Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Antena do TV - Czy będzie działać?

pytanie Blondynki 01 Sep 2004 10:19 4661 14
    pytanie Blondynki
    Level 11  
    Mam do Państwa parę pytań. Przeczytałam radę obok, ale jako blondynka chyba zaniżę poziom. Niestety mój Pan mąż w kwestii elektroniki jest nogą. A ponieważ mam w pracy komputer i prześledziłam już trochę Waszych postów proszę o pomoc. Mianowicie :
    posiadam w mieszkaniu instalację telewizji kablowej (z której zrezygnowaliśmy), a odbieram telewizję na antenie siatkowej - niestety tylko w jednym pokoju. Czy istnieje możliwość przy podłączeniu rozgałęźnika sygnału antenowego z 1 gniazdem i 2 wtykami (tyle wyczytałam) podłączyć ten 1 telewizor następnym kabelkiem i przy pomocy przejciówki wpiąć do tej sieci kablowej, żeby sygnał przeszedł do drugiego pokoju. Czy trzeba jeszcze na tym starym wejściu od kablówki z zewnątrz wstawić jakiś rezystor zakończeniowy (to też wyczytałam), czy będzie to działać ?? szkoda ,że nie mogę wyrysować ale w tym gnieździe kablówki jest 1 wejście z zewnątrz i wyjścia na 2 telewizory. To tyle tytułem uzupełniania.[/b]
    BC107
    Level 15  
    Oj chyba przydał by sie fachowiec na miejscu. Z tego co zrozumialem to są to dwa gniazda abonenckie w dwóch pokojach. Należało by zdemontować oba gniazda i wykożystać tylko ten przewód pomiędzy pokojami. W pomieszczeniu gdzie jest antena należalo by zamontować rozdzielacz (spliter ), koszt kilka zlotych. Na wejście podłączyć antenę, jedno wyjście do telewizora a drugie do kabla w ścienie biegnącego do drugiego pokoju. w drugim pokoju należy przedłużyć kabel i podłączyć do telewizora. powinno działać :)
    pozdrawiam
    pytanie Blondynki
    Level 11  
    Nie mam tylko tego rozgałęźnika i kabelka ok. 0,5 m bo krótszych chyba nie sprzedają, w jednym pokoju jest to gniazdo , do niego wchodzi przewód z kablówki a odchodzą 2 przewody. Ten kabel w drugim pokoju już jest i odbierał kablówkę. Chodzi mi o to czy po zmiane jakgdyby kierunku przesyłania będzie to działać?Schematy ułożyły mi sie nieprawidłowo ale na początku jest schemat1 a chcę zrobić schemat2. Pozdrowienia
    tomarex
    Level 24  
    Witam.
    Z opisu wynika że gniazdo antenowe to jest typowy rozgałęźnik na 2 TV.
    Więc jeśli siatka nie ma wzmacniacza wystarczy odłączyć kabel z kablówki od gniazda, a w miejsce jego podłączyć kabel od siatki. Albo przeciąć kabel od kablówki dochodzący do gniazda w dogodnym miejscu i podłaczyć do niego kabel od siatki, pozostawiając przychodzący kabel z kablówki nie podłączony.
    Natomiast jeśli siatka ma wzmacniacz, to podłącz kabel od niej przez dołączoną do zestawu "przejściówkę". Musisz dokupić wtedy dobrej jakości wtyczkę TV tzw damską i założyć ją na kabel idący do gniazda jak na rysunku.
    majonezz
    Level 18  
    Radzę zdemontować gniazdo jeśli to możliwe, bo będzie ono tylko wprowadzać dodatkowe tłumienie i odbiór na drugim TV może być gorszy. Po demontażu gniazda można połączyć kable ze sobą za pomocą beczki i dwóch wtyków typu ,,F''. Polecam rozgałęźniki typu ,,F''.
    tomarex
    Level 24  
    pytanie Blondynki wrote:
    , do niego wchodzi przewód z kablówki a odchodzą 2 przewody

Odpowiedz bo się robi zamieszanie.
    Czy te dwa kable odchodzące z gniazda są (były) podłączone do tych dwóch TV ? Jeśli tak i odbiór był prawidłowy, to zrób jak napisałem.
