Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

sterowanie sterem wysokosci za pomoca dwoch serwomechanizmow

konrad25 29 Jun 2010 17:18 1415 3
    konrad25
    Level 2  
    witam serdecznie wszystkich uzytkownikow forum. zarejestrowalem sie tu z nadzieja ze kazdy inny uzytkownik jest madzejszy ode mnie i chetnie udzieli mi odpowiedzi na pytania , ktorych mam bez liku .w chwili obecnej mieszkam w uk. mieszkajac w polsce latalem niewiele i tluklem przy okazji bezlitosnie trainera 60 graupnera. w chwili obecnej postanowilem powrocic do korzeni i zaczac od nowa. przepraszam ze te skroty bez polskich zbnakow ale w przeciwnym razie pisalbym to wieki.

obecnie mam jaka 54 seagull 90' i mam problem.
    moja aparatura to stary graupner mc-16. w modelu mam dwa serwomechanizmy do sterowania wysokoscia. zrobilem to na mikserze bo musza dzialac przeciwbieznie zeby wychyl byl w ta sama strone i mam na dwoch zmiksowanych kanalach 3 i 5 . problem w tym ze niestety trymer dziala tylko na jednym z nich.miksowalem chyba juz wszystko ze wszystkim w tej aparaturze i rece mi opadly. nie moge wsadzic y- kabla bo bedzie przeciwstawnie. pomoooocy bo mojego jaka korniki zjedza zanim poleci.
    pozdrawiam konrad
    konrad25
    Level 2  
    wielkie dzieki !!!! nawet niewiedzialem ze sa takie odwracacze ruchu serwa ???
    kombinowalem z y kablem ale to dalej nie to samo.
    jeszcze raz dzieki
    pozdrowienia.
    Madrik
    moderator of Robotics
    Dziwne. Masz pulpit modelarski. Powinieneś mieć możliwość ustawień zakresów ruchu i rewersów w menu ustawień serwomechanizmów.

Trymery na pulpicie są tylko do kompensacji ruchu drażków. Przy łączeniu kanałów w mikserze, stosuje się rewersy i trymery elektroniczne z poziomu Menu.

Nie znam dokładnie oprogramowania MC-16, bo sam wolę compacty i mam MX-16, ale z tego co się orientuję, twoja aparatura ma co najmniej podobne możliwości, bo to Graupner mimo wszystko.

W menu głównym powinieneś mieć pozycję Ustawień serwomechanizmów" - tam znajdziesz rewersy i trymery każdego kanału osobno.
    Najlepiej poszukaj manuala do tej aparatury.

http://www.ef-uk.net/manuals/mc-20/mc-20.htm#mc-1620

Zgadza się - masz te ustawienia w Menu w Serwo Rewers i Neutral Position.

Sprawdź czy nie masz gotowego miksera do sterowania dwoma serwami na pojedyńczą powierzchnię sterową.

Bardzo prosty rewers można zrobić przez obrócenie serwa o 180*. ;)

Y-kabel stosuje się tylko w najprostszych modelach, gdy nie ma zupełnie innej możliwości podłączenia większej ilości serw. Prawidłowo, każde serwo powinno mieć swój kanał.

Tak z ciekawości, co to za model? Zgaduję, że konstrukcyjny. Możesz podać coś więcej?