Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

WAG54G2 - nie mogę dodać połączenia bezprzewodowego.

29 Jun 2010 23:33 2030 13
  • Level 9  
    Witam,

    Sytuacja wygląda następująco:

    - używałem na starym komputerze Linksys Easylink Advisor z routerem WAG54G2 i podpięte były do routera trzy urządzenia po kablu (m.in. ten stary komputer na którym zainstalowany był Easylinkadvisor) i laptop poprzez WiFi

    - stary komputer wymieniłem na nowy podłączyłem wyżej wymienione urządzenia po kablu z routerem, a jako że wszystko od razu działało to nie widziałem konieczności instalowania Easylink Advisor aż do momentu jak chciałem podłączyć laptopa poprzez WiFi

    - dziś zainstalowałem Esylink Advisor żeby podłączyć laptopa bezprzewodowo, ale niestety przypróbie dołączenia nowego połączenia nie mogę wybrać opcji połączenia bzprzewodowego i wygląda to tak
    http://images35.fotosik.pl/164/95a4c215b3424158.jpg

    - stan sieci jet taki
    http://images50.fotosik.pl/310/9a23f97a32f80c81.jpg
    http://images43.fotosik.pl/309/c86b8d846cc8cecb.jpg

    W ustawieniach routera nie grzebałem

    Podpowiedzcie mi proszę co musze zrobić żeby wlaczyc ta funkcje

    Z góry dziekuję
  • Network and Internet specialist
    Nie bardzo to rozumiem,
    Miałeś stary komp po kablu i laptop po WIFI i było OK.
    Wymieniłeś stary na nowy komp i nowy komp działa po kablu a laptop po WIFI przestał działać ? Nie wygląda byś zmieniał ustawienia router więc czary czy coś ukrywasz ?
  • Level 9  
    OK, odinstalowałem ten Linksys EasylinkAdvisor, nawiązałem połączenie między laptopem (Windows XP SP3) a routerem poprzez wyszukanie sieci w laptopie i wpisanie klucza, ale teraz jest taki problem że raz jest dostęp do internetu i to bardzo mocny i stabilny, a innym razem mimo tego, że połączenie niby jest (wskazują na to nieprzekreślone monitorki w trayu i po wdukrotnym kliknięciu w nie też jest informacja, że połączenie jest) to strony internetowe się nie otwierają.

    Odległość od routera 8m i jedna ściana po drodze.
  • Network and Internet specialist
    Na laptopie zainstaluj inssider-a i przeskanuj sieć
    Jaka jest siła sygnału do twojej sieci ?
    Jest "tłok" ? czy czy sieci nachodzą się ? zamieść zrzut.

    Może spróbuj inny kanał WIFI na routerze ?
  • Level 9  
    Wklejam poniżej wynik testu z programu inssider:
    WAG54G2 - nie mogę dodać połączenia bezprzewodowego.
    WAG54G2 - nie mogę dodać połączenia bezprzewodowego.

    PS. jak się zmienia kanał WiFi?
  • Network and Internet specialist
    > jak się zmienia kanał WiFi?

    trzeba wejść na konfigurację routera http://192.168.1.1 i tam klikać aż znajdziesz Wireless konfigurację i będzie "channel" do zmiany.

    EDIT: podłącz router _kablem_ z komputerem w czasie konfiguracji.

    Dodano po 12 [minuty]:

    Wydaje mi się że za słaby sygnał jak na jedna ścianę czy bez ściany.
    Antenka na routerze dobrze dokręcona ?

    Jaka karta sieciowa w laptopie ?
  • Level 9  
    W laptopie jest karta sieciowa Atheros AR9285 802.11b/g Wireless Network Adapter

    Ten router jest niestety modelem tylko i wyłącznie z anteną wewnętrzną bez możliwości dopięcia anteny.

    WAG54G2 - nie mogę dodać połączenia bezprzewodowego.
  • Network and Internet specialist
    Jak ten router stoi ? leży ? Ustaw go w pozycji jak na rysunku w instrukcji.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Podłącz po WIFI do routera, uruchom CMD.exe wpisz

    ipconfig /all

    co pokazuje ?
  • Level 9  
    ipconfig /all:
    WAG54G2 - nie mogę dodać połączenia bezprzewodowego.

    Router wisi na ścianie (producent zezwala tego typu montaż):
    WAG54G2 - nie mogę dodać połączenia bezprzewodowego.
  • Network and Internet specialist
    Jak wymazałes wszystko z ipconfig to po co mi to ?
    MAC nie potrzebuję ale resztę tak.

    Jak się zastanawiam jakie jest położenie anteny w środku pudełka.
    Spróbuj zmienić ustawienie na poziome i sprawdż sygnał.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Ale z tej sieczki ipconfig co prześwituje to chyba ci router przydziela IP adres.
    Czyli podłączenie z netem po WIFI jest ? tak ?

    Dodano po 4 [minuty]:

    http://homecommunity.cisco.com/t5/Cable-and-DSL/improve-WAG54G2-wifi-signal/m-p/261649

    Tu pisze z dala od głośników.
    Czy możesz zdjąć router i postawić go w innym miejscu na próbę ?
  • Level 9  
    Taki odbieram sygnał w laptopie gdy router leży na poziomo 1m od subwoofera nad którym wcześniej wisiał przy odłączonym od zasilania komputerze stacjonarnym i przy odłączonych głośnikach
    WAG54G2 - nie mogę dodać połączenia bezprzewodowego.

    Taki odbieram sygnał w laptopie gdy router leży na poziomo 1m od subwoofera nad którym wcześniej wisiał ale cały sprzęt jest ponownie włączony (PC i głośniki)
    WAG54G2 - nie mogę dodać połączenia bezprzewodowego.
  • Network and Internet specialist
    Zmień kanał na 6

    Dodano po 1 [minuty]:

    Czy to oznacza że przy poziomym położeniu jest silniejszy sygnał ?
    Ale oprócz poziomego położenia zmieniło sie także miejsce routera ?
  • Level 9  
    No tak, router położyłem 1m od subwoofera nad którym wisiał a na dodatek położyłem go na poziomo.

    Z ciekawości zmierzyłem jaki jest sygnał na laptopie gdy router leży bezpośrednio na subwooferze i wynik jest taki:
    WAG54G2 - nie mogę dodać połączenia bezprzewodowego.

    Postaram się teraz zainstalować router z dala od wszelkich sprzętów, które mogą powodować zakłócenia i mam nadzieję, że pozbędę się problemu z utratą ciągłości sygnału (oprócz tego zmienię też kanał).

    Tak właściwie to na jakim poziomie powinny być wyniki w inssiderze przy prawidłowo skonfigurowanej sieci i przy prawidłowo umiejscowionym routerze?
  • Network and Internet specialist
    Ja mam -62dbi przez sufit na skos, 5m miedzy karta USB z antenka i routerem. Przy routerze to chyba wyciąga mi -40dbi. Ale nie ma reguły to zależy od czułości anten, innych zakłoceń niewidoczynch na inssiderze.

    przy -75dbi to mi zrywa sygnał.