    Co oznacza wg Ciebie "przejściówka" - wtyczka na kablu od siatki z podłączonym zasilaczem do prądu ? Jeśli tak, to podłącz wg zmienionego przeze mnie rysunku.
    Jeżeli gniazdo jest nadtynkowe typu "myszka" Telkom-Telmor, to kabel podłącza sie przez wtyczkę typu "F" - (zakręcaną). Inne gniazda najczęściej mają zaciski na śrubki.
    Jeżeli kabel od kablówki idzie po wierzchu, to możesz podłączyć się ze siatką w dowolnym miejscu (jeśli nie ogranicza Cię zasilacz) - wtedy koszt operacji to jedna wtyczka antenowa damska (łatwe w montażu są wtyczki kątowe, a jakościowo lepsze metalowe - wtyk "F" + przejściówka gniazdo "F" >> gniazdo ant. Wtyki "F" musisz dobrać do średnicy kabla - na kabel z kablówki min. 7,2 mm.
    Pozdrawiam.
    pytanie Blondynki
    Level 11  
    Dzięki bardzo. na razie kupiłam rozgałęźnik Badmor, kabelek 1,5 m i tą przejściówkę F, koszt nioewielki to 14,80. Ale muszę jeszcze dokupić te 2 przejściówki bo okazało się , że kabel z siatkowej nie chce wejść do rozgałęźnika i nie wchodzi ten 1,5 m kabelek. Więc potrzebne są dwa wtyki F( o których pisałeś). Antena siatkowa ma wzmacniacz więć czy to coś zmienia. Tego gniazda kablówki nie chcę na razie rozbrajać bo moze jeszcze się kiedyś na coś przydać.
    Nie mogę " odłączyć kabel z kablówki od gniazda, a w miejsce jego podłączyć kabel od siatki" ponieważ : najpierw idzie od okna
    kabel ant. siatkowej -----/póżniej jest telewizor-----a dopiero później gdzieś za 2,5 (kable idą z tyłu zaregałem) jest to gniazdo kablówki, ale jak podejrzałam nie można tych kabelków wpiąć czy wypiąć są zamocowane, ale muszę spróbować otworzyć tę puszkę.
    Wiem, ze jeszcze są jakieś przedłużacze do anteny 12 m więć w najgorszym wypadku kupię takowy ok.20 zł i puszczę przy listwie do tego drugiego pokoju.I jeszcze jedno - jak obejrzeć tu te schematy?Jak robiłam to widziałam, ale Ty ("Tomarex") napisałeś ,że zrobiłeś nowy schemat ale nie mogę zobaczyć. Czy trzeba ładpować te punkty SMS-em?
    pytanie Blondynki
    Level 11  
    Jeszcze raz - ja. Zobaczyłam w końcu ten rysunek. To jest logiczne ale spróbuję najpierw tak jak napisałam- chyba mnie nie popieści z tego zasilacza ?? Pytanie blondynki co ??? :wink:
    WojtekCTL
    Level 16  
    Z zasilacza wychodzi 12V tak,że bez obaw.
    tomarex
    Level 24  
    W tym układzie zamiast kombinować z dodatkowymi przejściówkam, lepiej wymień rozgałęźnik na taki z odpowiednimi gniazdami. Badmor ma duży wybór (tutaj), lub innego producenta , np ten można wetknąć bezpośrednio do gniazda telewizora (tylko jest trochę wtedy niebezpieczny bo można wyłamać gniazdko w TV pociągając za kable).
    Tylko uwaga na takie gotowe kabelki 1,5 czy 12 m, jeżeli importowane to są najczęściej bardzo złej jakości. Zawsze lepiej kupić dobry kabel na metry i założyć odpowiednie wtyczki.
    Wtyczkę od anteny z podłączonym zasilaczem naturalnie podłączasz do wejścia rozgałęźnika.
