¶nijcie mi proszê jeszcze nazewnictwo, czy logika matrycy czyli p³ytka do której dochodzi tasiemka z MB a odchodz± cztery flexy do matrycy to T-con? bo wg ASWO nie. Mo¿e ja co¶ ¼le nazywam, proszê wybaczyæ TV robiê rzadko.

Pozdrawiam
    satgal
    Level 40  
    Jak oni nazywaj± Tcon to nie wa¿ne, w tym wypadku matryca z tconem jest dobra. Po upadku tv na ty³ jego mog³o co¶ pêkn±æ na p³ycie g³ównej i sprawdziæ czy nie widaæ jakiej¶ pêkniêtej ¶cie¿ki.
    altonserwis

Level 15  
    W menu tego TV jest jedynie demo DNIe i za³±czenie go z tego co wiem powoduje w³a¶nie taki efekt, po w³±czeniu w menu wyswietla sie info o DNIe ale nic siê nie zmienia, czyli jednak uk³ad DNIe na MB trzeba przegl±dn±æ.
    Bêdzie ciê¿ko bo p³yta warstwowa...

Pozdrawiam.
    satgal
    Level 40  
    To wygl±da na to ¿e uszkodzenie na MB powoduje ¿e nie wy³±cza siê demo mimo ¿e w menu siê wy³±cza. Szukaæ pêkniêtej ¶cie¿ki na MB pewnie w okolicy wystaj±cych na zewn±trz obudowy gniazd.
    altonserwis

Level 15  
    Z tego co mi przekazano TV upad³ na twarz z kablami pod³±czonymi z ty³u, gniazdo antenowe jest mocno wygiête wiêc zgadza³oby siê.

O efektach powiadomiê, pozdrawiam.
    altonserwis

Level 15  
    Witam, podstawiona p³yta g³ówna, niestety problem pozosta³....

Pozdrawiam.
    satgal
    Level 40  
    Nale¿y zamie¶ciæ zdjêcia obrazu z niego gdy ekran wy¶wietla OSD i podobno jest wtedy OK i bez OSD. Wygl±da ¿e to nie sprawa demo a raczej s³aby kontakt jednej flexy z Tconem.
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Wydaje sie, ze sam sobie odpowiedziales na pytanie na poczatku-moze byc logika matrycy, kolega mial przypadek w takim samsungu, ze caly obraz sie po kilkunastu minutach przyciemnial i ponoc po zidentyfikowaniu usterki okazalo sie ze lezal panel. Moim zdaniem, zeby winne byly fleksy, to musialyby sie odkleic dwie naraz (polowa ekranu)co jest mniej prawdopodobne. Ciezko powiedziec cos bez zdjec. Szkoda, ze tasmy od pl. driverow do T-con sa takie krotkie, gdyby bylo inaczej po prostu przestawilbys miejscami i mialbys postawiona diagnoze usterki ...:D
    altonserwis

Level 15  
    satgal wrote:
    Nale¿y zamie¶ciæ zdjêcia obrazu z niego gdy ekran wy¶wietla OSD i podobno jest wtedy OK i bez OSD. Wygl±da ¿e to nie sprawa demo a raczej s³aby kontakt jednej flexy z Tconem.

Nigdy nie napisa³em ¿e OSD jest OK. Poprawnie jest tylko na telegazecie.
    Flexy przegl±dn±³em, wg mnie s± nienaruszone.

Prosi³bym jeszcze o u¶ci¶lenie: czy T-con to logika matrycy?

Tak jak pisa³em poprzednio, po w³±czeniu demo DNIe nic siê nie zmienia poza pojawieniem siê napisów o pracuj±cym demo DNIe. Czyli jednak co¶ musi byæ z tym wspólnego.

Pozdrawiam.
    satgal
    Level 40  
    Logika to tcon. Matrycê obs³uguj± 2 flexy w pionie, je¿eli na jednej pogorszy³ siê kontakt to bêdzie ró¿nica w obrazie przebiegaj±ca dok³adnie przez ¶rodek jego. Flexy s± zaci¶niête w z³±czach na tcon oraz na listwie. Mia³em taki przypadek ¿e zacisk na listwie pod metalow± ramk± matrycy zle kontaktowa³ z ni± i by³ dok³adnie taki efekt.
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    satgal wrote:
    Matrycê obs³uguj± 2 flexy w pionie.
    Myslalem, ze kolega pisal powyzej ze cztery:D
    altonserwis

Level 15  
    satgal wrote:
    Logika to tcon. Matrycê obs³uguj± 2 flexy w pionie, je¿eli na jednej pogorszy³ siê kontakt to bêdzie ró¿nica w obrazie przebiegaj±ca dok³adnie przez ¶rodek jego. Flexy s± zaci¶niête w z³±czach na tcon oraz na listwie. Mia³em taki przypadek ¿e zacisk na listwie pod metalow± ramk± matrycy zle kontaktowa³ z ni± i by³ dok³adnie taki efekt.

W mojej matrycy flexy id±ce od Tcon s± przylutowane do p³ytek pod blach± matrycy.
    Wszystko sprawdzone, nic siê nie odlutowa³o. Mam w tej chwili drugiego Samsunga LCD i po wlaczeniu DNIe jest identyczny efekt jak na popsutym. Równie¿ po w³±czeniu TXT DNIe wy³±cza siê. Niestety p³yta i Tcon inne wiêc nie podstawie.

Czujê ¿e jednak matryca le¿y, brak mi ju¿ pomys³ów...

Pozdrawiam.