    Z Twojego zasilacza Cię nie popieści jak też napisał kolega, ale czasami są nieprzyjemne wrażenia, jak się dotyka gniazda antenowego TV lub kabla do niego podłączonego przy włączonym do prądu telewizorze. Zresztą wszelkie operacje przy podłączaniu okablowania do sprzętu powinny być wykonywane przy wyjętych wtyczkach sieciowych (tak piszą w każdej instrukcji obsługi).
    pytanie Blondynki
    Level 11  
    Drodzy Panowie dzięki za pomoc - udało się. Rozgałęźnik "Badmor", tylko jedna przejściówka i 1,5 m kabla - wszystko kupione w sklepie elektronicznym. Panowie ze sklepu trochę sie uśmiechali, ale sprzedali co chciałam- choć niepotrzebnie kupiłam drugą przejścówkę(ten wtyk F).Wszystko jakoś się dopasowało chociaż wydawało mi się, że nie wejdzie. Na moje potrzeby mogę odbierać 4 programy w tym drugim pokoju, nie mogę jeszcze dostroić na pilocie TVN i TV4. Te kabelki przy gnieździe antenowym też sie dają wykręcać, ale jak powiedziałam są na troche za dużej odległości od telewizora , żeby kombinować z wejściem i wyjściami. Myślę jesze o kupnie rezystora zakończeniowego do gniazd satelitarnych, żeby mi ten kabel dochdzący z zewnątrz nie bruździł. A robiłam to oczywiście przy wyłączonym zasilaniu, pomna przygody kiedy mnie popieściło z komputera, a komputer był wyłączony. Mam następne pytanie, ale zamieszczę je może za jakiś czas - jak to wszystkjo wyglądało by z zestawem satelitarnym.Czasza jest i chyba to sie nazywa tuner "Astra" (dokładnie muszę sprawdzić). Stary kupował to jeszcze w "Pewexie".
    pytanie Blondynki
    Level 11  
    Jako Blondynka jestem bardzo dociekliwa, ale mnie powiem, że nierozgarnięta. A jak by w to wszystko wpiąć jesze "Rozgałęźnik - magnetowid na 2 odbiorniki""czerwony FL r-2". znalazłam to na stronie "Badmoru". Ile to ustrojstwo kosztuje?
    tomarex
    Level 24  
    Oczywiście możesz wpiąć w tą instalacje odbiornik satelitarny i magnetowid, BEZ dodatkowych rozgałęźników (miałem o tym też napisać, ale nie wspomniałaś - tylko o TV).
    Antena >> zasilacz 12V >> odbiornik satelitarny >> magnetowid >> rozgałęźnik >> telewizory.
    Wszystko łączysz szeregowo przez gniazda antenowe. Na drugim TV satelitę i magnetowid będziesz odbierała na kanałach telewizyjnych (tak jak pozostałe programy TV) . Może zachodzić jedynie konieczność zmiany kanałów na których są przekazywane sygnały z magnetowidu lub odbiornika sat. W starszym sprzęcie ustawia się to malutką śrubką, znajdującą się koło gniazdek antenowych. W nowym może być to do ustawienia w menu. Należy doświadczalnie dobrać takie kanały, aby nie zakłócały programów naziemnych.
    Pierwszy TV lepiej oczywiście połączyć z magnetowidem i odb. sat dodatkowo przewodami "Euro" lub "cinch" - w zależności od typu gniazd.
    A jak zablokujesz gniazdko kablowe rezystorem 75 ohm, to już super - mało który instalator by o tym pomyślałł. :sm9:
    pytanie Blondynki
    Level 11  
    Jeszcze raz ja, a idąć dalej w przyszłość . Czy DVD ma też takie kabelki , które nadaja sie do wpięcia. Trochę tego było by dużo ale wtedy przestawiłabym magnetowid do tego drugiego pokoju a DVD zostałoby w tym pierwszym. Z góry dziękuję za cierpliwe odpowiedzi. :wink:
    pidey
    Level 11  
    Witam.
    Z DVD to niestety będzie "większa zagrycha".
    DVD nie ma takich gniazd antenowych jak TV czy magnetowid ale jest to możliwe z pewnymi ograniczeniami.
    Wszystko na rysunku, jak połączyć tuner satelitarny (wszystko opcjonalnie), magnetowid, DVD, rozgałęźnik i dwa telewizory.
    Oczywiście na obu telewizorach można niezależnie oglądać programy TV lub będzie to, co "właściciel pilota" włączy na DVD, SAT lub magnetowidzie.